Κυκλάδες: Έξι και .. κάτι χρόνια χωρίς το Blue Star Ithaki (video)

Blue Star Ithaki... Photo Credit kathimerini.gr

Είναι αυτό που λένε … Έρωτας με την πρώτη ματιά. Αν και νέος στο χώρο της ακτοπλοΐας, δεν ξέρω ποιο πλοίο της γραμμής αγαπήθηκε από τους Κυκλαδίτες τόσο πολύ όσο το Blue Star Ithaki… Ένα πλοίο που έφυγε από την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2014, αλλά κανείς νησιώτης δεν το έχει ξεχάσει… Ποιο ήταν το μυστικό του; Για μένα άγνωστο… Αυτοί που γνωρίζουν, μπορούν να σας πουν ιστορίες… Το σίγουρο πάντως είναι ότι όταν στις 19 Νοεμβρίου του 2014, απέπλευσε από τον Πειραιά για τον Καναδά, οι επιμήκεις συριγμοί των άλλων πλοίων αντηχούσαν σε ολόκληρη σχεδόν την πόλη, καθώς οι καπεταναίοι αποχαιρετούσαν έναν παλιό γνώριμο. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όταν άφησε για τελευταία φορά το λιμάνι της Ερμούπολης με τον cpt Ηλία Βερβενιώτη στο τιμόνι του, δεκάδες ψαροκάικα το περίμεναν μαζί με εκατοντάδες κόσμου για να το αποχαιρετήσουν!

Λένε ότι κάθε Νομός έχει τον δικό του θρύλο.. Ίσως να βοήθησε και η ικανότητα του συγκεκριμένου καπετάνιου όταν έμπαινε και έβγαινε από τα δύσκολα λιμάνια των Κυκλάδων με απίστευτους χειρισμούς και ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, προκαλώντας θύελλα ενθουσιασμού, ενώ ουκ ολίγες φορές έγινε viral με βίντεο που το έδειχναν να παλεύει με τα κύματα ειδικά στο στενό Τήνου – Μυκόνου…

Σήμερα, το Blue Star Ithaki βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό… Αποκτήθηκε έναντι 31, 2 εκατομμύρια ευρώ από την Κυβέρνηση του Καναδά και μάλιστα, το πρώτο του όνομα ήταν Canada 2014… Πλέον φέρει το όνομα Fundy Rose αντικατέστησε το Princess of Acadia και ταξιδεύει από το λιμάνι του St John στο Digby. Κινείται ουσιαστικά στον κόλπο Fundy στον Ατλαντικό Ωκεανό στα Νοτιοανατολικά άκρα του Καναδά.

Ποιος ο λόγος για το ταξίδι αυτό; Μα μία ανάρτηση του φίλου Μιχάλη Ρούσσου, του μετρ των στατιστικών που μας παρουσιάζει την … ζωή του Blue Star Ithaki όταν βρίσκονταν στα νερά της Παροναξίας… Μπορεί οι περισσότεροι να το γνώρισαν μέσα  από το ταξίδι Ραφήνα – Σύρου – Τήνου αλλά …. Ο λόγος στον Μιχάλη Ρούσσου και την ανάρτησή του στη σελίδα shiptravelers στα social media Ααα και προσοχή στις αφιερώσεις που κάνει… Και βέβαια αρέσκεται να γράφει μπροστά σε καθρέπτη για να μονολογεί «τι ωραία που τα λέω αλλά και πόσο καλύτερα τα γράφω»…

ithaki04.jpg

Ας τον ακολουθήσουμε … Εμφανίστηκε στην εγχώρια σκηνή το μακρινό 2000! Πρώτη του άφιξη στο λιμάνι μας στις 8 Ιουνίου όταν σε μη εμπορικό δρομολόγιο κατέπλευσε στις 17.00 το απόγευμα, προερχόμενο από Νάξο! Την πρώτη του χρονιά, θα έχει αφετηρία το λιμάνι της Ραφήνας και κάθε πρωί θα κάνει δρομολόγιο για Σύρο - Πάρο - Νάξο και Θήρα! Θα καταπλεύσει, συνολικά, 374 φορές το 2000!

Την επόμενη χρονιά, 2001, θα μεταφερθεί στο Πειραιά και θα αναχωρεί για Πάρο - Νάξο - Ίο και Θήρα! Μια Ραφήνα, μια Πειραιά, μια και κάτι βραδινά έκτακτα δρομολόγια, το Ithaki θα καθιερωθεί, θα αγαπηθεί και ακόμα και σήμερα το συζητάνε και το σκέφτονται αρκετοί λάτρεις των πλοίων!

Με εξαίρεση το 2012, που δεν εμφανίστηκε ούτε μια φορά, το πλοίο ερχόταν ανελλιπώς στο λιμένα μας μέχρι και την Κυριακή 7.9. 2014 όταν στις 18.05 έλυσε κάβους για τελευταία φορά, έριξε μια σφυριξιά και χάθηκε μια για πάντα! Ωραία τα γράφω, μπράβο μου!! Συνολικά, κατέπλευσε - είτε το πιστεύετε είτε όχι - 2.656 φορές στο λιμάνι της Πάρου, διακίνησε πάνω από 500.000 επιβάτες και πολλές χιλιάδες οχημάτων !! Να ευχηθώ στο πλοίο καλά ταξίδια και να ντύνεται καλά εκεί στο μακρινό και κρύο Καναδά! Έχω πάει και ξέρω τι θα πει χειμώνας στο Καναδά

Α να βάλουμε κι εμείς την δική μας πινελιά…  Το 2007, σχεδόν με την αλλαγή του χρόνου, μπαίνει πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά (ποδαρικό καλέ), εκτελώντας με 119 επιβάτες το δρομολόγιο επιστροφής Σαντορίνη - Ίο – Θήρα – Νάξο – Πάρο.

Και τέλος «χτίστηκε» στα ναυπηγεία της Daewoo Heavy Industries, στη Νότια Κορέα, το 2000 και πέρασε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του στις ελληνικές θάλασσες. Στα 14 αυτά χρόνια το ακτοπλοϊκό πραγματοποίησε 10.092 ταξίδια προς και από τα ελληνικά νησιά, μεταφέροντας 8.438.814 επιβάτες, 174.725 φορτηγά και 906.020 ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

Με πληροφορίες και από την σελίδα kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News