Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες: Της...Ραφήνας αλλά αναβολή για την 25η Οκτωβρίου

Κυκλάδες: Της…Ραφήνας αλλά αναβολή για την 25η Οκτωβρίου

|

Το ίδιο σκηνικό και πάλι…. Η πλευρά της Sea Jet επιχειρεί από τη Ραφήνα με ταχύπλοα , υποστηρίζει το αίτημά της για πρωινά δρομολόγια με ταχύπλοα, και τις Fast Ferries & Golden Star Ferries να είναι από την άλλη, να ζητούν να μπει φρένο στις δρομολογήσεις ταχυπλόων το πρωί.

Άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ της… Ραφήνας εκτυλίχθηκε χθες στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) που εξέτασε τα ετήσια δρομολόγια στη γραμμή Ραφήνα-Κυκλάδες, τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου.

Του Γιώργου Αλεξάκη (reporter.gr)

Οι περιορισμένες θέσεις στο δεύτερο μεγαλύτερο σε κίνηση λιμάνι της Αττικής μετά τον Πειραιά και ο αδυσώπητος πόλεμος τιμών μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών, για τις ώρες αναχώρησης αλλά και τις τιμές, ειδικά μεταξύ των ταχυπλόων και των συμβατικών έχει δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος έγινε το πρωτοφανές. Συνήλθε το ΣΑΣ εν μέσω Αυγούστου για να βρει λύσεις με την ένταση, με τις ακραίες αντεγκλήσεις να είναι το κυρίαρχο στην τότε συνεδρίαση.

Το ίδιο συνέβη πάντως και χθες, με την πλευρά της Sea Jet που επιχειρεί από τη Ραφήνα με ταχύπλοα να είναι από τη μία πλευρά, υποστηρίζοντας το αίτημά της για πρωινά δρομολόγια με ταχύπλοα, και τις Fast Ferries & Golden Star Ferries να είναι από την άλλη, να ζητούν να μπει φρένο στις δρομολογήσεις ταχυπλόων το πρωί.

Οι εκπρόσωποί τους, μάλιστα, μάλιστα προειδοποίησαν ότι αν συνεχιστεί το σκηνικό που επικρατεί σήμερα, το υπουργείο Ναυτιλίας θα υποχρεωθεί να εντάξει τις γραμμές της Ραφήνας προς τις Κυκλάδες στις άγονες και να τις επιδοτήσει καθώς τα συμβατικά πλοία θα εξαφανιστούν από τις εκεί γραμμές.

Πάντως ο Μάριος Ηλιόπουλος της SeaJets, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά με ταχύπλοα, ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση θα καλύψει ο ίδιος όλα τα κενά χωρίς επιδότηση, κάτι που είχε τονίσει και στη συνεδρίαση του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 περίπου πλοία συνωστίζονται για αναχώρηση μέσα σε μία ώρα, στις 7-8 το πρωί, ενώ οι θέσεις στο λιμάνι είναι επτά. Λόγω τιμών και ταχύτητας, τα ταχύπλοα της Sea Jet έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο αγοράς με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα των συμβατικών πλοίων που όμως εξυπηρετούν τις γραμμές όλο το χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Δημήτρης Τσούμας, εκπρόσωπος της Fast Ferries, ο χωρίς μέτρο ανταγωνισμός, θα καταστήσει τη γραμμή άγονη μιας και θα εκλείψει ενδιαφέρον από συμβατικό πλοίο, αφού η δρομολόγησή του θα είναι ασύμφορη.

Αντίστοιχα και ο εκπρόσωπος της Golden Star Ferries ο κ. Γιώργος Στεφάνου (με τρία πλοία, δύο συμβατικά, ένα ταχύπλοο και τρία πρωινά και ένα απογευματινό δρομολόγιο) παρατήρησε ότι θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα τα δρομολόγια στα συμβατικά που εξυπηρετούν τη γραμμή όλον το χρόνο και στη συνέχεια να κριθούν τα αιτήματα των ταχυπλόων, που δραστηριοποιούνται τη θερινή περίοδο.

Απαντώντας ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος της Sea Jet που επιχειρεί με τέσσερα ταχύπλοα πλοία, τρία πρωινά, ένα απογευματινό δρομολόγιο από τη Ραφήνα προς τις Κυκλάδες, τόνισε ότι δεν πρέπει οι εκπρόσωποι των άλλων εταιρειών να δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας και απειλών, προσθέτοντας -όπως προαναφέρθηκε- ότι ο ίδιος δεσμεύεται να καλύψει όποιο κενό.

Τελικά το ΣΑΣ αποφάσισε αναβολή για το θέμα της Ραφήνας για ένα έκτακτο συμβούλιο στις 25 Οκτωβρίου

Τα ίδια και στο Ιόνιο

Το σήριαλ όμως της Ραφήνας δεν ήταν το μόνο που απασχόλησε το όργανο. Οι κόντρες για τις δρομολογήσεις στις γραμμές Πάτρα-Σάμη-Κεφαλονιά και Ηγουμενίτσας Κέρκυρας δεν έλειψαν με αποτέλεσμα να αναβληθούν και γι΄αυτές τις δρομολογήσεις, αποφάσεις. Για την Κεφαλλονιά υπάρχει το αίτημα από την Kefalonian Lines να ανοίξει ξανά σε ετήσια βάση η γραμμή Πάτρας-Ιθάκης-Κεφαλονιάς, με δυο προϋποθέσεις. Τα δρομολόγια με αφετηρία την Κυλλήνη προς Κεφαλονιά να έχουν απόσταση 2 ωρών μεταξύ τους έτσι ώστε να υπάρχει διασπορά δρομολογίων, και η γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη να της δοθεί με αποκλειστικότητα για μία 5ετία. Τις προτάσεις αυτές μάλιστα στηρίζουν οι εκπρόσψποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ionian Group υποστήριξε ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε η ακτοπλοϊκή εταιρεία Kefalonian Lines για να «ανοίξει» και πάλι τη γραμμή, δεν μπορούσαν να συζητηθούν για νομικούς λόγους το ΣΑΣ και πάντως πριν εγκριθούν τα ετήσια δρομολόγια.

Τέλος και μεταξύ των εκπροσώπων των δυο κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Ηγουμενίτσας Κέρκυρας καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες. Ο κ. Απόστολος Σουλιώτης από τη μεγαλύτερη κοινοπραξίας πρότεινε να αποφασιστούν τα δρομολόγια που έχουν κατατεθεί για τη χειμερινή περίοδο (αρχές Απριλίου) και να επανεξεταστεί πάλι τότε το θέμα. Και το θέμα αυτό αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα