Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες - υδροπλάνα: Στο ΣΕΦ η βάση, ποια νησιά έχουν προβάδισμα

Κυκλάδες – υδροπλάνα: Στο ΣΕΦ η βάση, ποια νησιά έχουν προβάδισμα

|

«Κλειδώνει» Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο στο ΣΕΦ – Γερμανικό fund επενδύει στην «Ελληνικά Υδατοδρόμια» – Η πρώτη διαδρομή που έρχεται

Πληθαίνουν τα deals στην πολλά υποσχόμενη αγορά των υδροπλάνων. Πρόκειται για συμφωνίες που ουσιαστικά από το 2022 και μετά θα απογειώσουν την αγορά, που θα δώσουν σημαντική ώθηση στον τουρισμό πολυτελείας της χώρας μας, αλλά παράλληλα θα εξυπηρετήσουν πλήθος νησιωτικών προορισμών που δεν διαθέτουν αερολιμένες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, «κλείδωσε» η δημιουργία Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Αττική, στο ΣΕΦ, με πρωτοβουλία της περιφέρειας, ενώ παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες η λύση της Ελευσίνας.

Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες, επισφραγίστηκε υψηλής εμβέλειας οικονομική συμφωνία για την απόκτηση ισχυρής μετοχικής θέσης (μειοψηφικό ποσοστό) από Ελληνα ομογενή κεφαλαιούχο στην Hellenic Seaplanes, που έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα στο Real Estate και σε ΑΠΕ.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο εν λόγω Ελληνας παίκτης (θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του), που δραστηριοποιείται στην ασιατική αγορά, διαθέτει ποσοστό πλέον της καταστατικής μειοψηφίας με προοπτική μεγέθυνσής του.

Στο πλαίσιο αυτό η Hellenic Seaplanes έχει καταθέσει στην ΥΠΑ φάκελο για την πτητική έγκριση των 2 πρώτων της αεροσκαφών τύπου TWIN OTTER της καναδικής κατασκευάστριας εταιρίας VIKING.

Ανακατατάξεις

Η είσοδος του Ελληνα ομογενούς στην Hellenic Seaplanes αποδεικνύει την έντονη κινητικότητα στην αγορά, αφού ήδη την περασμένη εβδομάδα «ψήφο εμπιστοσύνης» στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στον τομέα των υδροπλάνων έδωσε γερμανικό fund, το οποίο αναμένεται από αυτό το καλοκαίρι να βρίσκεται στη χώρα μας.

Τον δρόμο για την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα άνοιξε η αποχώρηση του Ελλάκτωρα από την Ελληνικά Υδατοδρόμια, σε μια περίοδο συνεχών εξελίξεων για τον κατασκευαστικό όμιλο, όπου προστέθηκε η πώληση του μεριδίου που είχε αποκτήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρίας -μέσω της ΑΚΤΩΡ Facility Management- τον Μάρτιο του 2016.

Αγοραστής, όπως προκύπτει από σχετική ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, είναι η κυπριακή Action Air (πίσω από την οποία φέρεται να είναι το γερμανικό fund), ενώ το ποσοστό είναι πλειοψηφικό και αγγίζει το 55%.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια ιδιαίτερα συμφέρουσα πρόταση προς την ΑΚΤΩΡ, καθώς έρχεται σε μια εποχή που το project της δημιουργίας ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα «επανεκκινείται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γερμανικό fund ενδιαφέρεται τόσο για την κατασκευή υδατοδρομίων όσο και για το πτητικό έργο.

Κάτι που ισχύει και για τον Ελληνομεξικανό ομογενή επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ, Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλο, με την Eagle Sea Planes, ενώ πηγές της αγοράς προσθέτουν ως ενδιαφερόμενο την Ippias Airlines, που έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες στην ΥΠΑ τους προηγούμενους μήνες.

Ανάπτυξη δικτύου

Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Hellenic Seaplanes «τρέχουν» το θέμα της κατασκευής και των αδειοδοτήσεων των υδατοδρομίων στη χώρα, με επικεφαλής τους Αναστάσιο Γκόβα και Νικόλα Χαραλάμπους, με στόχο τη σταδιακή ανάπτυξη ενός συνολικού δικτύου αποτελούμενου από 150 υδατοδρόμια.

Κατά πληροφορίες, η Hellenic Seaplanes -πανδημίας επιτρέποντος- σχεδιάζει πτήσεις σε 8 υδατοδρόμια σε πρώτη φάση. Αυτά της Κέρκυρας, των Παξών, της Πάτρας, της Τήνου, της Πάτμου, της Σκύρου και του Βόλου, ενώ, αν δεν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιωαννίνων (περιβαλλοντική μελέτη), τότε θα διενεργούνται πτήσεις στην Αμφιλοχία.

Σε επόμενη φάση θα μπουν και τα υδατοδρόμια Σκοπέλου και Αλοννήσου. Μέχρι στιγμής, έχουν αδειοδοτηθεί 3 υδατοδρόμια, σε Παξούς, Κέρκυρα και Πάτρα. Περίπου 10 είναι ήδη έτοιμα από πλευράς κατασκευής σε Βόλο, Πάτμο, Ρέθυμνο, Σκύρο κ.λπ. και εκτιμάται ότι σε δύο μήνες θα αποκτήσουν τις τελικές άδειες για τη λειτουργία τους.

Αυτοί που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι για να ξεκινήσουν οι πτήσεις η επιτάχυνση των ρυθμών της όλης διαδικασίας είναι το ένα ζητούμενο και το άλλο είναι να «αναχαιτισθεί» η πανδημία ούτως ώστε να συνδυαστούν οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα με ένα μερικό, έστω, restart του τουρισμού.

Υπογραμμίζεται ότι το πλάνο της Hellenic Seaplanes και των συνεπενδυτών της ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 180 εκατ. ευρώ προορίζονται για αγορά 20 υδροπλάνων και άλλα 70 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στα υδατοδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον άλλοι δύο στόλοι σκαφών και από τους παραπάνω ενδιαφερομένους, αξίας από 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Ο δε κ. Νικολόπουλος έχει μιλήσει για business plan 100 εκατ. ευρώ.

Συνεργασίες και διεύρυνση υπηρεσιών

Σε «πρώτο πλάνο», όπως αναφέρουν οι ενδιαφερόμενοι, θα μπουν συνέργειες με άλλους κλάδους. Ηδη, η Hellenic Seaplanes δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές στη γενικότερη λειτουργία της έτσι, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών στις αερομεταφορές.

Εκτός από τις προγραμματισμένες και ναυλωμένες (charter) πτήσεις των αεροσκαφών της (χωρητικότητας 9-12-19 επιβατών), θα γίνεται μεταφορά τουριστών, VIP και μη προσώπων, σε θέρετρα, ξενοδοχεία κ.λπ., επιβατών κρουαζιέρας ή αεροπορικών εταιριών, φορτίων και αεροδιακομιδές ασθενών.

Ταυτόχρονα η εταιρία σχεδιάζει και τη σύναψη συνεργασιών με τουριστικές και ναυτιλιακές εταιρίες για τη διαμόρφωση από κοινού ειδικών «πακέτων» για περιηγητικές πτήσεις ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες για επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Τέλος, μελετάται και η συμπληρωματική λειτουργία των υδροπλάνων ως προς τα δρομολόγια των αεροπλάνων για τη μεταφορά επιβατών από ή προς τα υδατοδρόμια, καθώς και από ή προς τα συμβατικά αεροδρόμια


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...