Κύπρος: Το πρώτο ακτοπλοϊκό ταξίδι με προορισμό την Ελλάδα ξεκινάει σε λίγο

Στις 12 το μεσημέρι αναχωρεί από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Daleela της εταιρείας Scandro Holding, το οποίο – έπειτα από 21 χρόνια – θα εκτελέσει το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας.

Θα προηγηθεί στις 10 το πρωί εκδήλωση στο λιμάνι της Λεμεσού, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Να σημειωθεί εδώ ότι τελετή υποδοχής του πλοίου, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, Σοφίας Ζαχαράκη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 19:00,  με την άφιξη του στο τερματικό Β’ «Θεμιστοκλής», στο λιμάνι του Πειραιά.

Το υπό κυπριακή σημαία πλοίο κατασκευάστηκε το 1991, είναι ανακαινισμένο και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 400 επιβατών και 100 οχημάτων. Διαθέτει 38 καμπίνες α’ θέσης για 110 επιβάτες, 68 καμπίνες β’ θέσης για 180 επιβάτες και 110 καθίσματα αεροπορικού τύπου. 

Στο πλοίο θα ταξιδέψουν 173 επιβάτες και ανάμεσά τους ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος, η υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, βουλευτές από την επιτροπή Μεταφορών της κυπριακής Βουλής, δημοσιογράφοι, καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης.

Τελευταιο ταξίδι; Εγινε στις 8 Οκτωβρίου 2001 με το πλοίο Salamis Star και ο  Υφυπουργός, Βασίλης Δημητριάδης μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε «Οι προσπάθειες και η σκληρή δουλειά του Υφυπουργείου, των συνεργατών μου, η προσπάθεια που έγινε από την Κυβέρνηση έχει καρποφορήσει. Επιτέλους είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε στους πολίτες για εναλλακτική συνδεσιμότητα»,.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την ικανοποίηση του από την ανταπόκριση του κοινού, καθώς οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες και σημείωσε ότι πρώτιστο για το Υφυπουργείο είναι η ασφάλεια των επιβατών και του πλοίου, το οποίο επιθεωρήθηκε δυο φορές, όπως είπε, όπου επιβεβαιώθηκε το αξιόπλοο του και το γεγονός ότι συνάδει με τα επίπεδα ασφάλειας που προνοούν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Μεταξύ των δυο επιθεωρήσεων, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, «καταγράφηκε μια σημαντική ανακαίνιση της προσφερόμενης υπηρεσίας, που δεν ήταν υποχρέωση του ανάδοχου (Scandro Holding Ltd), όμως έχει αντιληφθεί πλήρως τη ψυχοσύνθεση των Κυπρίων και νομίζω ότι αυτό που θα βιώσουν οι πρώτοι επιβάτες είναι ένα πλοίο που παρέχει τις δέουσες υπηρεσίες εστίασης, ψυχαγωγίας και διαμονής».

«Αν και οχηματαγωγό επιβατικό, οι επιβάτες μπορούν να βρουν στο πλοίο υπηρεσίες εφάμιλλες με κρουαζιερόπλοια και προσωπικά είμαι ικανοποιημένος με τα όσα έχω δει», είπε ενώ υπέδειξε πως «οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές, αν διαπιστώσει κανείς τι ισχύει αυτή την περίοδο με άλλους τρόπους μεταφοράς».

Λέγοντας πως «κάθε αρχή και δύσκολη», ο Υφυπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε πως θα ήταν έκπληξη αν δεν παρουσιαστούν κάποιες ελλείψεις, προβλήματα και  παρατηρήσεις από επιβάτες στα πρώτα ταξίδια, υπενθυμίζοντας ότι, για το σκοπό αυτό, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο passengerrights@dms.gov.cy .

«Έχω δώσει οδηγίες, να δίνεται απάντηση εντός 24ωρου και ειδικά αν είναι παράπονα που έχουν να κάνουν με τους όρους της σύμβασης ή με διευκρινίσεις προς τον ανάδοχο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε παράπονα και εισηγήσεις και ν’ ανταποκριθούμε άμεσα».

Ο Βασίλης Δημητριάδης σημείωσε ακόμη πως, με δεδομένο και την ανταπόκριση επιβατών από την Ελλάδα για χρήση της υπηρεσίας, «εκπληρώνεται ακόμη ένας στόχος, που είναι να δοθεί ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό και ενδεχομένως, αυτή η υπηρεσία να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να τον αναπτύξουμε περαιτέρω».

«Θέλουμε αυτή η υπηρεσία να προβάλλεται σωστά, να αγκαλιαστεί από το κοινό και να παραμείνει μόνιμα όπως αξίζει να την απολαμβάνει ο κάθε συμπολίτης μας», κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Δημητριάδης.

Τέσσερα δρομολόγια μετ’ επιστροφής θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, 8 τον Ιούλιο, 7 τον Αύγουστο και 3 τον Σεπτέμβριο. Το τελευταίο δρομολόγιο για το έτος 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου από Πειραιά προς τη Λεμεσό. Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στις 30 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News