Μικρές Κυκλάδες: "Express Scopelitis" από αύριο (23/03) είναι και πάλι κοντά μας

Οσοι λατρεύουν την αναζήτηση στους ναυτικούς χάρτες θα παρατηρήσουν ότι αυτή την ώρα το Express Skopelitis, το αγαπημένο πλοίο των Μικροκυκλαδιτών βρίσκεται περίπου έξω από τη Βόρεια Νάξο (λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι) και οδεύει προς την Αμοργό (Κατάπολα) έχοντας αφήσει πίσω του τη Σαλαμίνα όπου και βρίσκονται για αρκετές εβδομάδες για την ετήσια ακινησία του... Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί από αύριο Δευτέρα 23 Μαρτίου θα επιστρέψει στην αγαπημένη του ρουτίνα, προσφέροντας χαμόγελα στους κατοίκους των Μικροκυκλαδιτών... Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, το Express Scopelitis και πάλι κοντά μας... Θα πάρει το δρόμο για Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά και Νάξο με επιστροφή στις 14:00, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Και βέβαια να σημειώσουμε τα νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις... Βασικά να πούμε ότι ουσιαστικά επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και αυτοί με βάση την φορολογική τους δήλωση.. Που την βρίσκουν; Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου είναι σε λειτουργία η ειδική ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο Taxisnet, μέσω της οποίας οι μόνιμοι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών μπορούν να βρουν προσυμπληρωμένη τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης.

Πρόκειται για τη βεβαίωση, η οποία είναι απαραίτητη για όποιον είναι μόνιμος κάτοικος νησιού και επιθυμεί να μεταβεί στον τόπο της κατοικίας του. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορoνοϊού, η μετάβαση στα νησιά απαγορεύεται στους πολίτες οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Οι ενδιαφερόμενοι μεταβαίνουν στη διεύθυνση https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, και στη συνέχεια εισέρχονται στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς τους

Από εκεί και πέρα, επιτρέπεται η μετακίνηση  με βάση την σχετική ΚΥΑ και: 

@ στους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ αυτών.

@ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

@ στους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

@ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

@ στους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

ζ) κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας.

5. Οι περιορισμοί της παρούσας απόφασης ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.