Μικρές Κυκλάδες: Η αγωνία των κατοίκων για ενδεχόμενο ... αποκλεισμό

Το Blue Star Paros πλέει έξω από το Σούνιο στο δρόμο της επιστροφής από την Αμοργό, τις Μικρές Κυκλάδες και τη Παροναξία στον Πειραιά. Βλέποντας το ρολόι, θα περίμενε κανείς ότι θα βρίσκονταν σε αντίθετη κατεύθυνση καθότι οι δείκτες δείχνουν μερικά λεπτά πριν τις έξι το απόγευμα..  Λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε, το επιβατικό πλοίο θα πάρει το δρόμο για το Πέραμα και θα γίνει προσπάθεια άμεσης αντιμετώπισης, τη στιγμή που η Παροναξία και η Αμοργός θα καλυφθεί από το «Διαγόρας» που ήδη έχει πάρει το δρόμο του…

Και οι Μικροκυκλαδίτες; Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι ήταν να ταξιδέψουν σήμερα από Πειραιά για Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα έμειναν εκτός και θα πάρουν το αυριανό πλοίο (Blue Star Delos) για Νάξο και από εκεί όπως όλα δείχνουν μέσω Express Scopelitis για τις Μικρές Κυκλάδες. Όσοι ταξιδεύουν ήδη; Πάλι το ίδιο δρομολόγιο. Αυτό όμως μέσω πληροφορίας και όχι επίσημης ανακοίνωσης από κανέναν… Με τη λογική να λειτουργεί ως οδηγός … επιβίωσης.

Το βλέπουν όμως έτσι και οι κάτοικοι των Μικρών Κυκλάδων; Πριν από λίγο λάβαμε μία καταγγελία που εκφράζει την αγωνία τους για το … αύριο. Βλέπετε, είμαστε στα μέσα Μαΐου. Σιγά σιγά αρχίζει και στις Μικρές Κυκλάδες η τουριστική περίοδος. Με βάση τα δρομολόγια εάν όλα κυλίσουν ομαλά, επόμενο πλοίο για Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια από τον Πειραιά είναι την Κυριακή 12 Μαΐου… Καλύπτει τις ανάγκες; Προφανώς όχι… Άρα; Μήπως πρέπει να ξαναδούμε άμεσα το θέμα των ακτοπλοϊκών γραμμών, του σχεδιασμού τους ώστε να υπάρχουν πάντα εναλλακτικές που να καλύπτουν όλους τους προορισμούς ώστε να μην νιώθουν οι κάτοικοι των Μικρών Κυκλάδων, ως πολίτες 2ης κατηγορίας…

Αναλυτικά, η καταγγελία ή η επιστολή αγωνίας αναφέρει:

«Τελικά μετά την ταλαιπωρία των επιβατών από Σύρο μέχρι Αστυπάλαια  αλλά και από Αστυπάλαια προς Πειραιά λόγω της  πολλοστής βλάβης του BLUE STAR PAROS χθες το βράδυ και της πολύωρης καθυστέρησης αφίξεων- αναχωρήσεων στα λιμάνια κατά την εκτέλεση του δρομολογίου μια νέα περιμένει σήμερα τους κατοίκους τω Μικρών Κυκλάδων με υπαιτιότητα της BLUE STAR FERRIES.

Το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ που θα το αντικαταστήσει δεν πρόκειται να προσεγγίσει τα λιμάνια ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ-ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ-ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ  παρόλο που το δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των κατοίκων αυτών των νησιών. Το επόμενο πλοίο για αυτά τα νησιά από Πειραιά είναι την Κυριακή 12/05 17:30 και μάλιστα το BLUE STAR PAROS αν δεν ξαναχαλάσει ενώ για Πειραιά τη Δευτέρα 13/05 06:55. Το προηγούμενο δρομολόγιο από Πειραιά ήταν την Τρίτη 07/05/2019 και για Πειραιά την Τετάρτη  08/05/2019 δηλαδή μας αφήνουν Μάη μήνα 5 μέρες χωρίς πλοίο από και προς Πειραιά.

Απαιτούμε από τον Υπουργό εμπορικής ναυτιλίας να παρέμβει σήμερα ώστε να βρεθεί πλοίο είτε αυτής είτε άλλης εταιρίας το οποίο να προσεγγίσει και να συνδέσει απευθείας τα μικρά αυτά διαμαντάκια των Κυκλάδων με τον Πειραιά, διότι είναι άκρως προκλητικό και απαράδεκτο η εταιρία να βάζει είτε ένα πλοίο στη γραμμή που παρουσιάζει συνεχείς βλάβες είτε να το αντικαθιστά επιλέγοντας να προσεγγίσει μόνο στα λιμάνια των μεγαλύτερων νησιών Πάρου-Νάξου-Αμοργού. Αυτού του είδους ο διαχωρισμός είναι καταδικαστέος , προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μας θίγει διεθνώς αφού ήδη έχουν φθάσει αρκετοί ξένοι επισκέπτες στα νησάκια μας.

Πρέπει να καταστεί σαφές σε κάθε αρμόδιο ότι το πλοίο για εμάς δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά γραμμή ζωής"

Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα Shipfriends (captain.Nionios)