Μύκονος: 3,5 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των προσκρουστήρων στο λιμάνι

«Αναβαθμίζουμε το νέο λιμένα και επενδύουμε στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την κρουαζιέρα, η οποία θα ενισχυθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του έργου. Προσπαθήσαμε πολύ, δουλέψαμε σκληρά και τελικά τα καταφέραμε! Βάλαμε τα θεμέλια για ένα έργο ορόσημο, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της Μυκόνου. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος, περισσότερη όρεξη για δουλειά και σιγουριά για το μέλλον», Με τη δήλωση αυτή ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς υποδέχτηκε την είδηση ότι εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» το έργο της αναβάθμισης του συστήματος προσκρουστήρων στο λιμάνι της Μυκόνου, προϋπολογισμού 3.508.828 €. 

Και βέβαια εδώ έβαλε και την υπογραφή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος...  Η αναβάθμιση του συστήματος κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να εξυπηρετήσει κρουαζιερόπλοια  και μεγάλα τουριστικά σκάφη. Ειδικότερα, στο τμήμα του νέου λιμένα (τουριστικό λιμάνι, φωτογραφία "Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου") που περιλαμβάνει τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, το υπάρχον σύστημα προσκρουστήρων κρίνεται ανεπαρκές και πρέπει να αντικατασταθεί λόγω της σημαντικής αύξησης του μεγέθους των τουριστικών σκαφών την τελευταία δεκαετία και κυρίως των κρουαζιεροπλοίων, σε μεγέθη σημαντικά μεγαλύτερα από εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για την διαστασιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος προσκρουστήρων, καθώς και λόγω της ανάγκης για ασφαλή εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων.

Όσον αφορά τον επιβατικό λιμένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι υφιστάμενοι προσκρουστήρες έχουν υποστεί καταστροφές από την πρυμνοδέτηση των πλοίων, σε συνδυασμό με τις έντονες καιρικές συνθήκες, καθώς είναι εκτεθειμένος σε βορείους ανέμους, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμισή τους. Συνολικά θα εγκατασταθούν 49 νέοι ελαστικοί προσκρουστήρες κωνικού τύπου, για την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και των Ε/Γ – Ο/Γ και φορτηγών πλοίων, στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 30/06/2019 και λήξης η 30/06/2020. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.508.828 €.

Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας  «Βελτίωση βασικών υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). 

Και ο κος Κουκάς κατέληξε λέγοντας "«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την ένταξη του έργου, για την άψογη συνεργασία και την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, την διοίκηση και τους δημοτικούς υπαλλήλους του Λιμενικού μας Ταμείου που αγωνίστηκαν και πίστεψαν σε αυτή την απαραίτητη αναβάθμιση του λιμανιού μας»,