Παροναξία: Ο κκ Καλλίνικος για τα 20 χρόνια του "Εξπρές Σάμινα"

Παροναξίας Καλλίνικος

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου από την πιο σκληρή νύχτα της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας. Το «Εξπρές Σάμινα» λίγους μήνες πριν αποσυρθεί, ναυαγεί έξω από την Πάρο παίρνοντας μαζί του 81 ψυχές. Οι κάτοικοι της Πάρου, της Νάξου, της Ικαρίας, της Σάμου και της Πάτμου, αν και έχουν συμπληρωθεί δύο (2) δεκαετίες, δεν μπορούν να ξεχάσουν, να ηρεμήσουν, να αφήσουν πίσω τους (!!!) εκείνη τη ζοφερή νύχτα...

Τον περασμένο Ιούνιο, το ναυάγιο ήρθε πάλι στην επικαιρότητα καθώς μαύρες κηλίδες ήρθαν στην επιφάνεια της θάλασσας στην Πάρο και πίσσες κατέληξαν στις ακτές του νησιού, με τον δήμαρχο να κινητοποιεί Λιμεναρχείο και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να υπάρξει άμεση απόφαση-παρέμβαση. Τελικά διά στόματος υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη έγινε γνωστή η πρόθεση για ανέλκυση του ναυαγίου. Παρά το γεγονός ότι η ανέλκυση ήταν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το σύνολο των καταδυτικών σχολών φαίνεται πως είχε και έχει σοβαρές ενστάσεις μιας και το κουφάρι του πλοίου αποτελεί έναν από τους μεγάλους καταδυτικούς προορισμούς του νησιού. Δεν είναι και λίγοι πάντως που θεωρούν ότι καλό θα ήταν να μετατραπεί σε καταδυτικό πάρκο...

Σήμερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος με ανακοίνωσή του μιλάει για το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα", προσεύχεται και ανάμεσα στα άλλα θα αναφέρει: "  Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα του ναυαγίου οι μνήμες παραμένουν άσβεστες τόσο για τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων όσο και για τους κατοίκους του νησιού της Πάρου των οποίων η συμβολή στην προσπάθεια διάσωσης αλλά και περίθαλψης των διασωθέντων επιβατών του πλοίου υπήρξε καταλυτική..".

Αναλυτικά, η... ανοιχτή επιστολή, το μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου αναφέρει:

"Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα του Επιβατηγού – Οχηματαγωγού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» το οποίο βυθίστηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του έτους 2000 μετά από πρόσκρουση στις νησίδες «Πόρτες» που βρίσκονται ανοιχτά της Πάρου με τραγικό απολογισμό 81 νεκρούς, οι περισσότεροι των οποίων από τα νησιά της Παροναξίας μας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα του ναυαγίου οι μνήμες παραμένουν άσβεστες τόσο για τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων όσο και για τους κατοίκους του νησιού της Πάρου των οποίων η συμβολή στην προσπάθεια διάσωσης αλλά και περίθαλψης των διασωθέντων επιβατών του πλοίου υπήρξε καταλυτική.

Ως Μητροπολίτης Παροναξίας με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετίας από το τραγικό αυτό γεγονός αισθάνομαι την ανάγκη μέσω αυτής της σύντομης δήλωσης να εκφράσω για μια ακόμη φορά τα συλλυπητήριά μου αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου. Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων τους «εν σκηναίς δικαίων και αγίων» και στους ίδιους να στέλνει την εξ’ Ύψους παρηγορία Του ώστε να απαλύνει τον πόνο της απώλειας που ξέρω πως δεν σβήνει ποτέ. Ταυτόχρονα στρέφω ευλαβικά την μνήμη μου στον αείμνηστο Νάξιο Λιμενάρχη Πάρου, Ανθυποπλοίαρχο Δημήτριο Μάλαμα, ο οποίος το βράδυ εκείνο έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος αφού η καρδιά του δεν άντεξε το άγχος, την ένταση και την αγωνία που αντιμετώπισε τις τραγικές εκείνες στιγμές προκειμένου να προβεί σε κάθε ενέργεια για να σώσει ανθρώπινες ζωές από τα κύματα του Αιγαίου.

Με την ευκαιρία όμως αυτή θα ήθελα να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου στους ψαράδες της Πάρου που με περισσή αυταπάρνηση και αίσθημα αυτοθυσίας έσπευσαν εκεί το βράδυ με τα καΐκια τους και μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες στο σημείο του ναυαγίου διακινδυνεύοντας την ίδια την ζωή και την περιουσία τους προκειμένου να σώσουν από βέβαιο πνιγμό τους επιβάτες που βρίσκονταν στην θάλασσα. Μαζί τους ευχαριστώ και όλους τους Παριανούς που με κάθε τρόπο βοήθησαν εκείνες τις τραγικές στιγμές τους εμπερίστατους συνανθρώπους τους, προεξάρχοντος και πρωτοστατούντος του αειμνήστου και πολυσεβάστου προκατόχου μου Αμβροσίου του Β΄ του Παρίου.

Παράλληλα εύχομαι ο Χριστός μας με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής και του Αγίου Νικολάου να συνοδεύει τους ναυτικούς μας και τα πλοία μας στα ταξίδια τους ώστε ποτέ ξανά να μην ζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Με πολλή πατρική αγάπη εν Κυρίω,

Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News