Πάρος: Ενέργειες για χωροθέτηση νέου επιβατικού λιμανιού

Πάρος, Λιμάνι

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντίπαρου ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής σύμβασης με την ΑΕΙΦΟΡΟΙ ΝΗΣΟΙ Α.Ε.- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο "Διερεύνηση για Χωροθέτηση Νέου Επιβατικού Λιμένα Νήσου Πάρου, Συλλογή Γεωδεδομένων, Εκτέλεση Αποτυπώσεων και Σύνταξη Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan)".

Σύμφωνα με τη μελέτη Master Plan, σκοπός του Λιμένα Πάρου είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μέσω της διατήρησης και της αναβάθμισης των λιμενικών υπηρεσιών, εντός των περιορισμών που προκύπτουν από το θεσμικό, χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο και με γνώμονα την αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό, κοικωνικοοικονομικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Πάρου.

Η ακτοπλοΐα είναι η σημαντικότερη λειτουργία του Λιμένα Πάρου, και η αδιάλειπτη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γειτονικά νησιά είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα στο στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των Αναπτυξιακών Προτάσεων του λιμένα.

Επισημαίνεται ότι μέσω της ακτοπλοΐας διακινούνται τα περισσότερα αγαθά που καταναλώνονται στο νησί, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό της επιβατικής κίνησης.

Ο λιμένας χαρακτηρίζεται από υψηλότατη συχνότητα προσεγγίσεων (27,5 προσεγγίσεις πλοίων ακτοπλοΐας ανά ημέρα κατά τον μήνα Ιούλιο, και 26,5 κατά το μήνα Αύγουστο), εξαιτίας της κεντρικής θέσης του νησιού στις Κυκλάδες, και γενικότερα στην θαλάσσια περιοχή Νοτίου Αιγαίου - Κρήτης. 

Tι έγινε τον Οκτώβριο 

Οι αποβιβασθέντες επιβάτες τον Οκτώβριο 2022 ξεπέρασαν κατά πολύ τους αριθμούς προηγουμένων ετών, όπως επίσης και ο αριθμός των φορτηγών αυτοκινήτων για τον παραπάνω μήνα, δείγμα ότι το εμπόριο στο νησί μας βαδίζει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Οκτώβριο, είχαμε 255 κατάπλους πλοίων στον λιμένα Παροικιάς, από τους οποίους αποβιβάστηκαν 31.731 επιβάτες έναντι 25.475 πέρσι και 30.230 τη χρονιά ορόσημο (2019) για τον τουρισμό. Ακόμα, τον Νοέμβριο του 2022 είχαμε την κάθοδο 1051 φορτηγών αυτοκινήτων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ρεκόρ των τελευταίων ετών, πάντα για τον μήνα αυτόν.

Τέλος, στον λιμένα Παροικιάς τον Νοέμβριο 2022 είχαμε ακόμα 16 κατάπλους φορτηγών πλοίων, 9 κατάπλους δεξαμενοπλοίων και 10 κρουαζιερόπλοιων με αποβίβαση 756 επιβατών στην Πάρο. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr και fileleutheros.net

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News