ΠΝΟ: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την απεργία της 3ης Σεπτεμβρίου

Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει... Θα παίξουν όμως ρόλο στην σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και με φόντο την οριστική της απόφαση για την 24η Πανελλαδική απεργία (με προοπτική κλιμάκωσης) των μελώ της στις 3 Σεπτεμβρίου; 

Τι έχει αλλάξει; Εχουμε βασικά νέο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μπορεί να μην έχει παραδώσει ακόμη ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής στον διάδοχό του Φώτη Κουβέλη, όμως ο νέος υπουργός (Φώτης Κουβέλης) θα είναι αυτός που θα ...χρεωθεί με το καλημέρα μία απεργιακή κινητοποίηση ναυτικών και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι και με όλες τις δυνάμεις του τουρισμού (αλλά και πολιτικοί φορείς) να έχουν ζητήσει ακόμη και παρέμβαση πρωθυπουργού. 

Οσο για το δεύτερο σημείο; Αυτό έχει να κάνει με την πρόταση που κατέθεσαν οι ακτοπλόοι μέσω του ΣΕΕΝ... Από το ..μηδέν (0%) πήγαν στο 1% όσον αφορά τις αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις, βέβαια είναι μακριά από το 5% που ζητούν οι ναυτικοί, αλλά είναι ένα βήμα.. 

Ας δούμε όμως τι αναμένεται..  Τις τελικές αποφάσεις της για το αν τελικά θα πραγματοποιήσει την εξαγγελθείσα για τις 3 Σεπτεμβρίου απεργία θα λάβει σήμερα Τετάρτη 29 Αυγούστου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Θα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις της για την 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, μετά και τη χθεσινή πρόταση των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) για αύξηση 1% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναμένεται μάλιστα να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλης ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων. Μεταξύ της ΠΝΟ και των ακτοπλόων, προηγήθηκε διάλογος στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον αρμόδιο (τέως) υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας (την περασμένη εβδομάδα) στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το θέμα είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ της Ένωσης των ακτοπλόων και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αύξηση -θεωρούμε λογικό το αίτημα της ΠΝΟ, στο πλαίσιο ωστόσο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το ποσοστό είναι ένα θέμα που θα οριστεί μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών» είχε τονίσει ο κ. Κουρουμπλής.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά 5% αύξηση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας με το επιχείρημα ότι εδώ και 8 χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αύξηση παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος, ενώ οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι δεν μείωσαν τους μισθούς των ναυτικών όπως έγινε σε άλλους κλάδους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ