Ραφήνα: 72 άνθρωποι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα (!!!)

Ενα απίστευτο θρίλερ διαδραματίστηκε στο Μάτι και τις γύρω περιοχές. Τουρίστες και κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να φτάνουν μέχρι την παραλία κυριολεκτικά, βουτούσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Έως τις επτά το πρωί της Τρίτης 710 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί δια θαλάσσης από τις περιοχές όπου μαίνεται η πύρινη λαίλαπα. 

Κάποιοι άλλοι στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν απο την κόλαση που ζούσαν, πήραν μικρές βάρκες και ξανοίχτηκαν στη θάλασσα. Πολλούς από αυτούς άρισαν στη συνέχεια να τους αναζητούν συγγενείς και φίλοι με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί άμεσα το Λιμενικό Σώμα με πλωτό σκάφος , ελικόπτερο τύπου «Σικόρσκι» και εμπορικό πλοίο που παρέπλεε στην περιοχή. 

Τους απελπισμένους ανθρώπους εντόπισαν τα πλοία της γραμμής είτε μέσα στη θάλασσα, είτε μέσα στις πλαστικές βάρκες που είχαν πάρει.  Η Φρεγάτα Έλλη περισυνέλεξε από τη θάλασσα 72 ανθρώπους, ενώ παρέλαβε από τις παραλίες και μετέφερε 710 ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί από τη φωτιά. 

Η αρχή έγινε όταν ο λοστρόμος του πλοίου Speedrunner με κυβερνήτη τον Γιώργο Δήμου που κατέπλεε στο λιμάνι της Ραφήνας είδε μέσα στη θάλασσα πέντε ανθρώπους να κολυμπούν. Το πλοίο αμέσως έκοψε ταχύτητα και κατάβασε σωστική λέμβο η οποία και τους διέσωσε, τους ανέβασε στο πλοίο και περίμενε έξω από το λιμάνι, εντολές από το Λιμενικό για το αν θα τους παραδώσει σε σκάφος του ΛΣ ή αν θα δέσει στη Ραφήνα και ακολούθως θα τους αποβιβάσει. Πρόκειται για οικογένεια Δανών και τα τρία παιδιά τους που είναι άγνωστο πώς βρέθηκαν στη θάλασσα. 

Λίγο αργότερα και το Superferry με κυνερνήτη τον Θανάση Χαλά που κατέπλεε στη Ραφήνα, εντόπισε και αυτό στη θάλασσα έξι Γάλλους που διέσωσε. Οι Γάλλοι παραθέριζαν σε ξενοδοχείο στο Μάτι. Η φωτιά έφτασε εκεί, και έζωσε το ξενοδοχείο, στο οποίο έγινε και έκρηξη. Οι Γάλλοι φοβήθηκαν και κατέφυγαν στη θάλασσα για να σωθούν. 

Ωστόσο η επιχείρηση έρευνας συνεχίζεται γιατί οι ναυτικοί καταθέτουν ότι εξακολουθούν να ακούνε φωνές μέσα από τη θάλασσα. Και τα δύο πλοία θα  δέσουν στη Ραφήνα και θα αποβιβάσουν τους διασωθέντες, όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. 

Τέλος, το ταχύπλοο Tera Jet με κυβερνήτη τον Γιάννη Μπουτσαλάκο που βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ραφήνας, έριξε το ειδικό rescue boat που διαθέτει στη θάλασσα το οποίο ανοίχτηκε και διέσωσε  17 συνολικά άτομα, ενώ ανέσυρε και ένα 14χρονο κοριτσάκι το όποιο όμως δυστυχώς κατέληξε. 

Μεγάλη επιχείρηση στη Ραφήνα

Στο μεταξύ, μεγάλη  επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών είναι σε εξέλιξη μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Ραφήνας. Με ιδιωτικά σκάφη αλλά και του λιμενικού, μεταφέρονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες από την μεγάλη φωτιά που έκαψε τα πάντα στο πέρασμα της.

Τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης καθώς και παραπλέοντα σκάφη βρίσκονται στις ακτές της Ραφήνας για παροχή συνδρομής σε εγκλωβισμένα άτομα. Παράλληλα στην επιχείρηση παίρνουν μέρος πολλά σκάφη ιδιωτών (φουσκωτά κτλ) και αλιευτικά που ελιμενίζονται στη Ραφήνα.

Στο λιμάνι της Ραφήνας εξελίσσονται στιγμές από αρχαία τραγωδία, καθώς συγγενείς και φίλοι όλων όσων είχαν εγκλωβιστεί, έχουν μαζευτεί στις προβλήτες του λιμανιού και περιμένουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τους τραυματίες, ενώ όσοι είναι καλά στην υγεία τους πέφτουν στην αγκαλιά των αγαπημένων τους.

Στο λιμάνι της Ραφήνας βρίσκονται συνεχώς ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κατερίνα Αδαμοπούλου, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ιατροί Γεράσιμος Βουδούρης και Κωνσταντίνος Μώρος.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα protothema.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News