Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΡαφήνα: δώδεκα πλοία (Συμβατικά και ταχύπλοα) ζητούν... στέγη ενόψει 2018

Ραφήνα: δώδεκα πλοία (Συμβατικά και ταχύπλοα) ζητούν… στέγη ενόψει 2018

|

«Πόλεμος» ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου (2018) με έπαθλο τους 1.6 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το λιμάνι της Ραφήνας προς Κυκλάδες και με δώδεκα πλοία (πέντε εταιρείες) να ζητούν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο στην αγορά 

Ένας ακτοπλοϊκός πόλεμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες με 12 πλοία συνολικά αναμένεται, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, να διαγκωνισθούν τη νέα σεζόν με έπαθλο περίπου 1,6 εκατ. επιβάτες, από και προς Ραφήνα για Κυκλάδες. Έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε μία ώρα μέσα, κάθε πρωί θα αναχωρούν από το λιμάνι της Ραφήνας για τις Κυκλάδες 12 πλοία, δηλαδή κάθε πέντε λεπτά θα πρέπει να φεύγει και ένα.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς δεν χωρούν 12 πλοία στο λιμάνι αφού οι θέσεις είναι επτά, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και δύο πλοία για Μαρμάρι.

Η συμφόρηση στο λιμάνι της Ραφήνας που έζησε πέρυσι έναν εξοντωτικό πόλεμο μεταξύ τριών ακτοπλοϊκών εταιρειών απασχολεί και πάλι τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις για την εξεύρεση λύσης στο πως θα διευθετηθούν τα δρομολόγια της νέας σεζόν (1η Νοεμβρίου), χωρίς όμως αποτέλεσμα και έτσι λίγες ημέρες πριν την έναρξη της, δεν είναι γνωστά τα δρομολόγια και οι εταιρείες δεν μπορούν να εκδώσουν εισιτήρια.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα από Ραφήνα για Κυκλάδες έχουν δηλωθεί για χειμερινή και θερινή περίοδο τρία συμβατικά πλοία από τη Fast Ferries, τρία ταχύπλοα από τη Sea Jets, δύο συμβατικά και ένα ταχύπλοο από την Golden Star Ferries, ένα συμβατικό και ένα ταχύπλοο από τη Hellenic Seaways και ένα συμβατικό (που θα αποσυρθεί) από την Blue Star Ferries.

Από τις παραπάνω εταιρείες μονίμως στη γραμμή τα τελευταία χρόνια ήταν η Fast Ferries και η Golden Star Ferries.

Η Sea Jets αύξησε την παρουσία της και από ένα πλοίο δηλώνει τώρα τρία, ενώ επίσης επανήλθε στη γραμμή η Hellenic Seaways η οποία είχε αποχωρήσει πριν από χρόνια.

Δεδομένου βέβαια ότι τα δρομολόγια είναι ελεύθερα, δεν απαγορεύεται να μπει κάποιος στη γραμμή είτε να αυξήσει την παρουσία του.

Τα προβλήματα αρχίζουν όμως από τη στιγμή που οι λιμενικές υποδομές δεν επαρκούν αν και εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το λιμάνι για να φιλοξενεί ένα τόσο άκρατο ανταγωνισμό, καθώς είναι ένα ερώτημα κατά πόσο είναι ορθολογική από επιχειρηματικής άποψης η συνάθροιση τόσων πλοίων στη συγκεκριμένη γραμμή.

Αν αυτός ο πόλεμος συνεχισθεί όπως σημειώνουν πιο ψύχραιμοι ακτοπλοϊκοί κύκλοι στο τέλος θα καταστραφούν όλοι. Πριν λίγες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι συναντήθηκαν σε μία προσπάθεια να συνεννοηθούν ως προς τις αφιξοαναχωρήσεις των πλοίων χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ατζέντα ενόψει ΣΑΣ (19/10)

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι νέα συνάντηση δεν αποκλείεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ την προσεχή Πέμπτη 19/10 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Αν και η ατζέντα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, θεωρείται βέβαια ότι ένα από τα θέματα θα είναι και τα δρομολόγια της Ραφήνας προς τις Κυκλάδες.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα Ραφήνα, απασχολεί το υπουργείο Ναυτιλίας εδώ και ένα χρόνο. Πέρυσι την ίδια περίπου περίοδο το θέμα συζητήθηκε σε ΣΑΣ που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά όπου βρέθηκε προσωρινή λύση.

Στη συνέχεια συζητήθηκε και σε άλλα ΣΑΣ ενώ ακόμη και εν μέσω της θερινής περιόδου οι εταιρείες εισηγούνταν αλλαγές δρομολογίων.

Στελέχη της Fast Ferries ανέφεραν στη «Ν» ότι πρέπει το θέμα να λυθεί σύντομα και προτείνουν να βγουν πρώτα τα δρομολόγια για τα συμβατικά πλοία που κάνουν συγκοινωνιακό έργο όλο το χρόνο (χειμώνα – καλοκαίρι) και στη συνέχεια να συζητηθεί το θέμα των ταχυπλόων που άλλωστε δρομολογούνται μόνο τη θερινή περίοδο.

Ωστόσο η πλευρά της Sea Jets, αντιδρά στην πρόταση αυτή γιατί όπως αναφέρεται, έτσι δεν θα μείνει χώρος για πρωινές αναχωρήσεις των ταχυπλόων.

Εκφράζεται από την πλευρά η θέση για αμοιβαίες υποχωρήσεις όλων, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Πηγή: Ναυτεμπορική


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί