Σαντορίνη: Εκδόθηκε η απόφαση για επισκευή της προβλήτας επικίνδυνων φορτίων

Ανάσα και μάλιστα δυνατή όσον αφορά το λιμάνι της  Σαντορίνης… Κι αυτό γιατί τη Παρασκευή 16 Μαρτίου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Χρήστου Λαμπρίδη έχουμε την έγκριση επισκευής της προβλήτας επικίνδυνων φορτίων στο Αθηνιό της  Σαντορίνης… Κίνηση με την οποία θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν ακόμη περισσότερα πλοία ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου καθότι όπως είναι γνωστό η κύρια προβλήτα του λιμανιού έχει τεθεί νοκ άουτ… Και έως να ξεκινήσει η πλήρη ανακατασκευή (υπολογίζεται το φθινόπωρο) του λιμανιού, η όλη κίνηση είναι ανάσα …ζωής..

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 80.646,16 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και αυτό αποτελείται από δύο σκέλη:

# Την επισκευή της κατεστραμμένης ανωδομής από καιρικές συνθήκες και υποσκαφές, την ορθή τοποθέτηση πλακών προστασίας ποδός του κρηπιδώματος της περιοχής επικίνδυνων φορτίων και την πιθανή συμπλήρωση με νέα τμήματα.

# Την ανακατασκευή της ράμπας και την τοποθέτηση σιδηροδοκών στο σώμα της ανωδομής για την προστασία της από την καταπόνηση που προκαλούν οι πόρτες των πλοίων.

Τι αναφέρει η απόφαση;

Την εκτέλεση του έργου: «Επισκευή ανωδομής τμήματος λιμένα Αθηνιού (Περιοχή επικινδύνων φορτίων)», προϋπολογισμού 80.645,16 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. 049/2018 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και τη συνημμένη Τεχνική Περιγραφή του έργου, στο πλαίσιο του άρθρου 18 του ν.2971/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας περί αποφυγής ατυχημάτων, προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα σε συνεργασία με την οικεία Λιμενική Αρχή για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένος.

3. Το ΛΧ Θήρας, όπως ενημερώσει την Υπηρεσία μας για την έναρξη και τη λήξη εργασιών.

Ερευνα σε πέντε λιμάνια 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο για το λιμάνι της Σαντορίνης ξεκίνησε το 2005, παραδόθηκε το 2010 και το 2016 παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στην προβλήτα όπου έδεναν τα πλοία της ακτοπλοΐας. Τον Φεβρουάριο του 2018 έπειτα από μια έντονη κακοκαιρία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στην προβλήτα επικίνδυνων φορτίων. Λίγες μέρες μετά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκανε γνωστό ότι ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης ενέκρινε τη δέσμευση ποσού 8.400.000 ευρώ για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση του λιμανιού της Σαντορίνης μαζί με σχετικές υποθέσεις σε άλλα 4 λιμάνια της χώρας εστάλησαν από τον Χρήστο Λαμπρίδη στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Με πληροφορίες από την "Εφημερίδα των Συντακτών"