Σίκινος - SeaJets: Πρώτη προσέγγιση (έκτακτη) αύριο (03/09) του World Champion Jet

World Champion Jet

Ναός Επισκοπής Σικίνου... Ενα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην ιστορία των Κυκλάδων... Τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς/Βραβείο Europa Nostra 2022,  βράβευση που οφείλεται στη μεθοδική έρευνα και στη σχολαστική συντήρηση του μνημείου αλλά και στη μοναδικότητα και στην αξία του ως πολιτισμικού τοπόσημου. Με επίκεντρο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. 

Και αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η σχετική τελετή βράβευσης και απόδοσης στο κοινό παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. 

Στην τελετή θα παρεβρεθούν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εορτή βράβευσης από την Europa Nostra της αποκατάστασης του μνημείου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ν. Αιγαίου.

Αξιο αναφοράς; Το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα προσεγγίσει το νησί το World Champion Jet για να μεταφέρει τους φίλους του νησιού που θέλουν να βρεθούν σ' αυτή τη σημαντική γιορτή...

Το πρόγραμμα; 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/9: από το λιμάνι της Πειραιά στις 07:00 το πρωί, για Σύρο (09:05-09:10), Μύκονο (09:35-09:50), Νάξο (10:25-10:30), Ίο (11:05-11:10), Σίκινο (11:20-11:25), Σαντορίνη 12:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9: από το λιμάνι της Σαντορίνης στις 12:10, για Σίκινο (12:45-12:50), Ίο (13:00-13:05), Νάξο (13:45-13:50), Μύκονο (14:25-14:30), Σύρο (14:55-15:05), Πειραιά 17:05.

 

Το έργο της Επισκοπής 

Το έργο που υλοποιήθηκε  αφορά στην στερέωση και αποκατάσταση του ναού της Επισκοπής Σικίνου, ενός εντυπωσιακού μνημείου ιδιαιτέρως μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, όχι μόνο για το νησί αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, καθώς πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό, το οποίο φέρει έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και χρήζει άμεσης παρέμβασης για την διάσωσή του.

Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια της αρχαιότητας και είναι ίσως το μοναδικό, που διατηρεί όλες τις μεταγενέστερες επισκευές και προσθήκες του. Πέρα από την προστασία του μνημείου και τη διατήρησή του στο χρόνο, θα αναδειχθεί το παλίμψηστο των οικοδομικών φάσεών του, με σεβασμό στα μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όλων των εποχών.

Είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο όπως και όλο το κτηριακό συγκρότημα της Επισκοπής.  Το μνημείο παρουσιάζει σημαντικά στατικά προβλήματα (τα οποία καθόρισαν και τη μορφή του για αιώνες), προβλήματα υγρασίας, μορφολογικές αλλοιώσεις , λόγω των μεταγενέστερων επεμβάσεων και εικόνα εγκατάλειψης, λόγω ελλιπούς συντήρησης . 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News