Σύρος: Στις 17 Μαρτίου τα εγκαίνια για τη ΒΙΟΛΑΝΤΩ

«ΒΙΟΛΑΝΤΩ»… Η πλωτή δεξαμενή Panamax size των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, η οποία από τα τέλη Ιανουαρίου είναι και πάλι στην Ερμούπολη. «Φοράει» τα χρώματα της ONEX SHIPYARDS και μάλιστα σήμερα αναμένεται να αφήσει από την αγκαλιά της και το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που μπήκε για επισκευές στο Νεώριο Σύρου. Ο λόγος για το «Celestyal Olympia» της Celestyal Cruises, που ολοκλήρωσε τον δεξαμενισμό του και από τις 15 Μαρτίου θα είναι και πάλι σε θέση να ταξιδέψει…

Μάλιστα, τα ναυπηγεία Σύρου μετά την επαναλειτουργία τους από την Onex Shipyards τον Απρίλιο του 2018 έχουν ήδη φιλοξενήσει 52 πλοία, μεταξύ των οποίων το «Meritius» (Bulk Carrier)….

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί ήρθε η ώρα των εγκαινίων… Και όπως διαβάζουμε στην επιστολή που έχει η ONEX SYROS SHIPYARDS  “με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνει ότι την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, ώρα 13:00 θα τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης ανακαινισμένης Panamax size δεξαμενής «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου με τον καθιερωμένο αγιασμό, χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεου.  Την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών φορέων καθώς και σημαντικοί παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Λίγα λόγια για τη Βιολαντώ

Το 1968 οι Ανδριώτες εφοπλιστές αδελφοί Γουλανδρή (Γιάννης, Αλέξανδρος και Λεωνίδας) αγόρασαν τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Στα 1970-73 η επιφάνεια της εγκατάστασης υπερδιπλασιάστηκε και κατέφθασαν στο Νεώριο οι δύο πλωτές δεξαμενές η «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» (ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ)  η οποία πήρε το όνομά της από τη μητέρα των αδελφών καθώς και η δεξαμενή «ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ», οι οποίες υπάρχουν και σήμερα.

Η «ΒΙΟΛΑΝΤΩ»  παραγγέλθηκε το 1970 από την τότε Δυτική Γερμανία. Έχει χωρητικότητα 75.000 DWT και εξυπηρετεί την αντίστοιχη κατηγορία σκαφών Panamax size.  Με απλά ελληνικά; Μπορεί να φιλοξενησει πλοία με ολικό μήκος έως 245 μέτρα και πλάτος έως 32,4 μέτρα.

Μετά την πλήρη ανακαίνιση και επισκευή της η οποία αποπερατώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019, είναι η μόνη αυτή τη στιγμή εν λειτουργία αυτού του είδους πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Κοινή Γνώμη" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News