Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοιΧαιρετισμούς από τη Νάξο

Χαιρετισμούς από τη Νάξο

|

Επιστολή αναγνώστη στην ιστοσελίδα του blogger Πιτσιρίκος με αναφορά στα δρώμενα γύρω από το ΧΥΤΑ Νάξου 

Προς Πιτσιρίκο,
Σου γράφω από την Νάξο με τις όμορφες παραλίες, για ένα από τα προβλήματά της: Τα σκουπίδια.

Η Νάξος διαθέτει χωματερή εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στην θέση «Τίμιος Σταυρός», δύο χιλιόμετρα από την Χώρα της Νάξου, ακριβώς δίπλα στην θάλασσα. Αρχικά, ο Δήμος Νάξου έκαιγε τα σκουπίδια, με τον καπνό λόγω των βόρειων ανέμων να καταλήγει συνήθως στην Χώρα.

Μετά από είκοσι χρόνια αυτής της κατάστασης, άρχισαν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι το πρόβλημα (διοξίνες). Σταμάτησαν να τα καίνε, και άρχισαν να τα χώνουν. Τώρα πλέον έχει δημιουργηθεί μία πυραμίδα φαραωνικών διαστάσεων από σκουπίδια και μπάζα δίπλα στο κύμα.

Ο παλαιός χώρος λοιπόν έχει κορεστεί, και ο νέος που επέβαλαν είναι η «Κορφή Ξύδι».

Η περιοχή έχει εύφορη γη, καλλιέργειες και βοσκότοπους, πλούσια υδατικά αποθέματα και ιστορικά μνημεία (π.χ. ο προϊστορικός χώρος «Ξυλόκαστρο»).

Ο οικισμός της «Γαλήνης» (που απέχει 800 περίπου μέτρα από την θέση) προσέφυγε στο Σ.Τ.Ε. Άλλα πήγαν απροετοίμαστοι, ενάντια σε μία παραπλανητική Μ.Π.Ε. (που μέχρι και πηγάδι εντός του χώρου το “βάπτισε” στέρνα) και έχασαν την υπόθεση.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, κάτοικοι της περιοχής, για να δουν τι επιπτώσεις θα έχει ο Χ.Υ.Τ.Α. στα πηγάδια τους, προσέλαβαν γεωλόγο για να κάνει μια μελέτη του χώρου και γύρω περιοχής. Με την ομάδα του διεπίστωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

– Τον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. διαπερνά ρέμα, ενώ υπάρχει πηγάδι και Ενετική κρήνη εντός του γηπέδου.

– Η άμεση περιοχή επιρροής του υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. διαθέτει συνολικά 39 σημεία εμφάνισης ύδατος (κρήνες, πηγάδια, γεωτρήσεις), αρκετά από τα οποία έχουν σημαντική παροχή νερού.

– Η Μ.Π.Ε. που συντάχθηκε και εγκρίθηκε από του αρμοδίους είναι ελλιπής, αναφέρει μόνο ελάχιστες από τις πηγές νερού στην άμεση περιοχή, ενώ δεν εξέτασε ουσιαστικά το υδρογεωλογικό καθεστώς της περιοχής.

– Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο κάμπος Γαλήνης – Εγγαρών. Ο κάμπος περιέχει πάνω από 100 πηγάδια, ορισμένα από τα οποία υδροδοτούν το δίκτυο ύδρευσης της Νάξου (δημοτικά πηγάδια Εγγαρών). Τυχόν διαφυγόντα στραγγίσματα από τον Χ.Υ.Τ.Α. θα μεταγγιστούν στον υδροφόρο των Εγγαρών και θα τον καταστρέψουν.

Το τελευταίο σημείο είναι και το πιο σημαντικό. Δεν μιλάμε πλέον μόνο για 30-40 οικογένειες και το βιός τους, άλλα για το πόσιμο νερό που πίνουν 6,000 και πλέον κάτοικοι της Νάξου.

Έγινε καταγγελία προς την ΕΥΕΠ (επιθεωρητές περιβάλλοντος) τον Οκτώβρη του 2014. Μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει κανέναν έλεγχο όπως υποχρεούνται (άρθρο 20 Ν.4014/2011), ενώ από την επικοινωνία με την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Γεωργία Κοτίνη εισπράττουμε τόσους μήνες μόνο δικαιολογίες.

Επικοινωνήσαμε και με το αρμόδιο Υπουργείο Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., όπου και υπάγεται η εν λόγω υπηρεσία, το οποίο δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Θα σου έλεγα και για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, ή και τα καντινέλια (Falco naumanni) που φωλιάζουν εκεί γύρω, αλλά αυτά πλέον είναι πολυτέλειες.

Αυτά λοιπόν…

Για τους αρμόδιους, το πιο βολικό είναι να κρυφτούν πίσω από την ψεύτικη Μ.Π.Ε. και το Σ.τ.Ε. Το σωστό είναι να βρουν θέση που δεν απειλεί το πόσιμο νερό.

Προφανώς κάνουν ότι νομίζουν, αφού δεν τους ελέγχει κανένας.

Πάντως, Πιτσιρίκο, τα επόμενα χρόνια που θα έρθεις στην Νάξο, ρώτα πριν πιεις νερό από την βρύση.

Α, να και ένα άλμπουμ φωτογραφιών, για να δουν και οι αναγνώστες περί τίνος πρόκειται.
https://picasaweb.google.com/108988577995445439954/XYTANAXOS?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLSf7q3RuLC7tgE

Να είσαι καλά.

ΜesonisiNaxos

(Αγαπητέ φίλε, θέλω να γίνουν όλα όμορφα στην αγαπημένη Νάξο. Πρέπει να γίνουν όλα όμορφα. Και το νερό πρέπει να πίνεται. Η Νάξος θα είναι η βασίλισσα των Κυκλάδων τα επόμενα χρόνια επειδή δεν καταστράφηκε όπως άλλα νησιά και επειδή οι κάτοικοί της δεν αλλοτριώθηκαν. Να μην ξεπουληθούν οι λίμνες στον Άγιο Προκόπιο, να μην εξαφανίζονται οι υπέροχες αμμοθίνες στην Πλάκα, να μην γίνουν αλλού τα λάθη που έγιναν στην όμορφη -και μαγική κάποτε- Αγία Άννα. Νερό πίνω από το Τσικαλαριό, οπότε είμαι …ταύρος. Για ό,τι θέλετε, εγώ είμαι πάντα στην διάθεσή σας. Στη Νάξο έχω περάσει ίσως την ομορφότερη περίοδο της ζωής μου. Οπότε, πάντα κάτι θα της χρωστάω. Να είστε καλά. Και πάντα μαχητικά.)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν