Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικά55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»

55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»

|

Πανιά με το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες» θα ανοίξει αυτή τη χρονιά το επετειακό 55ο Ράλλυ Αιγαίου, η ιστορική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης που φέτος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την σωτηρία από το πλαστικό του Αιγαίου (και όχι μόνο) .

Πανιά με το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες» θα ανοίξει αυτή τη χρονιά το Ράλλυ Αιγαίου», η ιστορική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Το επετειακό «55ο Ράλλυ Αιγαίου» θα είναι αφιερωμένο στην προστασία των θαλασσών και θα προσπαθήσει να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στη σωτηρία του υγρού στοιχείου.

Σε συνεργασία με τη HELMEPA, θα πραγματοποιηθούν στα νησιά – σταθμούς του αγώνα, Αμοργό, Λειψοί και Πάρο, δράσεις για τον καθαρισμό των ακτών. Το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα και, σύμφωνα με μελέτες, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά, παρά ψάρια.

Κάθε χρόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα καταλήγουν 100.000 – 300.000 τόνοι πλαστικών και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων «πλαστικών ρυπαντών» με 39 τόνους την ημέρα. Από τα σκουπίδια που υπάρχουν στις ακτές και τις θάλασσες της χώρας μας ένα ποσοστό ανάμεσα στο 43% και το 51% είναι πλαστικά.

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν ακόμη σημαντικοί πληθυσμοί από σπάνια προστατευόμενα είδη που θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ρύπανσης. Τα αποτελέσματα της διοχέτευσης πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες έχουν αντίκτυπο στη μείωση της αλιείας, αλλά και στον τουρισμό, με την επιβάρυνση των παράκτιων περιοχών.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μέσα από τις ομοσπονδίες που συνδέονται με θάλασσες, λίμνες κλπ., μετέχει σε εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ευαισθητοποίηση αθλητών και παραγόντων σε ότι αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα.

Ο ιστορικός θεσμός της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, πάντα πρωτοπόρος σε ότι αφορά το περιβάλλον, καθώς και στο παρελθόν έχει εκπονήσει προγράμματα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, αυτή τη χρονιά θα μεταφέρει, μέσω του στόλου του, το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σε κάθε ένα από τα νησιά που θα επισκεφθεί η διοργάνωση θα βρίσκεται στέλεχος της HELMEPA προκειμένου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να υπάρξει συντονισμός για τον καθαρισμό των ακτών και διανομή ενημερωτικού υλικού.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουλίου στην Αμοργό, στις 25 Ιουλίου στους Λειψούς και στις 27 Ιουλίου στην Πάρο. Παράλληλα, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα θα προσπαθήσουν από αυτή τη χρονιά να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα πλαστικά στα σκάφη τους.

Συμβολικά την εκκίνηση του αγώνα θα δώσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Helmepa, Δρ. Γιώργος Γράτσος. Το εφετινό Ράλλυ Αιγαίου θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου.

Με πληροφορίες (φωτό) εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν