Αμοργός: Νέα σήμανση στο πεζοπορικό δίκτυο

Ξεκινάμε από τα απλά…  Αυτή την Κυριακή 26 Ιανουαρίου πεζοπορούμε στη μικρή διαδρομή του Amorgos Trail Challenge !!! Και όπως διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση « Πού ξέρεις? Μπορεί να "τρέξεις" και εσύ τον Μάιο.  Μια διαδρομή 7,5 χλμ μέτριας δυσκολίας για όλες τις ηλικίες ! Απαραίτητος εξοπλισμός η καλή διάθεση και το νεράκι σας  Ξεκινάμε από την παραλία της Αιγιάλης στις 11:00 το πρωί! Καλοδεχούμενοι όλοι ...Σας περιμένουμε !!!»

Και πάμε στα πιο σύνθετα.. Και ευχαριστούμε τα μέλη του Amorgos Trail Challenge για την κεντρική φωτογραφία.. Ποια είναι τα πιο σύνθετα; Ότι πολύ απλά, η Αμοργός σύντομα θα αποκτήσει νέα σήμανση όσον αφορά τον πεζοπορικό τουρισμό.. Αυτό αναφέρει η απόφαση του Δήμου Αμοργού και η σχετική έγκριση των σχεδίων των πινακίδων Amorgos Heritage Route, συνολικού προϋπολογισμού 31.514,60 ευρώ.

Σκοπός της εν λόγω δράσης, είναι η ανάδειξη του υφιστάμενου πεζοπορικού δικτύου ως ένα θεματικό δίκτυο περιήγησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την ανάδειξη της υπαίθρου και των παραδοσιακών οικισμών του νησιού.

Μεταξύ άλλων, η σήμανση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκευής και λειτουργίας ενός Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών. Πρέπει να είναι επαρκής, κατατοπιστική, αμφίδρομη με την αναγκαία πυκνότητα. Επίσης πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες για τη διαδρομή πληροφορίες στον επισκέπτη, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Σε κεντρικό σημείο του οικισμού της Χώρας θα τοποθετηθεί σήμανση προσβάσιμη από άτομα με προβλήματα όρασης στη γραφή Braille και σε κατάλληλο ύψος, ώστε να διαβάζονται με ψηλάφηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος προσβασιμότητας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δεδομένου ότι οι διαδρομές δεν επιτρέπουν την αβίαστη κίνηση των εμποδιζόμενων ατόμων.

Η σήμανση πρέπει να εξυπηρετεί τους πιο κάτω σκοπούς:

-Τον προσανατολισμό του επισκέπτη δημιουργώντας το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας, ώστε  να προγραμματίζει με σαφήνεια την πορεία του.

-Την εξειδικευμένη γνώση με πινακίδες ενημέρωσης.

-Τη γνωστοποίηση κανόνων συμπεριφοράς, ιδιαίτερα εντός των προστατευόμενων περιοχών.

Τα γενικά χαρακτηριστικά των πινακίδων σήμανσης, είναι τα εξής: Οι πινακίδες τοποθετούνται σε χώρο του μονοπατιού ή όπου απαιτείται και εκτός αυτού, σημειακά, για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του. Επίσης, τοποθετούνται σε εμφανή σημεία και σε τέτοιο ύψος ώστε να διακρίνονται από απόσταση. Οφείλουν να έχουν απλό σχήμα, να είναι ευδιάκριτες, να έχουν τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής ώστε να εμφανίζουν την ελάχιστη δυνατή φθορά από τις καιρικές συνθήκες, να είναι όσο μικρότερες γίνεται με τη μέγιστη δυνατότητα εντοπισμού, να εντοπίζονται σε περίπτωση αναγκαίας νυχτερινής πορείας ή και έντονων καιρικών συνθηκών όπως ομίχλη, πολύ δυνατή βροχή και τέλος να είναι ελαφριές ώστε να μεταφέρονται εύκολα και να είναι φτιαγμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News