Αμοργός: Συγκίνησε ο χορός του Ανδρέα - Γιώργου Στρατουδάκη και των παρτενέρ του

"Η φράση «Verba volant, scripta manent» , η οποία στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν", είναι λατινική παροιμία που συμβουλεύει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο που δεν μπορεί ν΄ αμφισβητηθεί έναντι του προφορικού λόγου. To γεγονός λοιπόν ότι χτες ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης ο Λευτέρης Δακαλάκης κατέγραψε με την κάμερα του την εκδήλωση και ο Δημήτρης Γιαννακός φρόντισε την ηχογράφηση της, μας δίνει την δυνατότητα να απαιτήσουμε στο μέλλον περισσότερα για τον Ανδρέα , καθώς και για κάθε άτομο με ειδικές δυνατότητες στην Αμοργό και παντού. Από την άλλη μεριά ο Ανδρέας Στρατουδάκης με την ευγένεια της τέχνης του χορού και τις ρόδες ενός αναπηρικού αμαξιδίου, ως πρότυπο συνεχούς προσπάθειας, άνοιξε έναν δρόμο δύναμης , δημιουργίας κι ανθρωπιάς, κυρίως για τα παιδιά της Αμοργού που έχει βαρύτητα για τον μέλλον τους. 
«Δεν παραιτούμαστε και δεν παραδινόμαστε στην αδράνεια, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες!» το μήνυμα του Ανδρέα , που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και χαράζει ανεξίτηλα στην σκέψη την υποχρέωση να συνεχίσουμε, διεκδικώντας μια ανθρώπινη κοινωνία για όλους !"

Αυτό είναι το σχόλιο στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης από την Ελευθερία Ψυχογιού λίγες ώρες μετά το πέρας της συγκλονιστικής παράστασης που έδωσε στην Αμοργό και δη στο θεατράκι Κατάπολα Αμοργού ο δικός τους άνθρωπος, ο Ανδέας Γιώργος Στρατουδάκης... Βράδυ Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου και ο διακεκριμένος αθλητής χορού Ανδρέας - Γεώργιος Στρατουδάκης χόρεψε για το Αμοργιανό κοινό μαζί με την Ελένη Γεωργοπούλου και την Ειρήνη Παππά. Όλοι αγκάλιασαν την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΑΝΠΟ και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η θεατρική ομάδα Αμοργού με τον Πέτρο Ρούσσο και τον Γιάννη Σιούτη να παρουσιάζουν ένα κείμενο της Ελευθερίας Ψυχογιού για την διαφορετικότητα. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε σύνδεση με τον Ασφοντυλίτη καθώς η ιστορία του Μιχάλη Ρούσσου, του ανθρώπου που γέμισε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό με τις δεκάδες λιθογραφίες, αποδεικνύει πως η κοινωνία γίνεται πλουσιότερη όταν αγκαλιάζει ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως ο Δήμος θα σταθεί στο πλάι του νεαρού Ανδρέα σε οτιδήποτε χρειαστεί. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του ΑΝΠΟ, αποφάσισε να αγοράσει το ειδικό αμαξίδιο που χρειάζεται ο Ανδρέας προκειμένου να συμμετάσχει στους πανευρωπαϊκούς αγώνες χορού τον Νοέμβριο. Σημαντική ήταν και η συμβολή της  Blue Star Ferries καθώς ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης.

Εμείς να αναφέρουμε ότι πέρυσι μιλώντας στην ιστοσελίδα amorgos- news.gr ο Ανδρέας Γιώργος Στρατουδάκης είχε στείλει μήνυμα προς τα άτομα με κινησιακά προβλήματα "Να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και άλλες εκδηλώσεις και να μη παραμένουν στο σπίτι. Κάθε έξοδος από το σπίτι και κάθε συμμετοχή σε δράση είναι υψίστη θεραπεία και για το σώμα και για την ψυχική διάθεση, κάτι που όλοι έχουμε απόλυτη ανάγκη, αλλά δεν μας το παρέχει ούτε στοιχειωδώς η πολιτεία. Ο εαυτός μας είναι ο θεραπευτής μας".

Ποιος είναι ο Ανδρέας – Γεώργιος Στρατουδάκης;

Ο Ανδρέας- Γεώργιος Στρατουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 1987. Η ανάπτυξη του ήταν φυσιολογική μέχρι την ηλικία των 4άρων μηνών, όπου σε μια εξέταση ρουτίνας, από λάθος γιατρού έγινε διάτρηση τυμπάνου του αυτιού του. Αυτό είχε ως συνέπεια την πρόκληση εγκεφαλικής παράλυσης, αφού κόντεψε να μολυνθεί όλο το κεφάλι του. Από τότε και μέχρι σήμερα η ζωή του είναι ένας αγώνας για να διατηρείται σε μία καλή κατάσταση σωματική και να έχει μια όμορφη ζωή, αν και στην Ελλάδα η ζωή των ΑμεΑ είναι μια διαρκής πάλη …

Ύστερα από 16 χειρουργεία και τεράστια προσωπική προσπάθεια δική του αλλά και της οικογένειας, έχει κατορθώσει να είναι σε άριστη ψυχολογική κατάσταση και σε μια σταθερή πορεία της υγείας του. Ο αθλητισμός ήταν για τον Ανδρέα, έναυσμα για να πάρει τη ζωή και το μέλλον του στα χέρια του. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών σε πάγκο πριν 8 χρόνια όπου κατάφερε να κατακτήσει 2 μετάλλια, χρυσό και χάλκινο. Πέρυσι, έλαβε πάλι μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών σε πάγκο και κέρδισε την τρίτη θέση Πανελληνίως, χάλκινο μετάλλιο στα 72 κιλά. Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγάπη του για το χορό που του έχει δώσει τη δυνατότητα έκφρασης με την αρωγή των Ελένη Γεωργοπούλου και την Ειρήνη Παππά... 

 Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, επέστρεψε από τους παγκόσμιους αγώνες χορού με καροτσάκι στο Cuijk της Ολλανδίας με ένα χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία «Dutch Open» και ένα χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία «World Paradance Sport International Competition». Ηταν η μοναδική συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοιου είδους αγώνες μετά από 20 χρόνια. Μαζί με την παρτενέρ του Εύη Χαμπλά, πάλεψε κόντρα σε 300 ζευγάρια που διαγωνίστηκαν μπροστά σε εκατοντάδες κόσμου, φέρνοντας την Ελλάδα στο βάθρο δυο φορές, χωρίς αυτή να τους έχει προμηθεύσει έστω με τα στοιχειώδη… δεκανίκια. Ήταν άλλο ένα ελληνόπουλο που έφτασε τον άθλο με την ψυχή του και μόνο.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα amorgos-news.gr