Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάAmorgos Trail Challenge: "Ενας νησιωτικός αγώνας που θα συνεχίσει να είναι στις...

Amorgos Trail Challenge: “Ενας νησιωτικός αγώνας που θα συνεχίσει να είναι στις καρδιές όλων μας”

|

H Ιωάννα Συνοδινού – ως εκπρόσωπος του Φυσιολατρικού Περιπατητικού Συλλόγου “Παλιά Στράτα” – μιλάει για το 4ο Amorgos Trail Challenge που θεωρητικά τέτοια ώρα θα ολοκληρώνονταν – Το ραντεβού λόγω πανδημίας πήγε .. Σεπτέμβριο και όπως μας λέει ” Το Amorgos Trail Challenge είναι ένας ξεχωριστός νησιώτικος αγώνας και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε στις καρδιές σας!”

Tο Amorgos Trail Challenge, αυτό το σαββατοκύριακο (16-17 Μαίου), σ΄ ένα παράλληλο σύμπαν, θα είχε ανοίξει την αγκαλιά του να μας υποδεχτεί για 4η συνεχόμενη φορά! Στο νησί του απέραντου γαλάζιου, εκεί όπου βουνό και θάλασσα γίνονται ένα, τα χαμόγελα όλων μας θα έλαμπαν και ο ήλιος θα έκανε τις μέρες μας καλοκαίρι!

Τα κορίτσια του Φυσιολατρικού Περιπατητικού Συλλόγου «Παλιά Στράτα», όπως κάθε χρονιά, θα είχαν έτοιμες και γεμάτες καλούδια τις -πάντα πλούσιες σε προϊόντα- τσάντες των αθλητών και η Ιωάννα Συνοδινού, ως επικεφαλής, με τη Σοφία, τη Δέσποινα και τον Αντώνη πάντα δίπλα της, θα έδιναν τις τελευταίες οδηγίες στους καλοσυνάτους, κεφάτους εθελοντές του αγώνα… Άλλωστε, η ομάδα του ATC κάνει τον αγώνα και όλοι λειτουργούν σαν Ένα! 

Τώρα όμως έχουμε covid-19 στον αέρα, μετα-καραντίνα και πρώτο στάδιο επανεκκίνησης… Και φυσικά, ελπίδες για challenge στην Αμοργό στη νέα ημερομηνία που έχει οριστεί, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Έως τότε, όμως, ας πάρουμε λίγη αύρα Αμοργού με υπέροχες αναμνήσεις απ΄ τις περσινές φωτογραφίες και τις σκέψεις της διοργάνωσης, από τις απαντήσεις της Ιωάννας…

Επιμέλεια συνέντευξης: Χαρά Λειβαδίτη (irunmag.gr) 

– Πώς αντιμετωπίσατε το 1ο στάδιο αυτής της αναπάντεχης υγειονομικής κρίσης, προσωπικά και επαγγελματικά, αλλά και ως διοργανωτές αυτής της μοναδικής διοργάνωσης;

«Αναπάντεχη υγειονομική κρίση παγκοσμίως και βρισκόμαστε στο σήμερα, με την Ελλάδα να τα έχει “καταφέρει” καλύτερα από άλλες χώρες και όλους μας σε μια εγρήγορση για την επόμενη μέρα. Έχουν πληγεί όλοι οι τομείς της οικονομίας και είμαστε σε αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το πώς θα προχωρήσουμε τόσο σε προσωπικό-επαγγελματικό επίπεδο όσο και διοργανωτικό για τον επικείμενο αγώνα μας! Η ψυχραιμία, η αισιοδοξία, η ατομική και η συλλογική ευθύνη νομίζω ότι κυριάρχησαν στον καθένα από εμάς τους προηγούμενους 2 μήνες».

– Πώς κρίνετε την «επόμενη μέρα», σύμφωνα με το σχέδιο επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων που ανακοινώθηκαν από τη Γ.Γ. Αθλητισμού;

«Σίγουρα οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλύτερα από εμάς ποια είναι τα ασφαλέστερα βήματα για την επόμενη μέρα. Ασφαλώς και θα έχουν στο πλάνο τους και μικρότερες διοργανώσεις όπως τη δική μας και είμαστε σε αναμονή των όποιων αποφάσεων».

– Πώς σχεδιάζετε σαν διοργάνωση την επανένταξη του θεσμού στη νέα “κανονικότητα”, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του αγώνα σας;

«Το Amorgos Trail Challenge είναι αγώνας που γίνεται από καρδιάς! Ένας αγώνας που ζεις την κάθε στιγμή ξεχωριστά σαν μια γιορτή – μια γιορτή αθλητισμού, πολιτισμού, γαστρονομίας και παράδοσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτήν τη μοναδική εμπειρία με ασφάλεια στους δρομείς που θα επιλέξουν να τρέξουν στα μονοπάτια μας».

– H διοργάνωσή σας έχει την ευτυχή ιδιαιτερότητα πραγματοποίησής της επί νησιωτικού εδάφους. Αυτό όμως τη δεδομένη στιγμή δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες και προφανώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις σας για την διεξαγωγή του, ακόμα και τον Σεπτέμβριο όπου έχει μετατεθεί. Έχετε κάποιο πλάνο αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών;

«Προς το παρόν είναι νωρίς να βάλουμε ”όρια” στη διοργάνωση. Υπάρχουν δυσκολίες και στο θέμα της μετακίνησης των αθλητών από τον Πειραιά και τα γύρω νησιά, αλλά και των δρομέων από ξένες χώρες. Μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά είχαμε συμμετοχές από πολλά ξένα κράτη. Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα και θα προσαρμοστούμε σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών χωρίς να χάσουμε την ταυτότητά μας σαν αγώνας. Είμαστε ένας ξεχωριστός νησιώτικος αγώνας και θέλουμε να συνεχίσουμε να πρωτοτυπούμε και να μένουμε στις καρδιές των δρομέων».

– Οι οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της πανδημίας, που θα αντιμετωπίσουν όλα τα νησιά μας αυτό το καλοκαίρι είναι προφανείς. Δεδομένου ότι ο κύριος άξονας του τουρισμού φέτος -αν τελικά αυτός υπάρξει- θα είναι ο εσωτερικός τουρισμός, θα μπορούσε πιστεύετε στην κατεύθυνση αυτή να συμβάλει και ο αθλητικός τουρισμός;

«Για το νησί μας, το Amorgos Trail Challenge είναι μια ανάσα και μια τονωτική ένεση στον τουριστικό κλάδο. Όλοι ωφελούνται από το τριήμερο παραμονής των δρομέων και των συνοδών τους στην Αμοργό. Μάλιστα πολλοί έρχονται και αρκετές μέρες πριν για να ευχαριστηθούν τη θάλασσα αλλά και να δουν τα αξιοθέατα. Συνεπώς ο αθλητικός τουρισμός πάντα βοηθάει και πόσο μάλλον σε περιοχές που η σαιζόν δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα ή που επεκτείνεται λόγω αθλητικών διοργανώσεων».

– Η υποστήριξη του Δήμου Αμοργού και της Περιφέρειας λειτουργεί ενισχυτικά στην πραγματοποίηση της διοργάνωσής σας. Ο ρόλος αυτός στο εξής, πώς πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί; Σε πρώτη φάση, αλλά και μακροπρόθεσμα, αν αντιληφθούμε ότι οι κοινωνικές απαιτήσεις για τους θεσμικούς φορείς θα είναι -λόγω της κρίσης- περισσότερες…

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Αμοργού είναι συνδιοργανωτές μας και έχουν καταλυτικό ρόλο στη διεξαγωγή των αγώνων. Αυτήν την περίοδο το βάρος όλων των ενεργειών τους αναπόφευκτα έχει πέσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως ο αθλητικός τουρισμός είναι σημαντικός για τα νησιά μας και το ATC είναι το μοναδικό δρομικό-αθλητικό γεγονός στην Αμοργό που τις μέρες διεξαγωγής του συνολικά μετακινούνται 500 άτομα… Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των φορέων γιατί μαζί με το Amorgos Trail Challenge στηρίζεται παράλληλα και η οικονομία του νησιού, και το κυριότερο, προάγεται ο αθλητισμός στον τόπο μας».

– Μέσα στην 1η φάση της καραντίνας, όλοι παρατηρήσαμε ότι αυξήθηκαν οι καθημερινοί δρομείς και ποδηλάτες, έστω για την απλή άσκηση ή την αποσυμφόρηση από την καραντίνα. Θα στεριώσει κάτι από αυτό το “κύμα”, τι πιστεύετε εσείς;

«Στην καραντίνα ανακαλύψαμε όλοι πολλά νέα πράγματα για τον εαυτό μας – ίσως και ταλέντα που ήταν κρυμμένα και βγήκαν στην επιφάνεια. Ναι, πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτό το «κύμα», αφού ο συνδυασμός φύσης και άθλησης είναι εθιστικός με την καλύτερη δυνατή έννοια. Και πρέπει να συνεχιστεί, γιατί αν μη τι άλλο, έχουμε ανάγκη τη σωματική άσκηση σε όλες τις εκφάνσεις της».

– Εν τέλει, ποια η αίσθησή σας για τη μελλοντική εξέλιξη του δρομικού κινήματος μετά από όλα αυτά;

«Μακάρι να αποκτήσαμε μία καλή νέα συνήθεια, και να μας μείνουν μόνο θετικές σκέψεις από δω και πέρα. Είμαι αισιόδοξη ότι όλα θα επανέλθουν σε μια κάποια κανονικότητα και το δρομικό κίνημα να επανέλθει ενισχυμένο στη θετικότατη πορεία που είχε πριν την πανδημία».

– Εσείς στο νησί, σαν δρομείς και αθλούμενοι, πώς περάσατε την περίοδο του “μένουμε σπίτι”;

«Στην Αμοργό είμαστε “καραντίνα” κάθε χρόνο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο λόγω του ότι είμαστε ένα απομακρυσμένο νησί με λίγους μόνιμους κατοίκους. Το να μείνουμε σπίτι δεν ήταν τόσο δύσκολο γιατί το έχουμε συνηθίσει. Άλλωστε ήταν και υποχρέωσή μας για να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες. Για όσους από εμάς η άθληση δεν ήταν καθημερινή συνήθεια, έγινε ”διέξοδος”! Όσο για τους δρομείς ανάμεσά μας, η πολλές φορές επιτακτική προετοιμασία για αγώνες, μετατράπηκε σε τρόπο εκτόνωσης και επαφής με τη φύση, σε χρόνο για σκέψη και χαλάρωση, θυμίζοντάς μας τους λόγους για τους οποίους αρχίσαμε το τρέξιμο πριν από κάποια χρόνια…».

– Αν θα απαιτηθεί στο άμεσο μέλλον, από εμάς τους δρομείς που στηρίζουμε αγαπημένες διοργανώσεις όπως είναι και το Amorgos Trail Challenge, να περιοριστούμε χωρίς αυτές, ποιες άλλες εναλλακτικές επιλογές θα μας δίνατε για να επισκεφθούμε τον τόπο σας;

«Η αγάπη όλων σας για το νησί μας γεννήθηκε (ή μεγάλωσε για όσους το είχαν επισκεφθεί παλιότερα) λόγω και του ATC. Σας ευχαριστούμε πάντα και θα σας περιμένουμε με ανυπομονησία. Η Αμοργός δεν είναι μόνο καλοκαίρι… έχει τόσα να προσφέρει αυτό το νησί. Η διοργάνωση ήρθε για να μείνει και να προσφέρει ένα ”πακέτο” εμπειριών προσιτό σε όλους και κυρίως στους ερασιτέχνες αθλητές. Είμαστε εναλλακτικός προορισμός για κάθε είδους επισκέπτες. Σας περιμένουμε να τα ανακαλύψετε όλα από κοντά!».

– Ευχαριστούμε, και με μεγάλη χαρά αν όλα πάνε κατ’ ευχήν θα είμαστε εκεί!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες