Ανδρος, αλλάζει τα δεδομένα στους αγώνες αντοχής

Κάθε νησί στις Κυκλάδες είναι ξεχωριστό. Αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το καθένα εξ αυτών προσφέρει εναλλακτικές μορφές τουρισμού ή και άθλησης στους επισκέπτες. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η διάθεση από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε ηγετικές θέσεις σε καθένα εξ αυτών… Η Άνδρος είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά. Και μπορεί να μην έχει καταπληκτικές παραλίες, όμως έχει πλούσια ενδοχώρα και μορφολογία που προσφέρεται είτε για πεζοπορία είτε για ορεινό τρέξιμο. Μάλιστα είναι ένα από τα πρώτα νησιά που πόνταραν στον πεζοπορικό τουρισμό , πιστοποίησαν τα μονοπάτια που έχουν και παλεύουν ώστε να προσελκύσουν όλο και περισσότερους λάτρεις αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Σκοπός

Και στο επίκεντρο αυτής της κίνησης βρέθηκε το Andros Trail Race που έρχεται για πρώτη φορά στο νησί με στόχο να παραμείνει και να γίνει θεσμός που κάθε χρόνο θα προσελκύει όλο και περισσότερους λάτρεις του αθλητισμού… Και με δεδομένο ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του φυσικού τοπίου της Άνδρου, με έμφαση στην ορεινή ενδοχώρα, η προώθηση των πεζοπορικών διαδρομών, η καθιέρωση του νησιού ως επίκεντρου εναλλακτικού τουρισμού και άθλησης φτάσαμε σ’ αυτή τη συνάντηση δεκάδων Ελλήνων και ξένων αθλητών που αναμένεται να γίνει γιορτή. Και η ημερομηνία διεξαγωγής είναι η 2η Οκτωβρίου του 2016.  Και έως τώρα το παρών αναμένεται να δώσουν περισσότεροι από 100 αθλητές από Ελλάδα και το εξωτερικό… Μάλιστα, οι συμμετοχές έρχονται από Νορβηγία, Γαλλία, Κίνα και Λιθουανία, που προσδίδουν στον αγώνα διεθνή χαρακτήρα. Και οι διαδρομές όπου θα γίνει ο αγώνες είναι δύο… Η επιλογή δε αυτών των διαδρομών έγινε με γνώμονα τη φυσική ομορφιά του νησιού και των Πεζοπορικών Διαδρομών, τη σπουδαιότητα των σημείων ενδιαφέροντος και την τεχνική πρόκληση, που είναι αντίστοιχη μεγάλων διοργανώσεων αγώνων ορεινού τρεξίματος.

Διαδρομές

Η βάση για το Andros Trail Race 2016 θα είναι ο Όρμος Κορθίου με σημείο εκκίνησης και για τις δύο διαδρομές την πλατεία του οικισμού. Στόχος της διοργάνωσης είναι κάθε χρόνο να εμπλουτίζονται οι διαδρομές με καινούργιες σε όλο το νησί.

Η Μεγάλη Διαδρομή των 22 χλμ με εκκίνηση από την Πλατεία του Όρμου Κορθίου κατευθύνεται προς την περιοχή του Παλαιόκαστρου και τους παραδοσιακούς οικισμούς Λαρδιά, Γιαννισαίο (Σταυρός) και Περίχωρα Μέσα Βουνίου, περνάει από το Κάστρο-Μονάστηρο της Παναχράντου και μετά προς Βραχνού. Πριν τον οικισμό ανεβαίνει την πλαγιά της Γερακώνας για να περάσει λίγο έξω από το Έξω Βουνί και να συναντήσει την άσφαλτο στην είσοδο για το φαράγγι των Διποταμάτων, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, τους παλιούς νερόμυλους και το μεσαιωνικό δρόμο Από εκεί οι αθλητές ανεβαίνουν στο Επάνω Κάστρο από την παλαιά πύλη του Κάστρου διασχίζοντας το και συνεχίζουν προς το αρχοντοχώρι Κοχύλου «κρεμασμένο» στην πλαγιά, για να καταλήξουν και πάλι στον Όρμο Κορθίου.

Η Μικρή Διαδρομή των 10χλμ του αγώνα με εκκίνηση από την πλατεία του Όρμου Κορθίου κατευθύνεται αρχικά προς τον κάμπο του Κορθίου, για να στρίψει προς τον οικισμό Κάτω Χώνες και την υπέροχη «κρήνη» του και από εκεί παράλληλα με τον Κάμπο, συναντώντας περιστεριώνες, σκαλαριά, αλώνια και κονάκια, να διασχίζει την Αλαμανιά, και να ανέβει προς το Επισκοπείο, αφού συναντήσει το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία, τα πέτρινα ερείπια του Ταβλόμυλου και των Ανεμόμυλων.  Το μονοπάτι κατευθύνεται προς το γραφικό πέτρινο γεφύρι και το νερόμυλο στο Επισκοπείο. Σήμα κατατεθέν του χωριού από τα γυρίσματα της ταινίας «Μικρά Αγγλία». Η διαδρομή συνεχίζει μέσα από το χωριό για να διασχίσει και να περάσει τη Λαρδιά (Παλαιόκαστρο) και να καταλήξει και πάλι στον Όρμο Κορθίου.  

Σύνδεσμος

Όμως, το πιο εντυπωσιακό για τους αθλητές είναι ότι το Andros Trail Race έχει συμπεριληφθεί στο Cyclades Trail Cup, κάτι που σημαίνει ότι όσοι τερματίσουν στο αγώνισμα των 22χλμ και παράλληλα έχουν τερματίσει σε ένα από τα Tinos Challenge ή/και  Syros City Trail αποκτούν αυτόματα τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε αγώνες που διοργανώνει η Ιταλική εταιρία Camelbag ASD, υπεύθυνη για τον ορεινό αγώνα The North Face Lavaredo Ultra Trail και τον αγώνα πόλης Firenze Urban Trail.  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο www.cycladestrailcup.gr

Όσοι επιθυμούν να μετρήσουν δυνάμεις κι αντοχές, να γνωρίσουν την ανεξερεύνητη Άνδρο και να πάρουν μέρος σε μια μοναδική αθλητική εμπειρία δεν έχουν παρά να δηλώσουν συμμετοχή στο www.androstrailrace.gr  μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση αποτελεί Συνδιοργάνωση του Andros Trail Race με το Δήμο Άνδρου και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου .