Από τη Ρόδο στο ..Ρίο

Κολοσσοί για τη Ρόδο ήταν οι εκπρόσωποι των αρχών του νησιού που ενημέρωσαν σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα τα ΜΜΕ για το 2ο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου 2015. Η πρόεδρος της οργανωτικής και αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Νοτίου Αιγαίου κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου Βακιάνη αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους φορείς για την επιτυχία της διοργάνωσης και τόνισε ότι στόχος είναι ο Μαραθώνιος αυτός να γίνει διεθνώς γνωστός.

Στην παρουσίαση παρευρεθήκαν ο αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, η αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικών Σωματείο Σ.Ε.Γ.Α.Σ δωδεκανήσου κ. Βασίλης Ζήκας, ο γενικός διευθυντής του Μαραθωνίου Ρόδου κ. Γιώργος Μιχαλάκης, ο κ. Σέργιος Αϊβάζης πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου και η τρίτη στο πρωτάθλημα Ελλάδος μαραθωνοδρόμος από την Λέρο Ουρανία Ρεμπούλη.

Τονίστηκε από τον κ. Μιχαλάκη ότι η διαδρομή θα είναι σε επίπεδο θάλασσας χωρίς ανωφέρειες που επιτρέπει να επιτευχθούν πολύ καλές επιδόσεις και να αυξηθούν οι συμμετοχές των δρομέων. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν την Ουρανία Ρεμπούλη στην απόφαση να αγωνιστεί στις 26 Απριλίου στον Μαραθώνιο της Ρόδου, με στόχο να πετύχει χρόνο τουλάχιστον 2 ώρες και 43’ που επιτρέπει την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εκτός από τους χορηγούς, στην εκδήλωση ξεχώρισε η παρουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης και κατόχου της Πανελλήνιας επίδοσης στο άλμα επί κοντό Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία ως αθλήτρια συλλόγου από τη Ρόδο θα τρέξει στον αγώνα των 5000 μ.

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής, που σήμερα είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε επισήμως την διεξαγωγή του 2ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου.

Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές και τους υποστηρικτές αυτής της ιδιαίτερης και πολλαπλών συμβολισμών διοργάνωσης, που σκοπό έχει να καταστεί θεσμός για τα αθλητικά πράγματα της Ρόδου. Ενός τόπου, που η ιστορία του και η διασύνδεσή του με το ιδεώδες του “ευ αγωνίζεσθαι”, χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων.

Είμαι ταυτόχρονα συγκινημένος. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε αυτές τις στιγμές, ότι όλοι εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουμε στις πλάτες μας μια βαριά κληρονομιά. Είμαστε οι θεματοφύλακες των αξιών που συμβολίζει ο Μαραθώνιος δρόμος: Του διαρκούς αγώνα, όχι απαραιτήτως για την διάκριση, αλλά για την υπέρβαση των ατομικών ορίων μας, για την διαρκή αυτοβελτίωση, μέσα από την επίμονη προσπάθεια. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για όλους μας, η αναζήτηση αυτών των αξιών, που είναι ανεξίτηλα γραμμένες στο DNA μας ως λαού, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ταυτοχρόνως, ο Διεθνής Μαραθώνιος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για ένα τόπο με τα χαρακτηριστικά της Ρόδου. Μέσα από την ιστορική διαδρομή του, οι αθλητές, Έλληνες και ξένοι, αλλά και οι πολίτες που θα συμμετάσχουν, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί. Την πλούσια ιστορία του, τον πολιτισμό του, την ασυναγώνιστη ομορφιά του.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος μπορεί να γίνει δυναμικός μοχλός για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ρόδος μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια που αξίζει και ταιριάζει σ’ αυτόν τον χαρισματικό τόπο.

Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού, συμβάλλει στρατηγικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και γι’ αυτό, ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου έχει ξεχωριστή θέση και αξία στην προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού τουριστικού προϊόντος, συνολικά.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για την εδραίωση αυτού του «νεογέννητου» αθλητικού θεσμού και κάνει ότι είναι δυνατόν για να ενισχύσει την συμμετοχή αθλητών και πολιτών.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην διοργάνωσή μας και καλές επιδόσεις σε όλους εκείνους που σε λίγες μέρες θα τρέξουν μαζί μας, για να διαδώσουν τα μηνύματα, τις αξίες και τους συμβολισμούς του 2ου Διεθνούς Μαραθωνίου της Ρόδου.

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Ιωάννη Μαργαρίτη

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου τους αθλητές για τη συμμετοχή τους στον 2ο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου και συνάμα να ευχαριστήσω τους αρμόδιους φορείς και τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το νησί. Ο 2ος Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου δεν τιμά μόνο τη Ρόδο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Αποτελεί έναν αγώνα ζωής και ιστορίας που στέλνει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη το πανανθρώπινο μήνυμα της προσπάθειας, της συμμετοχής, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, στον αγώνα τον καλό.

Είναι ένας αγώνας που αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αποφασιστικότητας και ταυτοχρόνως, πίστης στη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη, τον Πολιτισμό και στην Ειρήνη.

Ο αγώνας αυτός, όμως, είναι σημαντικός και για έναν ακόμη λόγο. Συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση του τουρισμού της Ρόδου και γενικότερα των νησιών του Ν. Αιγαίου. Μέσα από την διαδρομή του μαραθωνίου, όλοι οι αθλητές Έλληνες και ξένοι, αλλά και οι πολίτες  που θα συμμετάσχουν, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία όλης της αρχαίας και μεσαιωνικής ιστορίας του νησιού με θέα το υπέροχο βαθύ μπλε του Αιγαίου, καθώς θα τρέξουν παραθαλάσσια κατά μήκος της δυτικής πλευράς του νησιού μέχρι το κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Επιπλέον, οι δρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας . Να δουν από κοντά τα μέρη όπου στεκόταν στην αρχαιότητα ο διάσημος Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, καθώς και την μεσαιωνική Παλιά Πόλη, που έχει ανακηρυχτεί τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Να γνωρίσουν και να μάθουν την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και φυσικά τις  ασυναγώνιστες ομορφιές του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι ο 2ος Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για τα νησιά μας τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας.

Εμείς, οι συνδιοργανωτές, με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάπτυξη αυτής της ειδικής μορφής  τουρισμού, θεωρώ ότι συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στο ζωντάνεμα τόσο της Ρόδου, όσο και των υπόλοιπων νησιών του Ν. Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο 2ος Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου έχει ξεχωριστή θέση και αξία στην αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος». «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου.

Εμείς, ως Περιφέρεια Ν. Αιγαίου περιμένουμε με χαρά και αυτή τη φορά τους εκατοντάδες δρομείς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον 2ο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου.

Είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να στηρίξουμε με όλα τα μέσα και τις υποδομές που διαθέτουμε, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους υπόλοιπους φορείς, την σκληρή προσπάθεια των αθλητών, των ομάδων των πολιτών αλλά και των εθελοντών.

Άλλωστε, η σημερινή ημέρα μας διδάσκει ότι όλες οι μεγάλες προσπάθειες, όπως και οι μεγάλες διοργανώσεις, για να στεφθούν με επιτυχία, απαιτούν και προϋποθέτουν διευρυμένες συλλογικότητες και λειτουργικές συνεργασίες.

Καλή επιτυχία!

Χαιρετισμός Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής  Μαριέτας Παπαβασιλείου Βακιάνη

Όταν μια ιδέα, εμπνευσμένη από την αγάπη μιας παρέας για τον τόπο της παίρνει σάρκα και οστά, μόνο περηφάνια μπορεί να προσδώσει. Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου ‘RoadstoRhodes’ έτσι γεννήθηκε, μεταξύ φίλων, αλλά απλώνει ην αγκαλιά του σε όλους τους λάτρεις των δρομικών αγωνισμάτων.

Το νησί της Ρόδου, ένα στολίδι στην πύλη της Ανατολής, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όλους τους δρομείς, αλλά και τους συνοδούς του. Στόχος μας να προσφέρουμε σε όλους τους νέους επισκέπτες μας μια διαφορετική εμπειρία Μαραθωνίου με μια διαδρομή δίπλα στο κύμα που τερματίζει στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Πλήθος επιλογών από κάθε άποψη, σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, σε προτάσεις δημιουργικής εξόδου, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία καθώς και γαστρονομικών θησαυρών. Τα αγωνίσματα των 5 και 10 χιλιομέτρων αποτελούν την γιορτή του αγώνα και δίνουν τον παλμό σε όλους τους πολίτες του νησιού.

Όλοι οι φορείς και οι συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος της Ρόδου, ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού , ο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και όλο το νησί της Ρόδου, καλωσορίζουμε τους χορηγούς και υποστηρικτές μας σε έναν κοινό αγώνα που σίγουρα θα γιγαντωθεί, χρόνο με τον χρόνο και θα προσελκύσει ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης.

Καλωσορίζουμε και όλους τους δρομείς που θ συμμετάσχουν με μια υπόσχεση : ο δρόμος μας θα γίνει δικός τους. Ο Μαραθώνιος δρόμος θέλει αρωγό σε κάθε του βήμα την ιστορία και εδώ στην Ρόδο συνεχίζουμε να την γράφουμε εδώ και 2500 χρόνια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News