Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΕρχεται στη Νάξο η "Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα"

Ερχεται στη Νάξο η “Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα”

|

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 27 πόλεις της Ελλάδας στις 15 Οκτωβρίου. – Νάξος χάρη στη ΛΕ.ΜΟ.Ν και Χίος οι εκπρόσωποι του Αιγαίου στην σπουδαία αυτή εκδήλωση – Στο Swing Bar η εκδήλωση στη Νάξο 

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου έχει αποδείξει στο σύντομο διάστημα της ζωής της ότι αρέσκεται σε δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο. Κι αυτό γιατί ενδιαφέρεται ώστε οι πολίτες του νησιού κυρίως να αντιληφθούν τη σημασία που έχουν κάποιες δράσεις πέρα από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και η βάση του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι η ασφάλεια. Εχουν γίνει στο παρελθόν δράσεις εκμάθησης σωστής οδικής συμπεριφοράς, όμως τώρα μιλάμε για …νύχτα. Και όπως είναι γνωστό, τη νύχτα όλα είναι διαφορετικά: κάτι το ποτό, κάτι η κούραση κάτι η χαλάρωση μέσα από ένα φλερτ και οι αισθήσεις είναι ένα …κλικ συνήθως πιο αδύναμες. Είναι όμως σωστό; Η ΛΕΜΟΝ πήρε φέτος να κάνει την υπέρβαση. Και φέρνει στη Νάξο το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με σκοπό να συμμετάσχει το νησί μας στην «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» Μία δραστηριότητα που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των οδηγών για την κίνηση με ασφάλεια στους δρόμους

Είναι η 10η χρονιά, πέρυσι μάλιστα η Ελλάδα έκανε ρεκόρ αφού οι οδηγοί σε ποσόστό 90% δεν είχαν πιει ούτε ..σταγόνα. Και τώρα στη Νάξο στο πεζόδρομο κάτω από το Swing Bar το βράδυ του Σαββάτου 15/09 όλα θα είναι διαφορετικά. Και ελπίζουμε ότι οι οδηγοί της Νάξου θα σταθούν στο ύψος τους και όλα θα κυλήσουν όμορφα. Απλά ένα ποτό λιγότερο, ένα χαμόγελο και το βραχιολάκι ότι δίνουμε δυναμικά το παρών στην «Ευρωπαϊκή νύχτα». Και μην ξεχνάμε ότι η Νάξος και η Χίος είναι τα μοναδικά νησιά του Αιγαίου που δίνουν το παρών… Συνολικά ο ΙΟΑΣ θα ταξιδέψει σε 27 πόλεις και 29 σημεία-μαγαζιά της Ελλάδας, με έμφαση στους νέους. Βέβαια, το μήνυμα δεν είναι άλλο από το ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΙΟΑΣ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 την πολύ επιτυχημένη ενέργεια «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 27 πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση. Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για την Οδική Ασφάλεια, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και κεντρικό μήνυμα ότι «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».

15 Οκτωβρίου 2016 – Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Παρά τη μείωση των τροχαίων συμβάντων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με φετινή έκθεση του ETSC (PIN Report), πανευρωπαϊκά, 1 στα 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση. Οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ., πολλοί από τους οποίους υλοποιούν τη δράση για 8η και 9η χρονιά, θα βρίσκονται και φέτος έξω από τα συνολικά 29 νυχτερινά κέντρα των παραπάνω πόλεων για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο, δεσμεύεται να μην καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.

Ο «Οδηγός της παρέας», φοράει ένα ειδικό βραχιολάκι, για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμος. Όταν έρθει η ώρα να φύγει από το μπαρ μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί. Το μήνυμα της βραδιάς είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»

Τι έγινε πέρυσι

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρους διασκέδασης σε 24 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Μέγαρα, Κόρινθος, Λουτράκι, Χίος, Αμύνταιο, Πύργος, Φλώρινα, Λάρισα, Λαμία, Σέρρες, Ναύπλιο, Άργος, Αμαλιάδα, Ορεστιάδα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Ναύπακτος, Άμφισσα, Κέρκυρα) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Περίπου 400εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. και στις 24 πόλεις κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του«οδηγού της παρέας τους».  

Η εκδήλωση διήρκησε από τις 22:00 του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου έως τις 06:00 της Κυριακής ξημερώματα. Περίπου 2.500 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 30% ήταν γυναίκες, ενώ η πλειοψηφία άνδρες, και το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 20 – 45 ετών. Το 73% από αυτούς προέβη σε φιλικό αλκοτέστ (πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.500 λήψεις), ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς το ποσοστό αυτό κατά την περσινή δράση ήταν 56%, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης των πολιτών από τη μεριά του Ινστιτούτου.

Από αυτούς, το 77% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές)  που ορίζει ο ΚΟΚ, δηλαδή  1 στους 5. Όπως ενημερώθηκε το Ινστιτούτο από το συνεργαζόμενο φορέα Responsible Young Drivers, που υλοποιεί την ενέργεια στο Βέλγιο από το 1995, τα φετινά αποτελέσματα στη χώρα τους, ήταν τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί, με το ποσοστό των οδηγών που κράτησαν την υπόσχεσή τους και δεν ήπιαν να ανέρχεται στο 90%. 

Ευχαριστίες

Η ενέργεια διεξάγεται από το Ινστιτούτο με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία -όπως και κάθε χρόνο- διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις.

Επιπλέον, η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» και φέτος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΕΝ.Ε.Α.Π. (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών), και του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών). Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τις εταιρίες ΒΙΟΛΑΝΤΑ, General Mills και Unity που προσέφεραν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα καθώς και τα ΕΛΤΑ Courier που ανέλαβαν το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα δεν θα πραγματοποιούνταν και φέτος χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του Ινστιτούτου και τους παρακάτω συνεργαζόμενους φορείς: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Χαλκίδας, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ψυχικού, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Λαμιέων, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Θεσσαλονίκης, Οργάνωση Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός», Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., BMW Central Greece Club, Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, Equal Society – Κέρκυρα, Ποδοσφαιρικό Σωματείο «ΌΛΥΜΠΟΣ», ΛΕ.ΜΟ.Ν. Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου, Ομάδα Διαχείρισης Κρίσων (ΟΔΙΚ), Επαγγελματίες Οδού Αμφείας (Καλαμάτα), Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων, Σχολή Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (έδρα Τρίκαλα), ποικίλοι φορείς συλλόγων γονέων κλπ.

Ραντεβού το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, για να διασκεδάζουμε πάντα με ασφάλεια!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν