Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΦοροφυγάδες οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Μουρίνιο κι άλλοι σούπερ σταρ

Φοροφυγάδες οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Μουρίνιο κι άλλοι σούπερ σταρ

|

Μεγάλη έρευνα 12 μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ αποκαλύπτει πως οι Ζοζέ Μουρίνιο, Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά κι άλλοι σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έχουν αποκρύψει τεράστια ποσά μέσω off shore εταιρειών! – Οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ελέγχεται για φοροδιαφυγή μαμούθ σχετικά με εισοδήματα που ξεπερνούν τα 150.000.000 ευρώ.

 

Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό… Δώδεκα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Football Leaks, έφεραν στο φως της δημοσιότητας ένα μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Πασίγνωστοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και προπονητές, όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως με τις δημοσιεύσεις που θα επακολουθήσουν στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων θα έχουν “εκρηκτικές διαστάσεις”. Αυτό υποστήριξε τουλάχιστον ο Ράφαελ Μπούσμαν, μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του Spiegel που ασχολείται με το θέμα, στο δεύτερο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Κι όπως τόνισε «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε αποκαλύψει ένα πλέγμα επιχειρήσεων, το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στη φορολογική δήλωση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι οι φορολογικές υπηρεσίες θα δείξουν νέο ενδιαφέρον γι αυτές τις δημοσιεύσεις και για τα έσοδα που είχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο τα προηγούμενα χρόνια”, ανέφερε.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel είπε επίσης στο ZDF ότι τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως με τις δημοσιεύσεις που θα επακολουθήσουν στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων θα έχουν “εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτό που βλέπουμε εδώ πρόκειται για εντελώς αχαλίνωτες, άπληστες μπίζνες, ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου που ελάχιστα σέβεται τη διεθνή νομοθεσία. Και πιστεύω ότι αυτό κάποια στιγμή θα κάνει ορισμένους ανθρώπους να φτάσουν στο σημείο όπου δεν θα είναι απλά και μόνο οργισμένοι για αυτές τις μπίζνες, τις οποίες οι ίδιοι χρηματοδοτούν με τα εισιτήρια και τις συνδρομές τους”, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίπαλο δέος του Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, είχε καταδικαστεί τον περασμένο Ιούλιο σε 21 μήνες φυλάκιση για την υπόθεση της φοροδιαφυγής των 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, τη διετία 2007-2009. Φαίνεται πως οι δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου συναγωνίζονται και στη μπίζνα.

Οι Ιταλοί

Το ιταλικό περιοδικό “‘Espresso” έδωσε στην δημοσιότητα αποσπάσματα της έρευνας που θα δημοσιεύσει αύριο Κυριακή, σχετικά με τις παράνομες επιχειρήσεις στο ποδόσφαιρο, αναφέροντας τις περιπτώσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ζοσέ Μουρίνιο, Ιταλών ποδοσφαιριστών και συλλόγων (όπως η Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Ρόμα, Νάπολι, Τορίνο), με λογαριασμούς σε εταιρείες της Καραϊβικής, παρουσιάζοντας αδημοσίευτα έγγραφα εισαγγελέων.

Οι δύο διάσημοι Πορτογάλοι, σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, έχουν “κρύψει” εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Η έρευνα των Μαλαγκούτι και Βιρτζίν, είναι το αποτέλεσμα ενός έργου επτά μηνών, 12 ευρωπαϊκών εφημερίδων-περιοδικών, συμπεριλαμβανομένης της “L’Espresso”, και 60 δημοσιογράφων που μελέτησαν έγγραφα αρχείων από τις di Football Leaks.

Υπάρχουν τα πάντα: συμβόλαια των παικτών, χορηγιών, ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ ομάδων, τραπεζικά έγγραφα, τις συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων μάνατζερ, χάρτης των ταμιακών ροών που καταλήγουν σε υπεράκτια κέντρα , εταιρίες offshore και σε ελβετικές τράπεζες. Όπως εξηγούν οι Ιταλοί «ένα κρυφό αρχείο δόθηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel από μια ανώνυμη πηγή.

Το δημοσίευμα για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: “Μεταξύ 2009 και 2014, ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο, Πορτογάλος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης και παγκόσμιος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, έχει μεταφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Tollin, μιας εταιρεία με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, φορολογικό παράδεισος στην Καραϊβική. Άλλα 74 εκατομμύρια, καταβλήθηκαν σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από τον Πορτογάλο τις τελευταίες ημέρες του 2014, όταν πούλησε τα δικαιώματα για τη δική του εικόνα, για τα έτη μεταξύ 2015 και 2020, στον επιχειρηματία από την Σιγκαπούρη και ιδιοκτήτη της Βαλένθια, Πέτερ Λιλμ . Για όλο αυτό το σύνολο, ο Ρονάλντο έχει πληρώσει φόρο, λίγα εκατομμύρια. Αλλά όλα είναι γραμμένα, δημιουργώντας πλέον μεγάλο πρόβλημα στον Πορτογάλο: τα συμβόλαια, οι εταιρικοί ισολογισμοί, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ακόμη και τα μηνύματα μεταξύ των συμβούλων του παίκτη“.

Το δημοσίευμα για Μουρίνιο: “Η προσωπική εταιρεία του, όπως αποκαλύπτουν τα Football Leaks, ονομάζεται Koper Service και καταχωρήθηκε στην ίδια διεύθυνση με εκείνη του Ρονάλντο. Οι δύο βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο στην πλατεία Βάντερπουλ στην πόλη Ρόουντ του νησιού Τορλότα (βρετανικές Παρθένοι Νήσοι). Μεταξύ 2010 και 2013, πριν μετακομίσει στην Τσέλσι και στη συνέχεια στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης και το 2014 κατέληξε στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών που ξεκίνησαν έρευνα για τις υποθέσεις του Special One. Ο τελικός λογαριασμός είναι «αλμυρό». Για να κλείσει ο Μουρίνιο την ιστορία θα πρέπει να πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ“.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που επίσης βασίζεται σε πληροφορίες από τα Football Leaks, ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρησιμοποίησε ξεκάθαρα εταιρείες που εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, προκειμένου να φορολογείται λιγότερο για τα δικαιώματα της εικόνας του. Η υποτιθέμενη φοροδιαφυγή ξεκίνησε στις αρχές του 2009, όταν ο Πορτογάλος ακόμη ανήκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως φαίνεται από τα 150 εκατ. ευρώ που έχει εισπράξει από την διαφήμιση μόνο 5,6 εκατομμύρια έχουν μπει ισπανικό δημόσιο ταμείο.

Εκτός από το Ρονάλντο το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται επίσης και στον Γερμανό διεθνή Μεσούτ Οζίλ , που θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 2.800.000 ευρώ σε φόρους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εξέτασης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2011 έως 2013 από τις ισπανικές φορολογικές αρχές. Ο Οζίλ έχει ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με την Mirror, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αρχεία δεν είναι αυθεντικά.

Ο εγκέφαλος

“Εγκέφαλος” του συγκεκριμένου συστήματος είναι ο Μέντες, ενώ όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του “Spiegel” αυτή είναι μόνο η αρχή σε ό,τι αφορά στις αποκαλύψεις, καθώς μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα γίνουν γνωστά όλα τα ευρήματα από αυτή την τεράστια έρευνα.

Λίγη ώρα μετά τις σημαντικές αποκαλύψεις, ο Ζόρζε Μέντες πήρε θέση, τονίζοντας πως “τόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο όσο κι ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι πλήρως συμμορφωμένοι με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους απέναντι στις ισπανικές και τις βρετανικές αρχές. Ποτέ δεν έχουν εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες για φορολογικά αδικήματα”.

Επιβεβαίωση
Ο γ
ραμματέας της ισπανικής εφορίας, Χοσέ Ενρίκε Φερνάντεθ ντε Μογιά, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο τελεί υπό έρευνα για την απόκρυψη εισοδημάτων 150.000.000 ευρώ σε φορολογικούς “παραδείσους” των Βρετανικών Παρθένων Νήσων από το 2009, όταν αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. “Οι πληροφορίες που έχουμε στο Υπουργείο Οικονομικών αντιστοιχεί σε αυτά που μάθαμε από τα ΜΜΕ και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, όπως γνωρίζετε καλά, η Εφορία στην Ισπανία λειτουργεί άκρως επαγγελματικά και δεν γίνεται διαφορετικά παρά να διενεργηθούν οι απαιτούμενες έρευνες”.

“Θα ερευνήσουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως κάνουμε με το σύνολο των Ισπανών, όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Οι πληροφορίες που βρίσκονται στα χέρια του Υπουργείου αποκαλύφθηκαν χθες και κατά συνέπεια βρίσκονται στα ΜΜΕ”, πρόσθεσε.

Η υπόθεση προέκυψε μετά από μία μεγάλη έρευνα μηνών που πραγματοποιήθηκε από δώδεκα μέσα και εξήντα δημοσιογράφους παγκοσμίως, σε συνεργασία με μέλη του blog “Football Leaks” που κατά καιρούς έχει αποκαλύψει συμβόλαια ομάδων και ποδοσφαιριστών.

Το όνομα του Ρονάλντο δεν είναι το μοναδικό που εμπλέκεται στην υπόθεση, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο Ρανταμέλ Φαλκά, ο Μεσούτ Εζίλ και άλλοι κορυφαίοι παίκτες και προπονητές, σε συνέργεια με τον διάσημο ατζέντη Ζόρζε Μέντες και το γραφείο μάνατζερ του “Gestifute”, είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα αξιοποίησης φορολογικών “παραδείσων”, ώστε να τοποθετούν εκεί έσοδα, κυρίως από την εκμετάλλευση της εικόνας τους.

Με πληροφορίες από το sport24.gr και το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...