Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΙταλία (Covid-19) - Βελάσκο: Μα είναι δυνατόν, πιο επικίνδυνο άθλημα το βόλεϊ;

Ιταλία (Covid-19) – Βελάσκο: Μα είναι δυνατόν, πιο επικίνδυνο άθλημα το βόλεϊ;

|

Πρόσφατα, έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τορίνο ανέδειξε ότι το βόλεϊ είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα για την μετάδοση του κορωνοϊού – Η άμεση αντίδραση του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της Ιταλίας (αλλά και των Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού) Χούλιο Βελάσκο – “Αναρωτιέμαι αν όποιος έγραψε την εν λόγω έκθεση έχει δει ποτέ έναν αγώνα ράγκμπι, έναν αγώνα ποδοσφαίρου, έναν αγώνα μπάσκετ, έναν αγώνα πυγμαχίας ή πιο απλά εάν έχει παρακολουθήσει ποτέ μια Ολυμπιάδα”

Απίστευτο κι όμως… ιταλικό. Το βόλεϊ, το πιο επικίνδυνο άθλημα όσον αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού; Γιατί; Επειδή βλέπουν οι αθλητές – τριες, ο ένας τον άλλο από απόσταση; Γιατί έχουν έναν φιλέ στη μέση και τους εμποδίζει ουσιαστικά να έχουν σωματική επαφή στη διεκδίκηση της μπάλας ή γιατί κάποιος παρακολούθησε τις αγκαλιές των αθλητών – τριών μετά το πέρας κάθε φάσης και υπολόγισε “τόσες αγκαλιές, άρα περισσότερος κίνδυνος;”… Τι να πούμε; Ειδικά όταν υπάρχουν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ που η σωματική επαφή είναι συνεχόμενη για να μην πάμε σε άλλα που κι εκεί το ίδιο συμβαίνει… 

Ποιος όμως λέει ότι το βόλεϊ είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα; Ιταλικό πανεπιστήμιο…  Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τορίνο πριν λίγες μέρες, το βόλεϊ είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα για την μετάδοση του κορωνοϊού. Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο εργάζεται ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας, αλλά και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού Μάουρο Μπερούτο, που εγκατέλειψε βέβαια το άθλημα από το 2015!

Οπως διαβάζουμε στη σελίδα fosonline.gr για την παραπάνω έρευνα πήρε θέση ο Χούλιο Βελάσκο, ο οποίος έδωσε την δική του απάντηση στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο σχετικά με το ότι το βόλεϊ αποτελεί τον νούμερο 1… κίνδυνο από τα αθλήματα για την μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα, ο Βελάσκο που αποτελεί έναν από τους επιτυχημένους προπονητές βόλεϊ όλων των εποχών μιλώντας στην «Gazzetta dello Sport» δήλωσε: «Όταν το πρωί, όπως κάθε μέρα, ξεφύλλισα την Gazzetta dello Sport, αναπήδησα έξαλλος από τον καναπέ διαβάζοντας τη μελέτη του Πολυτεχνείου του Τορίνου. Είμαι πραγματικά έκπληκτος για το πόσο σοβαρά μπορεί να έχει ασχοληθεί ένα πανεπιστήμιο με μια τέτοια ανάλυση. Ορίζοντας το βόλεϊ ως το πιο επικίνδυνο άθλημα μεταξύ όλων εκείνων που θεωρούνται, όσον αφορά τη μετάδοση του Covid-19, ακόμη περισσότερο και από αυτά που έχουν επαφή ή ακόμη και τα αθλητικά μάχης. Με άφησε κυριολεκτικά έκπληκτο από αθλητική άποψη.

Πράγματι, ο πιο κατάλληλος όρος είναι ότι είμαι κυριολεκτικά αγανακτισμένος. Αναρωτιέμαι αν όποιος έγραψε την εν λόγω έκθεση έχει δει ποτέ έναν αγώνα ράγκμπι, έναν αγώνα ποδοσφαίρου, έναν αγώνα μπάσκετ, έναν αγώνα πυγμαχίας ή πιο απλά εάν έχει παρακολουθήσει ποτέ μια Ολυμπιάδα. Η αγανάκτησή μου σχετίζεται επίσης με το πως μια τέτοια ανάλυση δεν προκάλεσε καμία αντίδραση στο αθλητικό περιβάλλον μετά τη δημοσίευσή της.

Περίμενα αντιδράσεις από άλλους τομείς του ιταλικού αθλητισμού. Από την Ιταλική Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και τους αθλητικούς σχολιαστές, γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να μοιραστώ τις βάσεις στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Πιστεύω ότι έχω κάποια εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της πανεπιστημιακής έρευνας και πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα (τουλάχιστον αυτή είναι η γνώση μου) για να μπορώ να βασίσω σε μια έρευνα είναι να είμαι σε θέση να βασίζομαι σε ομοιογενή δεδομένα. Εάν οι αριθμοί που συλλέγονται δεν είναι, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε ένα έγκυρο αποτέλεσμα.

Ας είμαστε πολύ σαφείς. Δεν τα λέω αυτά για να ανοίξουμε πρώτα γυμναστήρια βόλεϊ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει σήμερα άλλες προτεραιότητες για να αφιερωθεί, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι αυτό το έργο – με γελοίες και επαίσχυντες συγκρίσεις – για τη λήψη αποφάσεων αυτού του τύπου δεν θα ληφθεί υπόψη. Αναφέρομαι στις αποφάσεις που θα ληφθούν από την κυβέρνηση και θα επιστρέψω στο γυμναστήριο μόνο όταν μου λένε ότι θα είναι δυνατό.

Δεν θέλω εύνοιες ή εκπτώσεις. Αλλά δεν μπορώ ούτε να δεχτώ ορισμένες εκτιμήσεις. Ίσως είμαστε τόσο εθισμένοι στα νέα για τον ιό που δεν εκπλησσόμαστε καθόλου. Είμαστε τόσο βομβαρδισμένοι που λέμε ότι όλα είναι καλά όταν υπάρχουν “μόνο” 380 θάνατοι σε μια μέρα. Αλλά για κάποιον που εργάζεται στον αθλητισμό εδώ και χρόνια και που αντιμετωπίζει συχνά άλλους κλάδους, πιστεύω ότι δεν μπορεί να δεχτεί αυτόν τον τύπο ανάλυσης, ακόμη και αν τα δεδομένα αξιολόγησης έχουν ληφθεί από τις μεμονωμένες ομοσπονδίες».

Ποιος είναι ο Βελάσκο

Ο Χούλιο Βελάσκο γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1952 στο Λα Πλάτα της Αργεντινής, έβαλε την υπογραφή του κάτω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ιταλικού βόλεϊ που απογειώθηκε με την κατάκτηση των παγκοσμίων πρωταθλημάτων του 1990 και του 1994 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου η Ιταλία νίκησε 3-1 την Ολλανδία στον τελικό του Κοσμοβόλεϊ.

Επίσης κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ευρώπης με την Εθνική Ιταλίας το 1989, το 1993 και το 1995 επίσης στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Σάρωσε με την Ιταλία 5 τίτλους στο παγκόσμιο Λιγκ (1990, 1991, 1992, 1994, 1995), το παγκόσμιο κύπελλο του 1995 και το FIVB World Grand Champions Cup 1993. Επίσης πήρε World Top Four FIVB: 1994 και το World Super Six FIVB: 1996 με την Εθνικής Ιταλίας.

Πήρε χρυσό μετάλλιο στους Μεσσογειακούς Αγώνες με την Εθνική γυναικών της Ιταλίας το 1997.

Με την Εθνική ανδρών της Ισπανίας κατέκτησε δύο Ευρωπαϊκά Λιγκ το 2009 και το 2010, ενώ με την Εθνική Αργεντινής κατέκτησε το Παναμερικανικό πρωτάθλημα και μπήκε στην 12αδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2018.

Σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ιταλίας με τη Μόντενα (1979, 1980, 1981, 1982), 4 πρωταθλήματα στην Super Lega: 1986, 1987, 1988, 1989, 3 κύπελλα Ιταλίας 1986, 1988, 1989, το κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1986 και το Σούπερ Καπ Ιταλίας 2018.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν