Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΤο κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου

Το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου

|

Ο Μιχάλης Παπαδάκης – εκ μέρους της διοργανώτριας Αρχής του Πανκυκλαδικού Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου – με ανοιχτή επιστολή κάνει έναν μίνι απολογισμό δραστηριοτήτων του τουρνουά και προχωρεί στις απαραίτητες ευχαριστίες προς όλους τους αρμόδιους φορείς και όσους βοήθηκαν 

Το 11ο Πανκυκλαδικό Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου, η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση των Κυκλάδων και μία από τις καλύτερες πανελλήνια σε επίπεδο αναπτυξιακών ηλικιών, ολοκληρώθηκε με μία φαντασμαγορική τελετή λήξης στις 27 Ιουνίου στο Δημοτικό στάδιο Πάρου.

Το εγχείρημα να το αναλάβουν φέτος από κοινού για πρώτη φορά τρία σωματεία και όχι ένα, κρίθηκε άκρως επιτυχημένο κι έτσι οι: Α.Ο.Πάρου, Α.Μ.Ε.Σ.Νηρέας και Α.Μ.Ε.Σ.Μαρπησσαϊκός μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Πάρου και την Κ.Δ.Ε.Π.Α.Πάρου συνδιοργάνωσαν ένα τουρνουά που θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη πολλών με πολλές καινοτομίες και παράλληλες δράσεις, πάντα στο πνεύμα που διέπει το Πανκυκλαδικό ως θεσμό όλα αυτά τα χρόνια με τα παιδιά στο επίκεντρο και την επιμόρφωση όλων όσων εμπλέκονται να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Από την πλευρά μας ως Διοργανώτρια Αρχή οι καινοτομίες μας και φέτος ήταν αρκετές:

– για πρώτη φορά είχαν δικαίωμα συμμετοχής ομάδες εκτός του Νομού μας (με προσεκτική επιλογή των συμμετεχόντων) με τον Πυθαγόρα Σάμου στην παρθενική του συμμετοχή να κερδίζει την καθολική αναγνώριση όλων των ομάδων καθώς και το μεγάλο κύπελλο του τουρνουά, αυτό του “Ευ Αγωνίζεσθαι”!

– για πρώτη φορά διεξήχθη το τουρνουά δίχως βαθμολογικές κατατάξεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες δίνοντας έμφαση πρωτίστως στη συμμετοχή, δίχως διακρίσεις, τρόπαια και βαθμοθηρίες

– για πρώτη φορά εισάγαμε στην προκήρυξη την απαγόρευση της πίεσης στην πρώτη πάσα από τον τερματοφύλακα, ενθαρρύνοντας έτσι το σωστό παιχνίδι με ανάπτυξη από πίσω για τους μικρούς μας αθλητές

– για πρώτη φορά υπήρξε αξιολόγηση συμπεριφοράς για τους προπονητές, τους γονείς και τους μικρούς αθλητές η οποία γινόταν μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού από τους διαιτητές εγγράφως στα φύλλα αγώνα με ειδική βαθμολόγηση

– για πρώτη φορά εντάχθηκε στα πλαίσια του τουρνουά επιμορφωτική προπονητική ημερίδα για τις αναπτυξιακές ηλικίες, το “2ndGerardsYouthSeminar” με τη συμμετοχή καταξιωμένων προπονητών.

– για πρώτη φορά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών είχε τόσο ενεργό ρόλο στη διοργάνωση μετά την περσινή πρώτη μας επαφή. Ο Π.Σ.Α.Π. στα πλαίσια του 11ου Πανκυκλαδικού επικοινώνησε ουσιαστικά με όλους τους εμπλεκόμενους (παιδιά, γονείς και προπονητές όλων των ομάδων που έλαβαν μέρος) προωθώντας μέσα από ξεχωριστές ημερίδες με διαδραστικό χαρακτήρα και αλληλεπίδραση τις αξίες και τα ιδανικά του “Ευ Αγωνίζεσθαι” αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της συμμετοχής, τη χαρά του παιχνιδιού, τον σεβασμό στον αντίπαλο, τις φιλίες που δημιουργούνται στο παιχνίδι, τις αρχές και τις αξίες που διέπουν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα. Παράλληλα διένειμαν σε όλα τα σωματεία-ακαδημίες δωρεάν αθλητικό υλικό (μπάλες), έντυπο ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά βραχιολάκια με συνθήματα κατά της βίας και του ρατσισμού, προωθώντας τις καμπάνιες «βάλε ΤΕΡΜΑ στη βία», «λέμε ΟΧΙ στο ρατσισμό» και «Γίνε ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ Των Οστών».

Για ένα τριήμερο δεκαπέντε σωματεία-ακαδημίες (από οκτώ νησιά με 56 τμήματα και 650 μικρούς ποδοσφαιριστές) έδωσαν πάνω από 120 παιχνίδια και τα γήπεδα της Πάρου πλημμύρισαν, τιμώντας και αναδεικνύοντας τη Μεγάλη γιορτή του Μικρού ποδοσφαιριστή. Επίσης, περισσότεροι από 1500 γονείς και παιδιά έδωσαν βροντερό παρών στην τελετή λήξης αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι το Πανκυκλαδικό Τουρνουά είναι η διοργάνωση που μπορεί να ενώσει όλα τα νησιά μεταξύ τους, διαδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα του ”Ευ αγωνίζεσθαι”.

O P.S.A.P. konta stis akadhmies sto 11o Pankykladiko tournoua podosfairou sthn Paro 003

Έδωσαν λάμψη στην τελετή λήξης και μας τίμησαν με την παρουσία τους οι πρωταθλητές Ευρώπης Κώστας Χαλκιάς και Δημήτρης Παπαδόπουλος, οι διεθνείς μας ποδοσφαιριστές Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Νίκος Σπυρόπουλος, ο “μπασκετικός” μας φίλος, πρωταθλητής Ευρώπης και μόνιμος κάτοικος της Πάρου Φάνης Χριστοδούλου, ο αειθαλής Αργεντίνος άσος Χουάν Ραμόν Ρότσα, οι προπονητές Μανόλης Παπαδάκης και Βαγγέλης Μπέκας, οι υπεύθυνοι του τμήματος scouting της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Ανδρέας Λαγωνικάκης και Κώστας Μπατσινίλας, ο υπέυθυνος λειτουργίας ακαδημιών και υπεύθυνος του τμήματος scouting της ΠΑΕ ΑΕΚ Σταύρος Λέτσας, ο έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, η αντιδήμαρχος Πάρου Δώρα Σαρρή, το μέλος της αθλητικής επιτροπής Πάρου Στέλιος Μπόνης και ο γεν.γραμματέας της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιώργος Παρούσης οι οποίοι παρέδωσαν αναμνηστικά κύπελλα σε όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος.

Επίσης, ο Π.Σ.Α.Π. μέσω του Προέδρου του Διονύσιου Δημόπουλου, βράβευσε με το έπαθλο «Ευ αγωνίζεσθαι», την ομάδα του Πυθαγόρα Σάμου. Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Δήμο Πάρου, στην Κ.Δ.Ε.Π.Α.Πάρου ως συνδιοργανωτές, στην Ε.Π.Σ.Κυκλάδων ως υποστηρικτή, ενώ η Διοργανώτρια Αρχή του Πανκυκλαδικού απένειμε τιμητική πλακέτα στον Π.Σ.Α.Π. ως ελάχιστη αναγνώριση για την έμπρακτη και καθοριστική συμβολή τους στη φετινή διοργάνωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Π.Σ.Α.Π. έδωσε δυναμικά το παρών καθώς παρευρέθηκαν στο νησί ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διονύσιος Δημόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Πούλιος, ο Σύμβουλος Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο εκλέκτορας της ομάδας του Π.Σ.Α.Π. Χαράλαμπος Ζελενίτσας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι -για ακόμα μία χρονιά- το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας ανήκει στους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ που πλαισίωσαν το Πανκυκλαδικό και ανά πάσα στιγμή έδιναν την λύση σε κάθε πρόβλημα που πήγαινε να παρουσιαστεί. Γεμάτοι ενέργεια, αισιοδοξία, πειθαρχία, τάξη, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, συντροφικότητα. Πάντοτε πρόθυμοι να κοπιάσουν για να κάνουν τη διαφορά. Ένα γκρουπ που μας κέρδισε όλους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα «Πράσινα ανθρωπάκια»!

Ως Διοργανώτρια Αρχή οφείλουμε επίσης να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που με ανιδιοτέλεια αγκάλιασαν το Πανκυκλαδικό:

Πρώτους από όλους τους προέδρους Λουκά Σκιαδά (Α.Μ.Ε.Σ.Νηρέα), Μαρία Κουτσονικολή (Α.Ο.Πάρου) και Άγγελο Τσιγώνια (Α.Μ.Ε.Σ.Μαρπησσαϊκού) καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ. και των τριών σωματείων που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, έβαλαν στο περιθώριο σημαντικές τους προτεραιότητες και έτρεχαν επί τρεις μήνες για αυτή τη διοργάνωση. Κύριοι πρόεδροι και μέλη των συλλόγων μας αποδείξατε ότι όλοι μαζί συνεργαζόμενοι μπορείτε να πετύχετε πολλά πράγματα και να μεταστρέψετε την εικόνα του Παριανού ποδοσφαίρου προς τα έξω!

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που τόσα χρόνια έχουν αγκαλιάσει το Πανκυκλαδικό ως θεσμό: στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (και προσωπικά στους κ.Μαργαρίτη και κ.Μπιζά), στον Δήμο Πάρου και στην Κ.Δ.Ε.Π.Α.Πάρου.

Ευχαριστούμε όλους όσους ενεπλάκησαν με τη μορφή χορηγίας, είτε μεγάλοι, είτε μικρότεροι υποστηρικτές καθώς επίσης και την Ε.Π.Σ.Κυκλάδων που έχει εντάξει το Πανκυκλαδικό και επίσημα στο καλεντάρι της τα τελευταία χρόνια. Ευχαριστούμε τους ομιλητές της προπονητικής ημερίδας Χουάν Ραμόν Ρότσα, Σταύρο Λέτσα, Μανόλη Παπαδάκη και Βαγγέλη Μπέκα. Επίσης, ευχαριστούμε το Sport Cyclades που ως χορηγός επικοινωνίας ακολουθεί πιστά και καλύπτει το τουρνουά από το 2012 μέχρι σήμερα.

DSC 1518

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Π.Σ.Α.Π. και προσωπικά στον πρόεδρό του κ.Δημόπουλο ο οποίος κατάφερε να προσδώσει μεγάλο κύρος και οντότητα στη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκστρατεία που ξεκινά ο Π.Σ.Α.Π. στις Ακαδημίες είναι πρωτοποριακή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η έναρξη της, προς τιμήν μας, έγινε στην Πάρο και στο 11ο Πανκυκλαδικό!

Δυστυχώς για πρώτη φορά, με το κλείσιμο της τελετής λήξης η σημαία του Πανκυκλαδικού δεν παραδόθηκε σε κανένα σωματείο-νησί κι αυτό γιατί ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί που θα διοργανωθεί του χρόνου. Ευελπιστούμε μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχουμε ανακοινώσει τον επόμενο διοργανωτή.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική και αναγκαία η ανανέωση των προσώπων που διέπουν τη Διοργανώτρια Αρχή έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το Πανκυκλαδικό ως θεσμός. Ήδη γίνονται διεργασίες και με την ανακοίνωση του επόμενου νησιού που θα το διοργανώσει θα κοινοποιηθεί και η ανανεωμένη-διευρυμένη σύσταση της Διοργανώτριας Αρχής με καινούρια πρόσωπα τα οποία θα ενταχθούν σε ένα κοινό πλαίσιο νοοτροπίας και οργάνωσης. Πρόσωπα που δεν θα αποσκοπούν πουθενά και ότι έχουν δεν θα σκορπίζεται αριστερά και δεξιά αλλά θα διοχετεύεται στο κοινό κανάλι για να διοργανώνεται ακόμα καλύτερα το τουρνουά. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο το Πανκυκλαδικό όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε (εντός των γηπέδων) σαν η τέλεια αφορμή για να μαζεύονται παιδιά από όλα τα νησιά και να περνούν καλά αγωνιζόμενα, άλλο τόσο συνετέλεσε (περιμετρικά των γηπέδων) στην επανασύνδεση όλου του φίλαθλου κόσμου των Κυκλάδων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ποδόσφαιρο των αναπτυξιακών ηλικιών.

Καλό καλοκαίρι!

Μιχάλης Παπαδάκης, εκ μέρους της Διοργανώτριας Αρχής που απαρτίζεται επίσης από τους Μαράκη Πέτρο, Λιβάνιο Στέλιο, Ζαχαρίου Γιάννη, Κάμπαξη Δημήτρη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη