Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΚυκλάδες - ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ: Ο Δημήτρης Πάππας αποκαλύπτει το νέο στοίχημα, τους...

Κυκλάδες – ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ: Ο Δημήτρης Πάππας αποκαλύπτει το νέο στοίχημα, τους αγώνες σφαιροβολίας στη Σίφνο

|

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για το αύριο του κλασσικού αθλητισμού – Ποιο είναι το νέο “στοίχημα” και τι γίνεται με τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες – Ποια στάδια είναι σε προγραμματισμό λειτουργίας στο άμεσο μέλλον 

Ο κ. Πάππας στην προηγούμενη θητεία του κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ πιο πριν ήταν και πάλι πρόεδρος. Στο διάστημα αυτό ο στίβος έκανε αρκετά βήματα μπροστά αφού έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες τόσο από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, αλλά κι από τα ίδια τα σωματεία του νομού μας. Ο κλασσικός αθλητισμός έχει αποκτήσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας στον νομό μας, αφού πλέον οι επιτυχίες είναι διαρκείς και αθλητές από τα σωματεία των Κυκλάδων αγωνίζονται στις μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Τώρα όσον αφορά στον πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την επιστροφή του στη θέση του προέδρου, αλλά και τα πρώτα σχέδιά του για τον κλασσικό αθλητισμό στις Κυκλάδες. «Θα πρέπει αρχικά να σημειώσω για να το γνωρίζει και ο κόσμος, πως το προηγούμενο διάστημα εγώ δεν απείχα από τον κλασσικό αθλητισμό, καθώς ήμουν στη θέση του αντιπροέδρου. Έτσι και τότε είχα αρκετές σημαντικές αρμοδιότητες. Επομένως το μόνο που αλλάζει ουσιαστικά είναι η θέση, αφού θα συνεχίσω το έργο που έχω ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Φυσικά θα πρέπει να πω πως είμαι αρκετά χαρούμενος που εκλέχθηκα στη θέση του προέδρου. Φαντάζομαι πως μπαίνω στην τελευταία μου τετραετία και ελπίζω σ’ αυτό το διάστημα να σηματοδοτήσουμε κάποια πράγματα ώστε η συνέχεια να είναι πιο εύκολη για τους επόμενους. Ουσιαστικά δηλαδή να χαράξουμε μία πορεία όπου θα μπορούν να τη συνεχίσουν, αν φυσικά το θέλουν».

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων είναι πιο ενεργή, έχει συνεχή παρουσία στα αθλητικά δρώμενα, όχι μόνο στον νομό μας και μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια  δραστηριοποιούνται αρκετά σωματείαQ

«Η αλήθεια είναι πως ο ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων είναι πιο δραστήριος κι αυτό φαίνεται όχι μόνο από τους αγώνες που κάνουμε. Δεν είναι μόνο οι διασυλλογικοί αγώνες των Κυκλάδων, που παλαιότερα έπρεπε να ανεβαίνουμε στην Αθήνα και να ανήκουμε σε κάποιον σύλλογο. Πλέον λειτουργούμε αυτόνομα κι αυτό δείχνει ότι ο στίβος στις Κυκλάδες έχει δυναμώσει, έχει μαζικοποιηθεί και φυσικά μπορεί να διοργανώσει δικούς του αγώνες. Το ένα σκέλος είναι αυτό και το άλλο είναι ότι πλέον ο ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων διοργανώνει και διεθνή μίτινγκ όπως είναι το Portarathlon της Νάξου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση των σύνθετων αγώνων πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Οι αγώνες αυτοί είναι το έπταθλο και το δέκαθλο και κάθε χρόνο πάνε όλο και καλύτερα. Αυτό φυσικά φαίνεται από τις επιδώσεις και την συμμετοχή των ξένων αθλητών. Αν φέτος δεν υπήρχε αυτή η περίεργη κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, οι συμμετοχές θα ήταν ακόμη περισσότερες, δηλαδή θα είμαστε σε σημείο που θα ζητούσαμε σε αθλητές να μην κατέβουν καθώς δεν θα χωρούσαν στο πρόγραμμα.

Εκτός απ’ αυτό, ετοιμάζουμε για φέτος κι αυτό το συζητούσαμε με τον Δήμο Σίφνου, ένα νέο διεθνές μίτινγκ σφαιροβολίας. Το καινοτόμο αυτής της διοργάνωσης είναι πως δεν θα γίνει μέσα σε στάδιο, αλλά σε έναν ανοικτό υπαίθριο χώρο, ώστε να μπορούν να τον παρακολουθούν οι φίλαθλοι και σιγά – σιγά να προσελκύσουμε όλο και περισσότερους φιλάθλους. Κόσμος ο οποίος δεν θα έχει σχέση με τον στίβο, αλλά θα προσπαθήσουμε να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον. Η επιλογή είναι ένα νησί όπως είναι η Σίφνος που δεν έχει στάδιο, δεν έχει χώρους φιλικούς για την ανάπτυξη του στίβου κι έτσι βρήκαμε μία εναλλακτική για να μπορέσουμε να διοργανώσουμε αυτή την αθλητική εκδήλωση. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, όπως έχω πει και παλαιότερα, το μεγάλο μας στοίχημα είναι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και στα οποία έχουμε ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια. Ευελπιστούμε με την πάροδο των χρόνων απ’ αυτά τα προγράμματα να αποκομίσουμε οφέλη σε πολλά επίπεδα».

Πόσο ευχαριστημένος είστε από την συμμετοχή των υποψηφίων στην εκλογική διαδικασία; Μέσα απ’ αυτή τη συμμετοχή διαπιστώσατε το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού;

«Υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς για τις εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή κάποιες προϋποθέσεις που σωστά έχουν οριστεί κατά τη γνώμη μου από την πολιτεία. Ένα σωματείο για να μπορεί να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλίσει την ειδική αθλητική αναγνώριση και να έχει ενταχθεί στο μητρώο. Σωματεία από το νομό μας δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες και να ενταχθούν στο μητρώο, κάτι που σύντομα αναμένεται να το κάνουν. Παρόλα αυτά υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον να ενεργοποιηθούν ακόμη κι αυτοί που έχουν μείνει λίγο πίσω. Θέλουμε γενικά να δυναμώσουμε γενικά ακόμη περισσότερο τον στίβο των Κυκλάδων. Πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν το 2024, θα είναι μαζικότερη η συμμετοχή και θα έχουν εξασφαλίσει περισσότερα σωματεία το δικαίωμα ψήφου. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν και περισσότεροι υποψήφιοι, όχι μόνο για τη θέση του προέδρου, αλλά γενικά για τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου. Όταν έχει περισσότερα άτομα έχει κι ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

katsaras margaritis pappas sideris

Εκτός από τους αγώνες γίνονται τα τελευταία χρόνια σε Μύκονο, Νάξο και Άνδρο, υπάρχει πλάνο να γίνουν αντίστοιχες διοργανώσεις και σε κάποια άλλα νησιά;   

«Για να εξασφαλίσουμε αγώνες κύρους και να μετράνε οι επιδώσεις χρειαζόμαστε ταρτάν. Είναι βασικό. Είναι αυτό που λέμε εμείς στον στίβο “ο ελαστικός τάπητας”. Περιμένουμε με αγωνία να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο δημοτικό στάδιο Μήλου και να ενταχθεί στο καλεντάρι τόσο το Ελληνικό όσο και το διεθνές. Θα μπορεί και η Μήλος να διοργανώνει αγώνες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Δήμος της Μήλου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι το πρώτο από τα νησιά που στοχεύουμε να φέρουμε αγώνες. Η Μήλος έχει και μία επιπλέον διάσταση, καθώς είναι το μόνο νησί με στάδιο στις Δυτικές Κυκλάδες. Θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού στις Δυτικές Κυκλάδες, που υστερούν τόσο από άποψη αριθμητικής σωματείων όσο και αγωνιστικά, σε σχέση με τις Ανατολικές Κυκλάδες. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η Άνδρος όπου και ακούγεται πως το στάδιο είναι σε φάση ανακαίνισης και εκεί φυσικά θα μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνες. Δεν είναι απαραίτητο να διοργανωθούν μόνο διεθνείς αγώνες. Θα μπορούν να διοργανωθούν εγχώριοι, πανελλήνιας εμβέλειας. Από εκεί και πέρα κάποια στιγμή ελπίζουμε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία στερείται στίβου, να μπορέσουμε να κάνουμε αγώνες, όταν θα υπάρξει κάποιο στάδιο. Αυτή τη στιγμή στη Σύρο δεν υπάρχει τίποτα. Αν και έχει δημιουργηθεί σωματείο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων «οι δρομείς Σύρου», τα παιδιά, οι αθλητές, οι δρομείς δεν έχουν χώρο να κάνουν προπόνηση».

Όσον αφορά στη Σύρο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να βρεθεί μία λύση και οι αθλητές του κλασσικού αθλητισμού να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο. Η Βάρη όταν με το καλό ολοκληρωθεί θα δώσει τις λύσεις και οι αθλητές θα μπορούν να έχουν ένα χώρο για να προπονηθούν.  

«Η Σύρος θα πρέπει να τονίσω εδώ πως είχε μία μεγάλη παράδοση στον κλασσικό αθλητισμό και ξαφνικά έχει μείνει πίσω. Η Σύρος είναι μία σημαντική δύναμη στον χώρο των Κυκλάδων κι όταν καταφέρει να επιστρέψει πραγματικά τότε τα πάντα θα είναι καλύτερα, καθώς τότε η Σύρος θα μπορεί να έχει συχνή παρουσία».

Μετά την κρίση, με την μείωση των σωματείων στις Κυκλάδες, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μία δραστηριοποίηση και στην αναγέννηση του κλασσικού αθλητισμού. Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και πόσο βοηθούν οι αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε εσείς από την πλευρά σας.

«Οι διοργανώσεις στην ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού πάντα βοηθούν. Εδώ και 11 χρόνια από την πλευρά μας διοργανώνουμε τα Δήλεια στη Μύκονο και είχαμε βάλει και ως προϋπόθεση να μπορούν να συμμετάσχουν αθλητές χωρίς σωματεία και μάλιστα να εκπροσωπούν τα νησιά τους. Έτσι, κατά καιρούς έπαιρναν μέρος αθλητές από την Αντίπαρο, τη Φολέγανδρο, την Κύθνο και η Τζια. Θεωρούμε πως πάντα οι αγώνες βοηθούν και δίνουν ένα εξτρά κίνητρο στους αθλητές να ασχοληθούν πιο ενεργά με τον κλασσικό αθλητισμό. Βλέπουμε επίσης αθλητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας να εντάσσονται στο δυναμικό των ομάδων από τις Κυκλάδες, όπως είναι ο Πανναξιακός και ο Α.Ο. Μυκόνου. Θέλω να πω στο σημείο αυτό πως η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων διευρύνει τον ρόλο της. Παύει να είναι μία απλή αθλητική ένωση η οποία διοργανώνει αγώνες και έχει έναν ευρύτερο ρόλο μέσα απ’ αυτά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αποκτά άλλη διάσταση. Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα αθλητικό τουρισμό, συμμετέχουμε σε προγράμματα εκπαίδευσης και συμπερίληψης μεταναστών. Αποκτά έναν ευρύτερο ρόλο που νομίζω πως αυτό είναι το μέλλον των τοπικών αθλητικών ενώσεων. Δεν επαρκεί πλέον ο μέχρι τώρα ρόλος που είχαν οι ενώσεις».

PAPPAS DAKTILIDI

Υπάρχουν άλλοι αγώνες σε τοπικό επίπεδο;  

«Με το διασυλλογικό των Κ16, που πραγματοποιήθηκε στην Μύκονο, ολοκληρώθηκαν οι τοπικοί αγώνες για την σεζόν που διανύουμε. Τώρα, η συνέχεια είναι στα Πανελλήνια πρωταθλήματα που διεξάγονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο επόμενος αγώνας που θα έχουμε θα είναι τον Σεπτέμβριο στη Σίφνο. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ακριβής ημερομηνία κι αν τελικά γίνουν οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες που ελπίζουμε να γίνουν τον Οκτώβριο στην Χίο».

Η πανδημία πόσο έχει επηρεάσει τον κλασσικό αθλητισμό;

«Έχει κάνει μεγάλη ζημιά κι αυτό το βλέπουμε στις Κυκλάδες, όπου σωματεία σταμάτησαν να λειτουργούν ή υπολειτούργησαν. Πολλά παιδιά, ανεξάρτητα αν τα σωματεία λειτουργούσαν, σταμάτησαν γιατί φοβήθηκαν. Οπότε τώρα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο με νέα προγράμματα, προσπαθώντας να φέρουμε τα παιδιά και πάλι πίσω στον στίβο. Είναι κάποια σωματεία από τον νομό μας που έχουν αδρανοποιηθεί κι εμείς θα τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...