Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΝάξος - Φιλώτι: Εχουμε μελέτη για την αποκατάσταση του σταδίου στις Ρίκες;

Νάξος – Φιλώτι: Εχουμε μελέτη για την αποκατάσταση του σταδίου στις Ρίκες;

|

Βρίσκεται σε συρτάρι του Δήμου Νάξου έτοιμη μελέτη για την αποκατάσταση του σταδίου στις Ρίκες; Ενδιαφέρον εξέλιξη δεν νομίζετε;  

Στάδιο στις Ρίκες… Στο Φιλώτι της Νάξου. Δεν βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με όσους έρχονται στο μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, αλλά όλοι γνωρίζουν που βρίσκεται. Μάλιστα, μία ολόκληρη γενιά μεγάλωσε με το όραμα να παίξει, να αθληθεί σ’ αυτό το γήπεδο που ξεκίνησε μέσα από τις δράσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Εμεινε στα … κάτι περισσότερο από θεμέλια, μετατρέπηκε σε χώρο βοσκής και εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στην επικαιρότητα για το εάν θα ολοκληρωθεί και πότε…. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι εκάστοτε υπηρεσίες του Δήμου, πρώτα της Δρυμαλίας και μετά Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ήταν το ιδιοκτησιακό και αυτό της νομιμότητας… Με τις παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννη Τσολάκη και με την “πίεση” όλων όσων αγαπούν τον αθλητισμό και το Φιλώτι, βρέθηκε τελικά άκρη και το στάδιο είναι ένα βήμα πριν από την αποκατάστασή του… Πως; Μα με την δημιουργία μελέτης (ετά από χρηματοδότηση του Δήμου), τον προϋπολογισμό της όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης και βέβαια την έγκρισή της μέσω Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μπει στη σειρά για να βρεθεί χρηματοδότηση. Κυρίως μέσα από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τη στιγμή που μιλάμε για ένα έργο με προϋπολογισμό που θα αγγίξει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ… 

Σήμερα, βλέπει το φως της δημοσιότητας μελέτη που έχει στα χέρια του ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την υπογραφή Πολιτικού Μηχανικού (βλ Νίκος Αγγελής) και η οποία μιλάει για την μελέτη αποπεράτωσης εργασιών δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου και στίβου, κατασκευής κερκίδων, δημιουργίας χώρων στάθμευσης και εξωτερικής οδοποιίας στο Φιλώτι Νάξου”  Τι αναφέρει η τεχνική περιγραφή;

“Ο αθλητικός χώρος για τον οποίο εκπονείται η παρούσα μελέτη αφορά το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου & στίβου που βρίσκεται στη θέση Ρίκες της Δ.Κ. Φιλωτίου, Ν. Νάξου Ν. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το γήπεδο αυτό βρίσκεται ΝΔ του οικισμού Φιλωτίου (οικισμός περίπου 2000 κατοίκων) σε απόσταση 800 μ. από αυτόν και πρόκειται να εξυπηρετεί τα χωριά της ορεινής Νάξου που έως τώρα εξυπηρετούνται από το στάδιο της Χώρας ακόμη και για τις προπονήσεις των τοπικών τους ομάδων. 

Το γήπεδο αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προπονητικό κέντρο στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και θα περιλάμβανε στίβο 400μ με κουρασάνι, γήπεδο ποδοσφαίρου με νταμαρόχωμα και κτήριο 69,39 τ.μ. με δύο αποδυτήρια ομάδων, ένα αποδυτήριο προπονητών και ιατρείο. 

Το γήπεδο αυτό δημοπρατήθηκε και αλλά έμεινε ημιτελές και δε λειτούργησε ποτέ. Ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες, διαμορφώθηκε το επίπεδο του αγωνιστικού χώρου, διανοίχθηκε περιμετρική τάφρος απορροής υδάτων ΒΑ αυτού και περιφράχθηκε με τοιχίο σκυροδέματος ύψους 70εκ και συρματόπλεγμα επ’ αυτού. 

Εντός του χώρου αυτού στη ΒΑ γωνία του κατασκευάστηκε το προαναφερθέν κτήριο το οποίο και αυτό παρέμεινε ημιτελές. Εκκρεμεί η τοποθέτηση των ειδών υγεϊινής, φωτιστικών σωμάτων, χρωματισμοί και εξοπλισμός του ιατρείου και των λοιπών χώρων. 

Ο αγωνιστικός χώρος που διαμορφώθηκε περιλαμβάνει στίβο 350μ και γήπεδο ποδοσφαίρου 60 x 94. Στο στίβο δε τοποθετήθηκε κουρασάνι ενώ στο γήπεδο ποδόσφαιρου δεν έχει τοποθετηθεί η τελική στρώση από νταμαρόχωμα. Μετά από έρευνα που έγινε δεν βρέθηκαν στοιχεία νομιμότητας για το σύνολο των κατασκευών και για αυτό έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 και έχει κατατεθεί δηλωση υπαγωγής στο σύστημα του ΤΕΕ με α/α…………….. και ηλεκτρονικό κωδικό ……………… 

Λόγω της εγκατάλειψης του γηπέδου για πάνω από μία δεκαετία, στο επίπεδο του αγωνιστικού χώρου έχει φυτρώσει ποώδεις βλάστηση και μια τέτοια υποδομή παραμένει ανεκμετάλευτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ταλαιπωρία των τοπικών ομάδων της ορεινής Νάξου, οι οποίες για την καθημερινή προπόνηση τους πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στερούνται ένα χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας. 

Στόχος της εν λόγω μελέτης είναι το γήπεδο αυτό να καταστεί λειτουργικό και να αποτελέσει χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας για όλη την ορεινή Νάξο. Λόγω των μικρών διαστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου (60Χ94) και του στίβου που τελικώς κατασκευάστηκε για 350μ, πρόκειται να ανακατασκευαστεί η ΒΔ και ΝΔ περίφραξη αυτού  και να διαμορφωθεί γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων 64 x 100 με φυσικό χλοοτάπητα και στίβου 400μ (τύπου Δ’) με ταρτάν 6 διαδρομών.

Θα κατασκευαστούν ΒΔ του αγωνιστικού χώρου κερκίδες χωριτικότητας 300 ατόμων με δημοσιογραφικό θεωρείο και κάτω από αυτές χώρος 140,25τ.μ., που θα περιλαμβάνει τουαλέτες για το κοινό (ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ), κυλικείο, γραφείο ομάδας και αποθήκες. Προβλέπεται η αποπεράτωση του υφιστάμενου κτίσματος αποδυτηρίων (με προσθήκη κατ’ επέκταση αποδυτηρίου ΑΜΕΑ και λεβητοστασίου) και η διαμόρφωση δύο χώρων στάθμευσης.

Ο πρώτος βρίσκεται ΒΔ του αγωνιστικού χώρου και διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα. Το χαμηλότερο από αυτά περιλαμβάνει 2 θέσεις ΙΧ για ΑΜΕΑ, 24 θέσεις μοτοσυκλετών, 2 θέσεις λεωφορείων και ενός ασθενοφόρου, ενώ το ψηλότερο περιλαμβάνει 48 θέσεις Ι.Χ.

Ο δεύτερος χώρος στάθμευσης κατασκευάζεται ΝΔ του γηπέδου και έχει χωρητικότητα 42 θέσεων Ι.Χ. Εντός του χώρου αυτού θα κατασκευαστεί και δεξαμενή νερού χωρητικότητας 100 κ.μ. με αντλιοστάσιο συνολικού εμβαδού 56,19τ.μ. για την εξυπηρέτηση των αναγκών άρδευσης του γηπέδου.

Οι χώροι στάθμευσης θα επιστρωθούν με 3Α. Επίσης, για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα πρόσβασης στον αγωνιστικό χώρο και στους χώρους στάθμευσης, θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των εισόδων και θα διαστρωθεί με άσφαλτο και κατάλληλη βάση, υπόβαση, η οδός που ξεκινά από το δρόμο Φιλωτίου- Καλαντού και εξυπηρετεί το γήπεδο. 

Ο χώρος άθλησης του γηπέδου πέραν του στίβου που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Γ.Γ.Α. (τύπου 400Δ’). με 6 διαδρομές (πλάτος 1,22 μ ανά λωρίδα), θα περιλαμβάνει δύο ευθείες δρόμου ταχυτήτων, διαδρομή υγρού εμποδίου, δύο σκάμματα αλμάτων είς μήκος απλό και τριπλούν, 3 θέσεις αλμάτων εις ύψος, 3 θέσεις αλμάτων επί κοντώ, από δύο θέσεις για ρίψεις για κάθε ένα από τα αγωνίσματα σφαίρα, δίσκος, σφύρα και 3 διαδρόμους για ρίψεις ακοντίου. 

Το γήπεδο ποδοσφαίρου θα έχει διαστάσεις 64 x 100 μ. θα κατασκευαστεί από φυσικό χλοοτάπητα ανθεκτικό στο μικροκλίμα της περιοχής. Για την κατασκευή του θα αφαιρεθεί εδαφικό υλικό ώστε να τοποθετηθεί κατάλληλη υπόβαση και σύστημα απορροής με σωληνώσεις ενώ κατά μήκος εσωτερικά του στίβου θα τοποθετηθεί αποστραγγιστικό κανάλι σκεπασμένο κατάλληλα. Οι εστίες θα τοποθετηθούν σε κατάλληλες υποδοχές ώστε να εξασφαλίζεται η ευστάθεια τους. 

Οι κερκίδες με το δημοσιογραφικό θεωρείο θα βρίσκονται ΒΔ του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 5,75μ από την περίφραξή του και η κατασκευή τους θα πραγματοποιηθεί στην πλευρά του πρανούς. Θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 329,89τ.μ. θα διαμορφωθούν σε 7 επίπεδα με 6 σειρές αναβαθμών συνολικής χωρητικότητας 400 θεατών (μόνο καθήμενοι). Στο μέσο της κερκίδας, στις πίσω σειρές αυτής προβλέπεται η κατασκευή δημοσιογραφικού θεωρείου 5.50 τ.μ και καθαρού ύψους 2,25μ.

Η πρόσβαση στις κερκίδες γίνεται μέσω δύο κλιμακοστασίων 180º πλάτους 1,50μ με εμβόλιμο πλατύσκαλο που βρίσκονται μεταξύ της κερκίδας και της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου. Θέσεις για Α.Μ.Ε.Α. δεν προβλέπονται επί των κερκίδων, αλλά στον περιφραγμένο χώρο μεταξύ κερκίδας και της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου. Περιμετρικά της κερκίδας και στα κλιμακοστάσια θα τοποθετηθεί προστατευτικό μεταλλικό κάγκελο ύψους 1,10μ. Η τοποθέτηση της κερκίδας, καθώς η διαμόρφωση των διαστάσεων των αναβαθμών και του εδάφους εκατέρωθεν  αυτής, έγινε με κριτήριο τη βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση για το διαθέσιμο χώρο και την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ορατότητας για τους θεατές. 
Κάτω από τις κερκίδες αναπτύσσονται οι χώροι που προαναφέρθηκαν. Στο χώρο μεταξύ των κερκίδων και της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου θα τοποθετηθεί περίφραξη και από τις δύο πλευρές ώστε να ελέγχεται η πρόσβαση και ο αριθμός των καθήμενων στις κερκίδες. 

Το στάδιο, οι κερκίδες και οι χώροι στάθμευσης πρόκειται να φωταγωγηθούν με ιστούς κατάλληλου ύψους, ώστε η αθλητική εγκτάσταση να λειτουργεί και τις νυχτερινές ώρες”.

Το υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε στην ανάρτηση του Βασίλη Γρατσία στα social media  

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες