Νάξος: Η Μουτσούνα αποτελεί το γαλατικό χωριό της ΑΕΚ στο νησί

Σήμερα, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, με την "Αγιά Σοφιά" να παίρνει ύψος και να προοδεύει σε ρυθμούς που διαπιστώνεις αλλαγές εντυπωσιακές στο μάτι από τη μία μέρα στην άλλη, αμφιβάλω ότι περπατώντας στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας, θα διακρίνεις σε μπαλκόνια περισσότερες από 10-15 σημαίες της ΑΕΚ. Δεν είναι ότι εξαφανίστηκαν οι οπαδοί της από την περιοχή, (Τίγκα ΑΕΚ είναι που λέει κι ένας φίλος). Πλέον, την έχουν καθημερινά μέσα στα πόδια τους, όπως εκείνα, τα αλησμόνητα χρόνια.

Του Βαγγέλη Αρναούτογλου (Sport24.gr) 

Για τη Μουτσούνα της Νάξου, ένα χωριό περίπου 50 μονίμων κατοίκων, δεν γνώριζα. Μου μίλησε γι αυτήν ένας καλός φίλος ο Μιχάλης και με βοήθησε να εντρυφήσω. Πλέον για μένα, έγινε σκοπός... Ο επόμενος προορισμός μου. Καταρχάς για να γνωρίσω τον Αντώνη. Τον πιτσιρικά, κάπου στα 11, ο οποίος κυκλοφορεί νυχθημερόν με φανέλες της ΑΕΚ και δεν αφήνει ήσυχο παιδί του σχολείου μέχρι να το πείσει ότι αυτή είναι η ομάδα που θα υποστηρίζει. Άλλωστε κατοικεί στην περίφημη Μουτσούνα. Και όλοι στη Μουτσούνα, (πρέπει να) είναι ΑΕΚ!

Ο 11χρονος Αντώνης

Θέλω να ρωτήσω τον Αντώνη, από πού κόλλησε το μικρόβιο. Και μετά να απευθυνθώ σε εκείνους που του το μετέδωσαν, μέχρι να φτάσω όσο πιο πίσω γίνεται. Για να μάθω πως σε έναν "γαλατικό" οικισμό 50 κατοίκων, περπατάς και σχεδόν όπου γυρίσεις το βλέμμα σου, αντικρίζεις σημαίες της ΑΕΚ. Γνωρίζει γι αυτό και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, όταν λοιπόν η θαλαμηγός του αράζει ανοιχτά του νησιού, εκείνος θα πατήσει το έδαφός του με προορισμό την ορεινή Απείρανθο (όπου η Μουτσούνα υπάγεται). Τον περιμένει πάντα ένας καλός φίλος του.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΟΝΟ ΑΕΚ"

Ο μικρός Αντώνης, επιβαίνει καθημερινά στο λεωφορείο για να μεταβεί στο σχολείο, εκεί όπου πέραν της σωστής ανταπόκρισης στα μαθήματά του, έχει μόνιμα στη σκέψη του, τον κιτρινόμαυρο προσηλυτισμό. Κάποια στιγμή θα με βοηθήσει να φτάσω σε αυτόν που πολλά πολλά χρόνια πριν, βάλθηκε να θέσει σε εφαρμογή το "Μόνο ΑΕΚ" στο νησί. Είναι ο Λευτέρης Καστρίσιος, ο ένας εκ των τεσσάρων αδερφών, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι είχαν την ΑΕΚ καθημερινά στη σκέψη και στο λόγο τους. Μα τον Τουτάτη... Είναι οι τρελοί αυτοί οι Κιτρινόμαυροι Γαλάτες. Εκείνος λίγο περισσότερο...

Ο Λευτέρης είναι ένας ζωντανός "κιτρινόμαυρος" θρύλος της Απειράνθου, καθώς αρκετές δεκαετίες παλαιότερα, πέτυχε να πείσει τους κατοίκους μιας ολόκληρης γειτονιάς, να γίνουν υποστηρικτές της ΑΕΚ. Έδειξε το δρόμο και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι επόμενοι. Μέχρι να φτάσουμε στον Αντώνη και το καθημερινό τροπάριο υπέρ της "Ένωσης", ενόσω το λεωφορείο μεταφέρει τα περίπου 15 παιδιά της Μουτσούνας στο σχολείο. Και πως να ξεφύγεις αλήθεια;

Στη Μουτσούνα το απολύτως φυσιολογικό είναι να ασχολείσαι καθημερινά με την ΑΕΚ, να κυριαρχεί στο μυαλό και στις συζητήσεις. Ακόμα και στις εικόνες που διαμοιράζονται στο Facebook κι έχουν πλέον καταστήσει τον συγκεκριμένο προορισμό, σε μια μικρή Νέα Φιλαδέλφεια της Νάξου. Εκεί αισθάνεται ότι ζει ο Αντώνης. Προσμένοντας τις ημέρες που θα πεταχθεί μέχρι το club του ΣΦ ΑΕΚ στο νησί για να δει ματς της ΑΕΚ από την τηλεόραση με συνοπαδούς και με ακόμη περισσότερη λαχτάρα, τις 3-4 φορές το χρόνο που θα του δοθεί η ευκαιρία να την παρακολουθήσει στο ΟΑΚΑ. Λίγη υπομονή ακόμα Αντώνη, σε μερικά χρόνια θα την απολαμβάνεις στην "Αγιά Σοφιά".

* Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις πανέμορφες φωτογραφίες, στον καλό φίλο Δημήτρη Πρωτονοτάριο, κάτοικο της θρυλικής πλέον Μουτσούνας. Θα ανταμώσουμε εκεί!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News