Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάNaxos Trail Race 2019: Σκέψεις και "εικόνες" του Γερμανού Moritz auf der...

Naxos Trail Race 2019: Σκέψεις και “εικόνες” του Γερμανού Moritz auf der Heide

|

Ο σπουδαίος αθλητής από τη Γερμανία Moritz auf der Heide βρέθηκε για πρώτη φορά στο Naxos Trail Race 2019 – Παραθέτει μέσω της ιστοσελίδας advendure.com μια σειρά σκέψεων, εικόνων και συναισθημάτων που βίωσε το τριήμερο που βρέθηκε στη Νάξο!

Γιατί στη Νάξο; Γιατί να ταξιδέψει κανείς σε ένα μακρινό ελληνικό νησί; Γιατί να αφήσει πίσω  παραδείσους του ορεινού τρεξίματος όπως οι Άλπεις, τα Πυρηναία ή τα γαλλικά Βόσγια όρη; Παρόλο που πολλοί από εμάς, που μας αρέσει να οργώνουμε τη φύση με κάθε ευκαιρία, μένουμε σε πανέμορφα μέρη, έχουμε την τάση να ταξιδεύουμε μακριά, σε άγνωστους σε μας τόπους. Επιδιώκουμε νέες εμπειρίες, διαφορετική ατμόσφαιρα και πολλοί αναζητούμε την περιπέτεια.

Αρθρο του Moritz auf der Heide

Όταν πριν από δύο εβδομάδες ανέβηκα στο πλοίο για ένα τετράωρο ταξίδι από τον Πειραιά προς τη Νάξο δεν σκεφτόμουν τον αγώνα. Στην πραγματικότητα δεν σκεφτόμουν τίποτε. Η ομορφιά του ταξιδιού σε απορροφά εντελώς και σου επιτρέπει να δοκιμάσεις πιο έντονα συναισθήματα.  Παρόλο που από τα παράθυρα και το ανοικτό κατάστρωμα μπορείς να πάρεις μία ιδέα για το τι σε περιμένει, μόλις βγαίνεις από το εσωτερικό του πλοίου στην αποβάθρα ζεις μία στιγμή δωρικής αρχαϊκής γοητείας. Περνώντας δίπλα από την κάπως άγρια ανοιχτή θάλασσα, σε καλωσορίζει ένα ήρεμο χωριό, ντυμένο σε λευκό μάρμαρο με γαλάζιες αποχρώσεις εδώ κι εκεί. Ένα μέρος που αποπνέει άνεση και κάποια αγνότητα, μία αντίθεση που την αισθάνεται απλά κανείς, χωρίς εξηγήσεις. Και λίγα μόλις μέτρα μακριά από το λιμάνι όπου φτάσαμε, τα κατάλοιπα ενός αρχαίου ναού, κατασκευασμένου το 530 π.Χ., σε εισάγουν τελικά μέσα σε αυτόν τον πλούσιο σε ιστορία τόπο.

 Στη Νάξο συναντάς την αυθεντικότητα. Μόλις περπατήσεις τα φιδογυριστά δρομάκια που σε οδηγούν απευθείας από το μικρό λιμάνι προς το ψηλό Κάστρο, συνειδητοποιείς ότι εδώ μέσα δεν ζουν μόνο οι θεοί, αλλά πραγματικοί άνθρωποι. Κι εδώ πάλι βρίσκεις την πραγματική ομορφιά της. Είναι το λευκό, ξεθωριασμένο μερικές φορές, χρώμα. Είναι η αδέσποτη γάτα που συναντάς τυχαία στο δρόμο σου. Και ακόμη είναι η γήινη αίσθηση από μία ποικιλία δελεαστικών μυρωδιών που καλύπτουν τα πάντα. Χταπόδι ψητό ή τηγανητό τυρί με μέλι. Θα μπορούσε άνετα κανείς να ξεχάσει το τρέξιμο και να χαθεί στις αναρίθμητες ταβέρνες. 

 Το Castle Trail, που πραγματοποιείται την προηγούμενη μέρα του κυρίως αγώνα, σε οδηγεί περίπου 2 χιλιόμετρα μέσα στη Χώρα της Νάξου, προσφέροντας μία καλή ευκαιρία να εξερευνήσεις την καρδιά της και αφήνοντάς σου ένα ευχάριστο αίσθημα οικειότητας και άνεσης. Οι ντόπιοι σου δείχνουν το δρόμο, ενώ την ίδια ώρα σε ενθαρρύνουν μπερδεμένοι, αλλά και περίεργοι για το τι συμβαίνει, τουρίστες. Οπότε μπορείς ήδη να θεωρήσεις το ταξίδι σου επιτυχημένο.

 

Προφανώς όμως και θα ήταν λάθος να προσπεράσεις τους θησαυρούς που έχει να σου προσφέρει η φύση. Στις 8.45 π.μ. την Κυριακή το πρωί όλοι οι δρομείς ξεχύνονται στην κύρια αγωνιστική διαδρομή, προς την άγρια πλευρά του νησιού. Αν και οι συμμετέχοντες μαζεύονται στο λιμάνι, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα παραθαλάσσια εστιατόρια που ανοίγουν σιγά-σιγά, οδηγούνται απευθείας έξω από τη Χώρα. Κάτω από έναν ήλιο που ανατέλλει σταθερά και μία συχνά δυνατή αύρα (μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε νησί), οι δρομείς αφήνουν γρήγορα την πόλη. Είναι προφανές ότι όποιοι σχεδίασαν τον αγώνα αυτό γνώριζαν τι περιμένουμε να δούμε. Σε λιγότερο από 500 μέτρα σε άσφαλτο τα παπούτσια μας κινούνται πλέον πιο άνετα πάνω σε μία βοτσαλωτή ακτή που οδηγεί στα ορεινά του νησιού. Ακολουθεί η πρώτη ανάβαση στα βράχια με αέρα, η οποία λίγα λεπτά μετά σε οδηγεί τελικά μακριά από τον πολιτισμό και υπόσχεται μία πραγματική περιπέτεια.

 Εδώ δε χρειάζεται να είσαι κάτοικος των βουνών, ορειβάτης, ούτε πολύ καταξιωμένος δρομέας ορεινού τρεξίματος. Το έδαφος είναι σχετικά εύκολο, ίσως μάλιστα να σε προσκαλέσει να εξασκήσεις τις ικανότητές σου δοκιμάζοντας να κάνεις τα πρώτα βήματα ορεινού τρεξίματος.  Κάθε στιγμή μπορείς να αφήσεις τα μάτια σου να περιπλανηθούν και να απολαύσουν το τοπίο. Και παρόλο που έχεις έρθει για τα δύσβατα μονοπάτια που οδηγούν μακριά προς τα πάνω, δεν μπορείς παρά να στρέψεις το βλέμμα σου στη θάλασσα που απλώνεται από κάτω.

 

Στην ελληνική μυθολογία ο Δίας φυγαδεύτηκε όταν ήταν παιδί στη Νάξο για να σωθεί από την οργή του πατέρα του Κρόνου. Το νησί ήταν γι΄αυτόν ένα καταφύγιο, ένας τόπος γαλήνης. Για τον ίδιο ίσως λόγο κατοίκησε εδώ ο Διόνυσος, θεός του κρασιού και της έκστασης. Χάρη σε αυτούς τους μύθους οι δρομείς μπορούν να βιώσουν ηρωικά συναισθήματα μόλις πατήσουν το πόδι τους στο τελευταίο μονοπάτι που οδηγεί πίσω στο λιμάνι. Η συνεχόμενη θέα του Αιγαίου σε μεταφέρει αυτόματα πίσω στην ιστορία. Έχει έρθει η στιγμή για τη φρενίτιδα της κατάβασης, που ακολουθείται από ένδοξες στιγμές για όσους τερματίζουν και οι οποίες περιλαμβάνουν παγωτό και ίσως κάποιο τοπικό κρασί.

Τελικά το Naxos Trail Race προσφέρει μία φανταστική ευκαιρία, τόσο σε όσους έρχονται για πρώτη φορά όσο και στους έμπειρους δρομείς ορεινού τρεξίματος, να επισκεφτούν έναν τόπο με θαυμάσια κουζίνα, φιλόξενους ανθρώπους και απροσδόκητα απολαυστικά μονοπάτια. Ενώ έχει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά ενός αθλητικού αγώνα παγκόσμιας κλάσης, όπως η τέλεια σηματοδότηση, η έξυπνη σχεδίαση της διαδρομής και η όμορφη αψίδα τερματισμών, ταυτόχρονα σε εκπλήσσει με την αντίθετα χαλαρή ατμόσφαιρα. Επίσης, η έλλειψη απόστασης ανάμεσα στους διοργανωτές και κάθε αθλητή που συμμετέχει κάνει τον αγώνα να μοιάζει με οικογενειακή εκδρομή.

 Ας μου επιτραπεί μία μικρή παρατήρηση. Παρόλο που σε όλους αρέσει το επονομαζόμενο pasta-party, πιστεύω ότι η παραδοσιακές γεύσεις, όπως και τα τοπικά προϊόντα θα έδιναν στο τελευταίο γεύμα πριν την ημέρα του αγώνα μία πολύ πιο αυθεντική πινελιά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Νάξος – Φιλώτι: De Profundis Ensemble, μουσική πέντε αιώνων κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στο προαύλιο της Παναγίας Φιλωτιτίσας, το Φιλώτι μετατρέπεται σε υπαίθριο μουσικό σκηνικό με είσοδο ελεύθερη.

Σχοινούσα: Τραυματισμός 48χρονου σε σκάφος – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νάξου

Ο αλλοδαπός κυβερνήτης τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια χειρισμών – Άμεση κινητοποίηση Λιμενικού και μεταφορά με το «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙΙ»

Επείγουσα διακομιδή 12μηνου βρέφους από τη Νάξο στη Σύρο

Με μέριμνα του Λιμενικού Σώματος, το βρέφος μεταφέρθηκε άμεσα για νοσοκομειακή φροντίδα με το ταχύπλοο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ»

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία» – Όταν η παράδοση συναντά το ηλιοβασίλεμα της Νάξου (video)

Με μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση αναβίωσε για δεύτερη χρονιά η αυθεντική νησιώτικη εμπειρία – Μια γιορτή του χορού, της μουσικής και της κοινότητας. (video)

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης