Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Οριστική αναβολή, μεταφέρονται το 2021

Ηταν απλά θέμα χρόνου... Αλλωστε η μία μετά την άλλη οι χώρες (Καναδάς, Αυστραλία, Πολωνία αλλά και ΗΠΑ, Μ. Βρετανία είχαν μπει στο παιχνίδι) ζητούσαν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων τονίζοντας ότι δεν θα δώσουν το "πράσινο φως" για συμμετοχή αθλητών τους... Παράλληλα και ο πρόεδρος της IAAF, ο πρώην Βρετανός Ολυμπιονίκης, Σεμπάστιαν Κόε, είχε αναφέρει ότι "εάν γίνονταν οι Αγώνες, θα δημιουργούσε αίσθημα αδικίας από τη στιγμή που οι αθλητές δεν προπονούνται όλοι στο ίδιο επίπεδο και δεν θα ήταν δίκαιος ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση της νίκης"

Και σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου, μία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι έβαλε τέλος στην αγωνία χιλιάδων αθλητών και φιλάθλων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 (ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου) αναβάλλονται μέχρι και το καλοκαίρι του 2021.

Στην τηλεδιάσκεψη των τριών ανδρών ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε κι η πρόθεση της Ιαπωνίας να συναινέσει στη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, μία απόφαση που έλυσε τα χέρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό που απομένει πλέον είναι η ανακοίνωση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να προκύψει κι η επισημοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.

"Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο πρωθυπουργός Άμπε μίλησε στους δημοσιογράφους και εξήγησε ότι οι δυο τους συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα αναβληθούν, αλλά θα μετατεθούν για το καλοκαίρι του 2021" αναφέρεται στο tweet του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Ωστόσο είναι ακόμη ασαφές το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι Αγώνες μέσα στο 2021. Κι αυτό διότι έχουν προγραμματιστεί πολλές μεγάλες διοργανώσεις το επόμενο καλοκαίρι και η ΔΟΕ δεν θέλει να συμπέσουν. Ακούστηκε επιπλέον ως σκέψη  και η διεξαγωγή τους τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, κάτι που όμως θα προκαλέσει προβλήματα σε αθλήματα όπως το μπάσκετ.

Εφόσον οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξαχθούν το 2021 θα είναι η πρώτη φορά που η κορυφαία διοργάνωση θα διεξαχθεί όχι σε ζυγό, αλλά σε μονό έτος. Επίσης θα είναι η πρώτη φορά που αναβάλλονται μετά τη διοργάνωση του 1940, που ήταν επίσης να διεξαχθεί στο Τόκιο, αλλά δεν έγινε λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πραγματοποιήθηκαν το 1964...