Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΤσαπεκοένσε, παραμύθι με ορίζοντα τον …παράδεισο

Τσαπεκοένσε, παραμύθι με ορίζοντα τον …παράδεισο

|

Η τραγική ιστορίας μίας ομάδας, της Βραζιλιάνικης Τσαπεκοένσε που από το ναδίρ άγγιξε τον …ουρανό και εκεί την υποδέχτηκαν σήμερα το πρωί οι άγγελοι στο δρόμο που χάραξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τορίνο – Η λίστα των χαμένων ποδοσφαιριστών και η εκπληκτική πρόταση από την αντίπαλό της και το σύνολο των ομάδων της Βραζιλίας προς την ομοσπονδία 

Η είδηση το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου προκάλεσε σοκ… Όμως, στη συνέχεια και με τις λεπτομέρειες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας η ιστορία αγγίζει πλέον την τραγικότητα ελληνικών τραγωδιών της Αρχαιότητας…. Η είδηση; Αεροσκάφος με 81 επιβαίνοντες (72 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα) έπεσε κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο Βίρου Βίρου της Βολιβίας και μεταξύ των επιβατών μετέφερε και την ομάδα ποδοσφαίρου Τσαπεκοένσε της Βραζιλίας. Μόνο πέντε άνθρωποι επέζησαν, τρεις ποδοσφαιριστές, ένας δημοσιογράφος και ένα μέλος του πληρώματος. Και η αιτία της τραγωδίας; Βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα.

Και από εδώ και πέρα αρχίζει να ξετυλίγεται ένα απίστευτο …. Κουβάρι από μικρές και μεγάλες ιστορίες… Η αρχή είναι ότι όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, οι Αρχές στη Βραζιλία δεν επέτρεψαν το ταξίδι στην Κολομβία με πτήση τσάρτερ. Έτσι η ομάδα ταξίδεψε τσάρτερ μέχρι την Βολιβία από όπου μπήκε σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας LAMIA. Συνολικά η αποστολή περιλάμβανε 42 άτομα (παίκτες, προπονητές, τεχνικό επιτελείο, δημοσιογράφοι κλπ). Σκοπός του ταξιδιού της ομάδας που ιδρύθηκε το 1973, η συμμετοχή της στον πρώτο τελικό του Κόπα Σούνταμερικάνα απέναντι στην Αθλέτικο Νασιονάλ και έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά την Σαν Λορέντσο από την Αργεντινή. Κατά τραγική σύμπτωση, με το ίδιο αεροσκάφος ταξίδεψε πριν από δύο εβδομάδες η εθνική ομάδα της Αργεντινής στην Βραζιλία, όπου έχασε από την Εθνική Βραζιλίας στο πλαίσιο των προκριματικών για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Τότε, με την εθνική της Αργεντινής ταξίδευε και ο Μέσι.

Αυτοί που χάθηκαν και αυτοί που σώθηκαν

Ποιοι διασώθηκαν ποιοι χάθηκαν; Μόλις τρεις ποδοσφαιριστές επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα. Οι υπόλοιποι 19 άφησαν την τελευταία τους πνοή, στο αεροσκάφος, μαζί με το τεχνικό επιτελείο, τα 8 μέλη της διοίκησης, τους 20 δημοσιογράφους, τους τρεις καλεσμένους της διοίκησης και τα 8 άτομα του πληρώματος. Σώθηκαν ο τερματοφύλακας της ομάδας, Τζάκσον Φόλμαν, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο αμυντικός Αλαν Ράσελ, η σύζυγος του οποίου με ανάρτηση στο Τwitter το επιβεβαιώνει. «Ευχαριστώ τον Θεό. Ο Αλαν είναι καλά, στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση. Προσευχόμαστε για όλους όσους δεν έχουν ακόμα διασωθεί και δύναμη στις οικογένειες τους». και ο 31χρονος αμυντικός, Έλιο Ζαμπιέρ Νέτο. Ποιοι άλλοι σώθηκαν; Οι … άτυχοι της αποστολής: Νενέμ, Ντέμερσον, Μπουκ, Αντρέι, Χιόραν, Μαρτινούτσιο, Μόιζες και Νιβάλντο. Από αυτούς ο βασικός μέσος Χιόραν ήταν τραυματίας ενώ ο δεύτερος τερματοφύλακας Μαρσέλο Μπουκ κόπηκε για να μπει στην αποστολή ο 3ος γκολκίπερ Φόλμαν, ο οποίος είναι ανάμεσα στους διασωθέντες. Και μάλιστα ο Μπουκ έχει σήμερα γενέθλια…  Ποιοι χάθηκαν;

Ντανίλο, 31 ετών – τερματοφύλακας

Χιμένες, 21 ετών μέσος

Ντένερ, 25 ετών – αμυντικός

Καραμέλο, 22 ετών – αμυντικός

Μαρσέλο, 25 ετών – αμυντικός

Φιλίπε Μασάδο, 32 ετών – αμυντικός

Τιέγκο, 30 ετών – μέσος

Ζοσιμάρ, 30 ετών – μέσος

Ζιλ, 29 ετών – μέσος

Σέρχιο Μανοέλ, 27 ετών – μέσος

Ματέους Μπιτέκο, 21 ετών – μέσος

Κλέμπερ Σαντάνα, 35 ετών – μέσος

Άρθουρα Μάια, 24 ετών – μέσος

Κέμπες, 34 ετών – επιθετικός

Ανανίας, 27 ετών – επιθετικός

Λούκας Γκόμες, 26 ετών – επιθετικός

Τιαγκουίνιο, 22 ετών – επιθετικός

Μπρούνο Ρανζέλ, 34 ετών – επιθετικός

Κανέλα, 21 ετών – επιθετικός

Προπονητής: Κάιο Ζούνιορ, 51 ετών

Ιστορία της Τσαπεκοένσε

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1973 και αφού έδωσε μάχη για πολλά χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες της χώρας, κατάφερε να πάρει την άνοδο για τη μεγάλη κατηγορία το 2014 και έκτοτε διατηρούνταν σταθερά στο Brasileiro Serie A. Εδρεύει στην πόλη Τσαπέο, στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα και έδρας της είναι το «Αρένα Κοντά», χωρητικότητας 22.600 θέσεων. Στην πρώτη της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία τερμάτισε στην 14η θέση ενώ φέτος, μια αγωνιστική πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, βρισκόταν στην 9η θέση της βαθμολογίας, πραγματοποιώντας την καλύτερή της πορεία από το έτος ίδρυσής της. Το ιδιαίτερο με αυτήν την ομάδα, ήταν ότι είχε μόνο έναν ξένο στις τάξεις της, τον Αργεντινό επιθετικό, Αλεχάντρο Μαρτινούτσιο (δεν επέβαινε στο αεροπλάνο) και από την ίδρυση του συλλόγου μόνο τέσσερις συνολικά! Ο 34χρονος φορ Μπρούνο Ρανζέλ (10 γκολ φέτος) είναι ο αρχισκόρερ της στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ενώ ο αρχηγός της, ο 36χρονος μέσος Κλέμπερ Σαντάνα, με θητεία σε Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλαγα, ο πιο διάσημος που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της. Σε έρευνα που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στην εφημερίδα «Glodo», ήταν η μοναδική ομάδα της Serie A που είχε κέρδη, ενώ όλες οι άλλες χρωστούν αριστερά και δεξιά. Πρόκειται για ένα απολύτως τακτοποιημένο club με ανοδική πορεία και ειδικά μετά την κατασκευή της μικρής (20.000 θέσεις), αλλά σύγχρονης και όμορφης «Αρένα Κοντά», είχε αρχίσει να μπαίνει σε σπουδαία τροχιά. Αλλά όλα έγιναν … στάχτες στα βουνά της Κολομβίας.

Στιγμές μεγαλείου

Σε μια κίνηση η οποία περνά στην ιστορία, η Ατλέτικο Νασιονάλ ζήτησε να δοθεί ο τίτλος του φετινού Κόπα Σουνταμερικάνα στην Τσαπεκοένσε, μετά το αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας πλην τριών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο τελικός όπως ήταν φυσικό αναβλήθηκε όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Λατινική Αμερική μέχρι νεωτέρας, όμως ο Ατλέτικο Νασιονάλ προέβη σε μια κίνηση που θα μείνει στην ιστορία. Ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής να δοθεί ο τίτλος στην Τσαπεκοένσε άνευ αγώνα.  Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει Ιντερ και Μίλαν όταν διεκδικούσαν το πρωτάθλημα με την Τορίνο, το αεροσκάφος της οποίος έπεσε στον λόφο Σουπέργκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άπαντες. Τότε, η ιταλική ομοσπονδία δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα αυτό, η Τορίνο παρατάχθηκε στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια με την ομάδα Νέων και σε ένδειξη σεβασμού το ίδιο έκαναν και οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου, με την «Grande Torino» να κατακτά τον τίτλο!

Όπως αναφέρουν τα βραζιλιάνικα ειδησεογραφικά δίκτυα, μετά το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τον πλανήτη, οι σύλλογοι της Βραζιλίας προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν δανεικούς ποδοσφαιριστές στη Τσαπεκοένσε, ενώ ζήτησαν από την Ομοσπονδία η ομάδα να μην υποβιβαστεί για τις επόμενες τρεις σεζόν. Και το πιο εντυπωσιακό; Η πρωταθλήτρια Παλμέιρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ομοσπονδία να της δώσει άδεια, προκειμένου στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής να παίξει φορώντας τη φανέλα της μοιραίας Σαπεκοένσε. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Σαπεκοένσε. Ήδη έχουμε λάβει την άδεια των χορηγών μας», τόνισε ο βραζιλιάνικος σύλλογος.

Οι υπόλοιποι … άγγελοι

Και για τον επίλογο; Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσαπεκοένσε θα συναντήσει στην γειτονιά των αγγέλων δύο ακόμη ομάδες.. την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τορίνο.

Οι … Μπέμπηδες: Κάθε τέλος μια αρχή. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, το νήμα της ζωής κόπηκε για 23 ανθρώπους. Ανάμεσά τους οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο προπονητές, ένα μέλος της διοίκησης και οκτώ δημοσιογράφοι. Το αεροπλάνο μετέφερε την Γιουνάιτεντ από το παιχνίδι στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν, όταν σταμάτησε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Ο παγωμένος αεροδιάδρομος δεν επέτρεψε στον πιλότο να απογειωθεί με την απαραίτητη ταχύτητα με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί. Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι επέζησε, έμεινε δύο μήνες στο νοσοκομείο όμως επέστρεψε και δημιούργησε τη νέα φουρνιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τους «μπέμπηδες». Δέκα χρόνια μετά, κατέκτησε μαζί τους το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπενφίκα.

Η…. Σουπέργκα: Στις 4 Μαϊου η μεγάλη Τορίνο που κυριαρχούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο έζησε την απόλυτη τραγωδία. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα από την Λισαβόνα όπου έδωσε αγώνα με την Μπενφίκα, συνετρίβη στον λόφο Σουπέργκα στο Τορίνο, λίγο πριν την προσγείωση και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Από τους 31 επιβαίνοντες δεν επέζησε κανείς. Συνολικά 18 ποδοσφαιριστές, 6 μέλη της διοίκησης και του τεχνικού επιτελείου, 4 μέλη του πληρώματος και 3 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Σώθηκαν μονάχα ο Σάουρο Τόμα που δεν είχε ταξιδέψει λόγω τραυματισμού και ο Λουίτζι Τζουλιάνο, ο οποίος δεν είχε προλάβει να βγάλει διαβατήριο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο