Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή9η Μαϊου, η ημέρα της Ευρώπης

9η Μαϊου, η ημέρα της Ευρώπης

|

Ολη η Ευρώπη σήμερα 9 Μαϊου γιορτάζει (χωρίς να κλαίει από τα γέλια) την “ημέρα της Ευρώπης”… 

Διαβάζουμε στο sansimera.gr “Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.”

Μάλιστα, η φετινή χρονιά έχει μία ιδιαιτερότητα… Συμπίμπτει με τα 70 χρόνια από την ολοκλήρωση του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Και χθες Παρασκευή 8 Μαϊου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έκθεση σχετικά με τις ευρωεκλογές του 2014 που αποτέλεσαν ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία συμμετείχαν επικεφαλής υποψήφιοι των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες ενός φρικτού πολέμου. Αλλά και σήμερα ο κόσμος μας εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτος. Γι’ αυτό, τα λόγια του Ρομπέρ Σουμάν είναι σήμερα το ίδιο επίκαιρα όπως και τότε. Θέλω μια Ευρώπη στην καρδιά των γεγονότων, μια Ευρώπη που να κινείται προς τα εμπρός, μια Ευρώπη που να προστατεύει τους πολίτες της, τα συμφέροντά της, και να αποτελεί παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας με θέμα την «Κατάσταση της Ένωσης», δήλωσε τα εξής: «Πιστεύω στην Ευρώπη διότι είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον σημερινό κόσμο. Η παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μια πιο ενεργή συζήτηση με τους πολίτες στον τόπο τους, και επιθυμεί να ακούσει τους προβληματισμούς τους από πρώτο χέρι. Γι’ αυτό, χαίρομαι που τόσοι πολλοί από τους συναδέλφους μου θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης που θα διοργανωθούν σε ολόκληρη την Ένωση.»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τους επιτρόπους και μέλη του προσωπικού της σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, επ’ ευκαιρία των δύο αυτών σημαντικών επετείων. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό από τις 10.00 π.μ. έως τις 18.00 μ.μ. Θα υπάρχουν 25 περίπτερα διαφόρων γενικών διευθύνσεων με 5 κυρίως θέματα: 1) Θέσεις εργασίας, Ανάπτυξη και Επενδύσεις 2) Η Ενεργειακή Ένωση και το Περιβάλλον 3) Η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά 4) Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον κόσμο και το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 5) Μια Ένωση που εργάζεται για τους πολίτες της.
Άλλες εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι η Ημέρα Ελεύθερης Προσέλευσης του Κοινού («Open Doors») στις αντιπροσωπείες της ΕΕ στα κράτη μέλη, οι Διάλογοι με τους Πολίτες, καθώς και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, χορευτικά δρώμενα, περίπτερα με τρόφιμα, εκθέσεις «street art» και κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Στην EXPO 2015 του Μιλάνου, η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα συμμετάσχουν σε Διάλογο με τους Πολίτες. Καθώς πρόκειται για την πρώτη Ημέρα της Ευρώπης από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση για τις Ευρωεκλογές του 2014.
Η επιλογή των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα κυριότερα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ήταν ένα νέο βήμα προς έναν ευρωπαϊκό δημοκρατικό βίο, και οδήγησε στην εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς και του συνόλου των Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα. Σχολιάζοντας την έκθεση για τις ευρωεκλογές, η επίτροπος Βέρα Γιούροβα δήλωσε: «Η καθιέρωση, για πρώτη φορά, επικεφαλής υποψηφίων άλλαξε τα δεδομένα, ενδυναμώνοντας τον ρόλο των Ευρωπαίων πολιτών στον δημοκρατικό βίο της ΕΕ. Για τις εκλογές του 2019, ευελπιστώ ότι περισσότεροι πολίτες θα ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.»
 
Η φωτογραφία είναι από το blog pitsirikos.net
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα