Αιγαίο: Απελπιστικές οι συνθήκες για μετανάστες

Και οι αναφορές σε διεθνές επίπεδο για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα καλά κρατούν. Σήμερα, έχουμε ρεπορτάζ για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (hotspots) του ανατολικού Αιγαίου στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα υπερπλήρη hotspots και τις συνθήκες υγιεινής και διατροφής των ανθρώπων. «Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική», λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ιδίως μετά τις νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο στη Χίο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο.

Μιλώντας στον Guardian, η επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Λέσβο, Άρια Δανίκα, επισημαίνει: «ολόκληρες οικογένειες, που έφθασαν από χώρες περιλαμβανομένων της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, συνωστίζονται σε μικρά αντίσκηνα υπό βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες προσπαθώντας να μη βραχούν και να ζεσταθούν. Η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι επίσης σοκαριστική: στην κλινική ψυχικής υγείας μας δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο 10 ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη άθλια, αλλά τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική».

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται, επίσης, και στις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω και συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης, έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάτοικοι από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.