Αιγαίο: Το Eurogroup είπε "ναι" σε μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε πέντε νησιά

Σάμος

Απλά έπρεπε να γίνει...   Με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα παγιώνονται οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά: Χίος, Λέρος, Σάμος (φωτογραφία Μανώλης Λυκουρόπουλος), Κως και Λέσβος στα οποία και λειτουργούν δομές αιτούντων άσυλο. Μία κίνηση που έρχεται μετά από έξι χρόνια, όταν μέσω του 3ου μνημονίου πραγματοποιήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ και μέσω εξάμηνων παρατάσεων από ένα σημείο και μετά είχαμε την μείωση των συντελεστών (κάτω από το 30%) του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις... 

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ενώ είχε προηγηθεί σχετική συμφωνία και με τους θεσμούς όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δόθηκε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση του 5ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (ANFAS και SMPS) συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ. 

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις αποφάσεις που αφορούν στη χώρα μας. "Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του "οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

Παράλληλα, χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας. Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί. Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ". 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News