Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική - Εκλογές: Οι αμβλώσεις στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης

Αμερική – Εκλογές: Οι αμβλώσεις στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης

|

Οι αμβλώσεις στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ – “Εμείς Αποφασίζουμε” φωνάζουν οι γυναίκες, ποιος τις ακούει αλήθεια 

«Ποιος αποφασίζει; Εμείς!»: υπό το σύνθημα που επαναλάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης Planned Parenthood είκοσι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές δέχθηκαν χθες Σάββατο μπαράζ ερωτήσεων για την άποψή τους για το δικαίωμα στην άμβλωση, απόδειξη της σημασίας που έχει αποκτήσει το θέμα αυτό στις ΗΠΑ.

«Αν δεν είναι υπέρ των αμβλώσεων, δεν θα τους ψηφίσω», εξήγησε η Τζένιφερ Ίγκορ, 34 ετών, που πήγε να ακούσει τους 20 υποψηφίους των Δημοκρατικών οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση της Planned Parenthood που πραγματοποιήθηκε στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.

«Η υγεία των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας, όμως η άμβλωση αφορά πολύ περισσότερα από αυτό», συνέχισε.

Ο τίτλος της εκδήλωσης: «Εμείς αποφασίζουμε. 2020» αποτελούσε αναφορά τόσο στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, όσο και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

«Ρόου εναντίον Ουέιντ»

Από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις τέσσερις γερουσιάστριες –Ελίζαμπεθ Ουόρεν, Καμάλα Χάρι, Έιμι Κλόμπουτσαρ και Κίρστε Γκίλιμπραντ—περνώντας από τον Μπέρνι Σάντερς και τον νεαρό δήμαρχο Πιτ Μπούτιτζατζ, οι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο άκουσαν τις μαρτυρίες πολλών γυναικών.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον στο 1952. Δεν θα στείλετε τις γυναίκες πίσω στην κουζίνα, δεν θα μας λέτε τι να κάνουμε», κατήγγειλε η Ούόρεν υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Μετά τη χιονοστιβάδα επικρίσεων, και από την πλευρά της Planned Parenthood, ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να αλλάξει στάση για το θέμα και ήταν ο υποψήφιος που αναμενόταν περισσότερο.

Χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη «άμβλωση» αυτός ο 76χρονος καθολικός εξήγησε για ποιο λόγο δεν αντιτίθεται πλέον στη χρήση ομοσπονδιακών πόρων για τη χρηματοδότηση των αμβλώσεων, αφού υποστήριζε επί χρόνια μια αμφιλεγόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επηρέαζε αρνητικά κυρίως τις λιγότερο προνομιούχες γυναίκες.

Στις αρχές Ιουνίου ο Μπάιντεν άλλαξε γνώμη αντιδρώντας, όπως εξήγησε, στα πολύ περιοριστικά μέτρα κατά των αμβλώσεων που υιοθετήθηκαν σε πολλές συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Χθες τόνισε ότι επί χρόνια όταν ήταν γερουσιαστής ψήφιζε υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν και δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα εισάγει στη νομοθεσία την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Ουέιντ», η οποία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 1973.

«Βαθύς διχασμός»

Η στροφή του Μπάιντεν «αποδεικνύει ότι πρέπει πλέον να στηρίζει κανείς σθεναρά το δικαίωμα στην άμβλωση προκειμένου να είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές», σχολίασε ο Κάιλ Κόντι πολιτικός αναλυτής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Η άμβλωση έχει αναχθεί σε μία από τις πιο βαθιές γραμμές διχασμού μεταξύ των δύο κομμάτων και πρόκειται για ένα ζήτημα που κινητοποιεί πολλούς ψηφοφόρους», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ανήγαγε τον περιορισμό στο δικαίωμα στην άμβλωση και την πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης βασικό ζήτημα της κυβέρνησής του», κυρίως με τον διορισμό συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, σημειώνει η Τρίσα Άντεμ του ινστιτούτου PerryUndem, το οποίο εξετάζει την εξέλιξη της κοινής γνώμης στο θέμα των αμβλώσεων.

Σε αυτά προστίθενται τα πολύ περιοριστικά μέτρα κατά των αμβλώσεων που έχουν πρόσφατα υιοθετήσει περίπου έξι αμερικανικές πολιτείες και τα οποία «έχουν πραγματικά προκαλέσει σεισμό σε πολλούς δημοκρατικούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους», οι οποίοι στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων, εξηγεί.

Οι νομοθεσίες αυτές εφαρμόζονται εν μέρει κυρίως επειδή είναι αντίθετες στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ίσως χρειαστεί να εξετάσει ξανά το θέμα τα επόμενα χρόνια.

Όμως έφεραν το ζήτημα «στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας», καταλήγει η Τρίσα Άντεμ. Οι «υποψήφιοι των Δημοκρατικών μιλούν πλέον για την άμβλωση και δεν προσπαθούν να αποφύγουν το θέμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Φωτογραφία: kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη