Αμερική: Ιστορική απόφαση (για αμβλώσεις) που γυρίζει το χρόνο πίσω

Ameriki

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε χθες την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις  πριν από μισόν αιώνα, σε μια επονείδιστη εξέλιξη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε μια δυτική χώρα. Η απόφαση, η οποία πάντως ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την πρόσφατη διαρροή του σχεδίου της, αναμένεται να ανατρέψει τις ζωές πολλών γυναικών στη χώρα, να αναδιαμορφώσει την πολιτική αντιπαράθεση και να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευσή τους στις μισές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Πρόκειται για μεγάλη νίκη μιας συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που εδώ και χρόνια είχε αποδυθεί στη συντονισμένη εκστρατεία διορισμού δικαστών της αρεσκείας της, έτοιμων να ανατρέψουν το δεδικασμένο, το οποίο είχε επανειλημμένως επιβεβαιωθεί από προηγούμενες συνθέσεις του σώματος. Είναι, επίσης, ένα κληροδότημα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα διορίσει δικαστές που θα αναιρέσουν το Roe v. Wade.

αι οι τρεις διορισθέντες από τον ίδιο ανήκουν στην πλειοψηφία 6 προς 3, με την οποία ελήφθη η απόφαση. «Σήμερα κέρδισε η ζωή» ήταν η πρώτη αντίδραση του τέως αντιπροέδρου του Τραμπ, Μάικ Πενς. «Αυτή η βάναυση απόφαση είναι εξοργιστική και μας ραγίζει την καρδιά. Μη γελιέστε όμως: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο τον Νοέμβριο», σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, εννοώντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πληρώσουν γι’ αυτή την επιστροφή στον Μεσαίωνα.

Στις αρχές Μαΐου είχε διαρρεύσει σχέδιο ψηφίσματος στην ιστοσελίδα Politico προαναγγέλλοντας τη χθεσινή εξέλιξη, που αναμένεται να διχάσει περαιτέρω τη χώρα, στην οποία οι αμβλώσεις είτε είναι περιορισμένες, είτε απαγορεύονται εντελώς σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες, είτε είναι εντελώς νόμιμες στις περισσότερες, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Ο επικεφαλής του σώματος, Τζον Τζ. Ρόμπερτς Τζούνιορ, ψήφισε υπέρ της πλειοψηφίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα προτιμούσε «μια πιο μετρημένη πορεία» από την πλήρη ανάκληση του Roe. Τα προοδευτικά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου μειοψήφησαν. Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της κοινής γνώμης: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 62,3% των ερωτηθέντων απέρριπτε την ανάκληση του Roe v. Wade, ενώ μόλις το 37,8% πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να προχωρήσει στην απόφαση.

Πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τον περιοριστικό νόμο της Λουιζιάνας με ψήφους 5-4 και τον πρόεδρο Ρόμπερτς να ρίχνει την αποφασιστική ψήφο. Η άποψή του ήταν ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το νομικό προηγούμενο, αν και η αντιπρότασή του δημιουργούσε υπόνοιες πως επίκειται σοβαρός περιορισμός των αμβλώσεων. Αυτό όμως προτού πεθάνει η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την οποία αντικατέστησε η εκλεκτή του Τραμπ, Εϊμι Κόνι Μπάρετ, αλλάζοντας πλήρως τους συσχετισμούς στο σώμα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News