Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική - Καλιφόρνια: Βυθίστηκε το φλεγόμενο σκάφος-Δεκάδες αγνοούμενοι

Αμερική – Καλιφόρνια: Βυθίστηκε το φλεγόμενο σκάφος-Δεκάδες αγνοούμενοι

|

Συνολικά 39 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά – ανασύρθηκαν τέσσερα πτώματα 

Το τουριστικό σκάφος στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας, βυθίστηκε την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν ακόμη να την κατασβήσουν, όπως έγινε γνωστό από την ακτοφυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις σοροί ανασύρθηκαν, ενώ αναζητούνται δεκάδες αγνοούμενοι.

Το Conception, ένα σκάφος μήκους 22 μέτρων που ήταν ειδικά διαμορφωμένο για καταδύσεις, βρίσκεται πλέον σε βάθος 20 μέτρων και μόνο ένα τμήμα της πλώρης του διακρίνεται έξω από το νερό. Το πλοίο απέχει μόλις 20 μέτρα από την ακτή του νησιού Σάντα Κρουζ, στα ανοιχτά της Σάντα Μπάρμπαρα.

Συνολικά 39 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Τα πέντε μέλη του πληρώματος κατάφεραν να διαφύγουν με δικά τους μέσα και περισυνελέγησαν από ένα άλλο σκάφος, όχι όμως και οι επιβάτες που κοιμούνταν εκείνη την ώρα και πιθανότατα παγιδεύτηκαν. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ανασύρθηκαν τέσσερα πτώματα και αναζητούνται άλλα 29 Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν έναν ακριβή απολογισμό των θυμάτων. Προς το παρόν οι επιβάτες θεωρούνται “αγνοούμενοι”, ανέφερε η ακτοφυλακή. Η Daily Mail έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο από το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το σκάφος. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ακούγεται να λέει κάποιος στον ασύρματο, που ενημερώνει για τη θέση του φλεγόμενου σκάφους και τον αριθμό των επιβαινόντων. 

 

 

Τα μέλη του πληρώματος την κοπάνησαν 

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της ακτοφυλακής Άαρον Μπίμις, η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 03.15, τοπική ώρα (13.15 ώρα Ελλάδας) και οι υπηρεσίες διάσωσης ενημερώθηκαν μέσω ασυρμάτου δεκαπέντε λεπτά αργότερα. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η περιοχή νωρίς τα ξημερώματα είχε καλυφθεί από πυκνή ομίχλη.

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά “το πλήρωμα ξύπνησε και πήγε στη γέφυρα, κατόπιν πήδηξαν στη θάλασσα”, είπε η πλοίαρχος της ακτοφυλακής Μόνικα Ρότσεστερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Όξναρντ. Η Ρότσεστερ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν οι ναυτικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν τους επιβάτες.

 

Το Conception είχε αποπλεύσει από τη Σάντα Μπάρμπαρα τα ξημερώματα στου Σαββάτου για εκδρομή στα γειτονικά νησιά, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες. Επρόκειτο να επιστρέψει στο λιμάνι το απόγευμα της Δευτέρας. Έρευνες στις ακτές του νησιού Σάντα Κρουζ έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες διάσωσης στην Καλιφόρνια, με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποιους από τους επιβάτες του τουριστικού σκάφους Conception, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα και βυθίστηκε σε πολύ μικρή απόσταση από τη στεριά.

Η πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από το φλεγόμενο σκάφος στην Καλιφόρνια. Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, αλλά εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων ήταν αδύνατο να ανέβουν στο σκάφος και να αναζητήσουν επιζώντες.

fotia-pyrosbestis-skafos-2-9-2019_iefimerida.jpg
«Γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, πιθανόν εξαιτίας των καυσίμων. Υπάρχουν εδώ δυνάμεις της πυροσβεστικής και της ακτοφυλακής, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πλησιάσουμε για να ελέγξουμε αν υπάρχουν επιζώντες», είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος της ακτοφυλακής.

Από όσους επέβαιναν στο σκάφος που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Καλιφόρνιας, οι πέντε που διασώθηκαν είναι μέλη του πληρώματος. Οι δύο από αυτούς έχουν τραυματιστεί στα πόδια. «Μπόρεσαν να φύγουν γιατί ήταν στην κύρια καμπίνα. Οι 34 επιβάτες ήταν στις καμπίνες κάτω από το κατάστρωμα», είπε αξιωματούχος της πυροσβεστικής. «Οι αναφορές που έχουμε είναι ότι παγιδεύτηκαν από τη φωτιά. Η φωτιά είναι τόσο έντονη, που ακόμη και όταν τη σβήσουμε δεν θα μπορούμε να ανέβουμε απευθείας στο σκάφος», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr  – Φωτογραφία: Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες