Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική - Μασκ για Vangelis: «Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας...

Αμερική – Μασκ για Vangelis: «Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν». 

|

Τα διεθνή ΜΜΕ αποχαιρετούν τον σπουδαίο Vangelis – Η ανάρτηση του Μασκ με αναφορά στον Σαίξπηρ  

Με μια διεθνή καριέρα σαν αυτή του Βαγγέλη Παπαθανασίου -που ο κόσμος γνώρισε ως Vangelis- η είδηση του θανάτου του δεν μπορούσε παρά να φιγουράρει στους τίτλους διεθνών μέσων. 

Το Reuters αναμετέδωσε την είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανατρέχοντας στο βιογραφικό του συνθέτη. «Κάποτε ο Vangelis είπε ότι το μουσικό κομμάτι, που του χάρισε ένα Όσκαρ και ήταν στην κορυφή των charts για εβδομάδες, ήταν εν μέρει ένας φόρος τιμής στον πατέρα του, ο οποίος ήταν δεινός ερασιτέχνης δρομέας», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Reuters.

Το Γαλλικό Πρακτορείο με έκτακτο τηλεγράφημά του γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου του Vangelis, μεταδίδοντας τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

O βρετανικός Guardian μετέδωσε με την σειρά του την είδηση, κάνοντας λόγο για «τον Έλληνα συνθέτη που με το βασισμένο σε synths έργο του προσέθεσε τεράστια δραματικότητα σε soundtracks ταινιών όπως το “Blade Runner” και το “Οι Δρόμοι της Φωτιάς”».

Το BBC με την σειρά του δημοσίευσε το νέο του θανάτου του, καθώς και το Variety, που υπογράμμισε την επιτυχία που είχε το soundtrack από τους «Δρόμους της Φωτιάς» όχι μόνο λόγω του Όσκαρ που απέσπασε, αλλά και επειδή βρέθηκε στο νο. 1 των charts του Billboard. 

Η Daily Mail επίσης έγραψε για τον μεγάλο συνθέτη, ανατρέχοντας στους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του. 

Σε μια σύντομη, συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση, εμπνευσμένη από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, ο CEO της Τέσλα Ελον Μασκ αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη. «Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν». 

Τα λόγια του Έλον Μασκ παραπέμπουν στο έργο του Σαίξπηρ, όταν ο Οράτιος είπε, μετά τον θάνατο του Άμλετ: «Καλή σου νύχτα γλυκέ μου πρίγκιπα, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν».

Ενδεικτική για την επιρροή που είχε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου διεθνώς είναι η αφιέρωση του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου. Και η σύνδεση του Έλον Μασκ με το διάστημα, βεβαίως, καθώς είναι ο ιδρυτής της εταιρείας SpaceX, δεν περνά απαρατήρητη. Εξάλλου, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου μοιραζόταν τον ενθουσιασμό αυτό, αφού έβρισκε συναρπαστικό το διάστημα και την εξερεύνησή του, και είχε γράψει μουσική αφιερωμένη σε αυτό.


 

Το ελληνικό αντίο

Γνωστές προσωπικότητες έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο συνθέτη. Ανάμεσα σε αυτές, ο Φοίβος Δεληβοριάς που ανέβασε τους τίτλους τέλους του «Blade Runner» γράφοντας: «Αληθινά σπουδαίος. Και με τεράστιους θησαυρούς (ιδιαίτερα από την πληθωρική δισκογραφία του στα 70s) που θα τους βρούμε μπροστά μας. Όπως θα βρίσκουμε μπροστά μας συνεχώς, με χίλιους τρόπους, αυτή την ταινία. Μ’αυτή τη μουσική».

O Στέφανος Κορκολής, με τη σειρά του, ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο παίζει το θέμα από τους «Δρόμους της Φωτιάς» στο πιάνο, συνοδεύοντάς το με το εξής κείμενο: «Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω από κοντά. Να παίξουμε μουσική. Εκείνος στα συνθεσάϊζερ και εγώ στο πιάνο. Παρούσα η μεγάλη Ειρήνη Παπά που μας έφερε κοντά. Τα λόγια που μου είπε τα κρατάω σαν φυλακτό. Η μουσική του ταξιδεύει και πέρα από τα σύνορα της γης. Μεγαλοφυής! Φτωχύναμε περισσότερο. Αντίο μέγιστε-παγκόσμιε Vangelis».

Ο σημαντικός σολίστ, Λεωνίδας Καβάκος, ανέβασε μια φωτογραφία του μαζί με τον Παπαθανασίου και έγραψε: «Πένθος για ένα μέγιστο σύγχρονο Έλληνα που έφυγε από τη ζωή. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν ένας τεράστιος μουσικός, εμπνευσμένος δημιουργός και ένα ανήσυχο πνεύμα που ενέπνευσε τους πάντες όσο ήταν εν ζωή. Η μουσική του μας έφερε και θα μας φέρνει πιο κοντά στο υπερπέραν, θα μας ταξιδεύει στο διάστημα. Η σκέψη του και το πνεύμα του θα μας εμπνέουν και καθοδηγούν προς αυτά… Τον αποχαιρετούμε με βαθύ πόνο, απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα μας χάρισε όσο ήταν εν ζωή, και τεράστιο σεβασμό για αυτό που ήταν ως άνθρωπος, ως πνεύμα και ως Έλλην. Αιωνία του η μνήμη!».

Το δικό του αντίο είπε με την σειρά του και ο πολιτικός κόσμος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του αναφέρει: «Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι, πια, κοντά μας. Για όλον τον κόσμο, η θλιβερή είδηση δηλώνει πως το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή Vangelis. Τον πρωτεργάτη του ηλεκτρονικού ήχου, των Όσκαρ, της Μυθωδίας και των μεγάλων επιτυχιών. Για εμάς του Έλληνες, όμως, που ξέρουμε ότι το δεύτερο όνομά του ήταν Οδυσσέας, σημαίνει ότι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς. Από εκεί θα μας στέλνει πάντα τις νότες του».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας παγκόσμιος Έλληνας, που στη μουσική του αποτυπώθηκε η αδελφοσύνη των λαών και η φυσική αγωνία της ανθρωπότητας για την κατάκτηση της συμπαντικής γνώσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κι αυτός μία δημοσίευση στα κοινωνικά του μέσα γράφοντας: «Λίγοι μπορούν να έχουν στο όνομά τους δίπλα τη λέξη “παγκόσμιος”. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν Παγκόσμιος Έλληνας. Από τους Aphrodite’s Child μέχρι τη μυθική σόλο καριέρα. Από το Blade Runner μέχρι το 1492. Από το Όσκαρ μέχρι τα δεκάδες τιμητικά βραβεία. Από τις Ωδές μέχρι τη Μυθωδία. Από τη γη μέχρι τους αστερισμούς όπου έφτασε η μουσική του. Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά πάντα σε επαφή με τις ρίζες της μουσικής παράδοσης. Μία τεράστια απώλεια. Αλλά ταυτόχρονα μία παρουσία που ξεπερνάει τον χώρο και τον χρόνο».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έγραψε στην σχετική ανάρτησή του: «Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και παγκόσμιος Έλληνας, έφυγε από τη ζωή. Θα μας συντροφεύει για πάντα η οσκαρική του μουσική στους δικούς μας Δρόμους της Φωτιάς».

Μόλις ενημερώθηκε για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ελάχιστοι καλλιτέχνες στην πορεία τους, στο πέρασμα του χρόνου, κέρδισαν τον σεβασμό, την εκτίμηση, την αποδοχή, τη δημοφιλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν οικουμενικός. Η μαεστρία και η θυελλώδης έμπνευσή του στη δημιουργία ήχων, απολύτως πρωτότυπων, δημιούργησαν ένα παγκόσμιο κοινό. Οι συνθέσεις του συνέδεσαν τους ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς με τις δονήσεις της ηλεκτρονικής μουσικής. Οι δημιουργίες του ακούστηκαν σε κάθε άκρη του κόσμου. Συγκίνησαν ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης, εθνικότητας, κουλτούρας.

»Σαν Οδυσσέας, όπως ήταν το δεύτερο όνομά του, ξεκίνησε από την Ελλάδα με τους Forminx και τους Afrodite’s Child και ταξίδεψε με τις συνθέσεις του, σε όλο τον πλανήτη. Τίμησε την Ελλάδα κερδίζοντας το Οσκαρ Μουσικής με το εμβληματικό μουσικό θέμα για τους “Δρόμους της Φωτιάς”. Συνέδεσε το έργο του με σπουδαία επιτεύγματα του κινηματογράφου, με παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εφτασε στον βυθό των ωκεανών, συνεργάτης του Ζακ-Υβ Κουστό και ταξίδεψε στο διάστημα, επενδύοντας μουσικά αποστολή της NASA, χαρίζοντας το όνομά του στον αστεροειδή 6354 “ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα”.

»Το πλήθος τιμών, διακρίσεων και βραβείων επιβεβαιώνει τη σημασία της καλλιτεχνικής του προσφοράς και της οικουμενικής επιδραστικότητάς του. Αυτό όμως που ξεχώρισε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ήταν ότι έκανε το ελληνικό διεθνές, δημιουργώντας μία απολύτως προσωπική μουσική ταυτότητα, ξεχωριστή και διαχρονική, παράδειγμα για τις νέες γενιές. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στη μουσική και στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε τα εξής: «Αθάνατος όποιος γίνεται ένα με το σύμπαν. Ο πιο διεθνής Έλληνας του 21ου αιώνα, ο οικουμενικός Vangelis, έδωσε το όνομά του και στον αστεροειδή 6354 ως “ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα”. Μία από τις αναρίθμητες διακρίσεις, στη λαμπρή πορεία στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Οσκαρ για τους Δρόμους της Φωτιάς, τίτλος τιμής από την NASA, τίτλος του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, τίτλος του πιο επιτυχημένου Έλληνα συνθέτη διεθνώς σύμφωνα με τα World Music Awards, αναγόρευση του σε Ομότιμο καθηγητή από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την εξαιρετική συμβολή του στην μουσική παιδεία του ελληνικού λαού, είναι μερικές μόνο από τις διακρίσεις του.

»Κινηματογράφος, θέατρο, χορός, τηλεόραση, αναρίθμητα άλμπουμ, Ολυμπιακοί αγώνες, μυθικές, ιστορικές συναυλίες, και συνεργασίες με εμβληματικές προσωπικότητες, από τον Κώστα Γαβρά και τον Ρίντλεϊ Σκοτ, στον Ολιβερ Στόουν, τον Ρομάν Πολάνσκι, τον Ζακ-Υβ Κουστό, τον Μιχάλη Κακογιάννη, την Ειρήνη Παππά και τόσους ακόμα. Η μουσική του υπηρέτησε όλα τα είδη τέχνης, η έμπνευσή του θυελλώδης και το ταλέντο του αστείρευτο. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα συνεχίσει να εμπνέει νέους δημιουργούς και να φωτίζει από τους ουρανούς τα όνειρά μας με ένα soundtrack ηλεκτρονικό και ηλεκτρισμένο, μαγικό, συμπαντικό, μα και βαθιά ελληνικό. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν