Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: Μπάιντεν σε Τραμπ «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;»

Αμερική: Μπάιντεν σε Τραμπ «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;»

|

Ανέβηκαν οι τόνοι και είχαμε σκληρούς χαρακτηρισμούς στο πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στην Αμερική

Εκλογές…. Αμερική και «Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης», «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου»: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν σκληρά λόγια στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, στο οποίο τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο. Οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, ενώ οι σύζυγοί τους, στο ακροατήριο, φορούσαν μάσκες και το κοινό ήταν μόλις μερικές δεκάδες θεατές.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Αντικρούοντας κατηγορίες του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοσιαλιστικό» το σχέδιο των Δημοκρατικών για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντέτεινε πως «όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε [ο αμερικανός πρόεδρος] ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Το ξέρει όλος ο κόσμος ότι είναι ψεύτης».

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει», συνέχισε.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ήδη πριν από το ντιμπέιτ στο Κλίβλαντ (Οχάιο) και οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα, με τον ένα υποψήφιο να μιλάει συχνά πάνω στον άλλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης επί προσωπικού εναντίον του Μπάιντεν, λέγοντας ιδίως «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου» και κατηγορώντας τον κεντρώο πολιτικό πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» που επιμένει να βλέπει μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα.

35 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, οι δύο υποψήφιοι συγκρούονται για μια σειρά ζητήματα, όπως ο αμφιλεγόμενος διορισμός μιας συντηρητικής δικάστριας στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare.

Οι δύο εβδομηντάρηδες αντάλλαξαν πυρά και για την πανδημία. «Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», πέταξε ο Τραμπ, «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει» ενώ ο ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν έχει κανένα σχέδιο», αντέτεινε ο Μπάιντεν.

Πριν από το ντιμπέιτ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τα φορολογικά και τα χρέη του.

Αν και ο αντίκτυπος των ντιμπέιτ αποδεικνύεται συχνά περιορισμένος, οι εκπομπές αυτές είναι ενίοτε κομβικές για τις προεκλογικές εκστρατείες — αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση στην πρώτη τέτοια τηλεμαχία, που οργανώθηκε πριν από 60 χρόνια στο Σικάγο, ανάμεσα στον Τζον Φ. Κένεντι και στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Η ομάδα του Τραμπ ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα διαπράξει κάποια γκάφα, κάτι που του συμβαίνει, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να μπορέσει να αρχίσει να ανακτά έδαφος, να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσά τους στις δημοσκοπήσεις.

Προβλέπονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι (Φλόριντα) και στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος, ο Μάικ Πενς, θα αναμετρηθεί σε χωριστή τηλεμαχία με τη συνυποψήφια του Μπάιντεν, τη γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελέα Κάμαλα Χάρις, την 7η Οκτωβρίου, στο Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα).

Με πληροφορίες (και φωτο) kathimerini.gr, ΑΠΕ, AFP, DPA, REUTERS


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες