Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: Ο 17χρονος Ελληνικής καταγωγής μακελάρης αποκαλύπτεται

Αμερική: Ο 17χρονος Ελληνικής καταγωγής μακελάρης αποκαλύπτεται

|

Τραγικός απολογισμός: δέκα νεκροί, ισάριθμοι τραυματίες σε Λύκειο της Σάντε Φε – Βασικός ύποπτος 17χρονος Ελληνικής καταγωγής – Ο μαθητής σκόπευε αρχικά να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία, αποκάλυψε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμπο

Δέκα νεκροί, εκ των οποίων εννέα μαθητές και ένας καθηγητής, αλλά και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός από την επίθεση που εξαπέλυσε ένας μαθητής στο λύκειο της πόλης Σάντα Φε, Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο βασικός ύποπτος, είναι ο ελληνικής καταγωγή Δημήτριος Παγουρτζής.

Ο μαθητής σκόπευε αρχικά να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία, αποκάλυψε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

“Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει” είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος.

Άλλα δύο πρόσωπα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται, πρόσθεσε. Δεν ανέφερε το όνομα του δράστη, ούτε των δύο άλλων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί.

Στο σχολείο βρέθηκαν πολλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Αστυνομικοί ερευνούν δύο σπίτια και ένα όχημα που συνδέεται με τον δράστη, όπου βρήκαν επίσης πολλά εκρηκτικά. “Ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εκρηκτικών”, εξήγησε ο κυβερνήτης, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για βόμβες μολότοφ.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο δράστης πήρε τα δύο όπλα από τον πατέρα του (…) ο πατέρας του τα κατείχε νόμιμα. Δεν γνωρίζω αν ο πατέρας ήταν ενήμερος ότι ο γιος του είχε πάρει τα όπλα”, πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους δέκα ενώ άλλοι τόσοι είναι και οι τραυματίες.

Ο δράστης χρησιμοποιήσε τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του, μια κοντόκανη καραμπίνα και ένα ρεβόλβερ πρόσθεσε, ενώ είχε κατασκευάσει και διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως βόμβες μολότοφ.

Ο Άμποτ διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα ξεκινήσει αμέσως να εργάζεται ώστε να βρεθούν λύσεις για να προστατευθούν οι μαθητές από τέτοια επεισόδια στα σχολεία τους.

Ποιος είναι ο 17χρονος

Ήταν ένας ήσυχος τεξανός έφηβος, που συμμετείχε σε επιδείξεις χορού μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας κι έπαιζε αμυντικός στην ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του γυμνασίου του. Ήταν παθιασμένος με τα σύμβολα, με την ιαπωνική ιστορία, με την ηλεκτρονική μουσική–και με τα όπλα.

Tην Παρασκευή, ο 17χρονος φόρεσε ένα μακρύ παλτό, μπήκε στην τάξη του, όπου παραδιδόταν μάθημα καλλιτεχνικών, στο γυμνάσιο όπου φοιτούσε, πυροβόλησε και σκότωσε εννιά συμμαθητές του κι έναν εκπαιδευτικό.

Τι ακριβώς εξώθησε τον 17χρονο που δύσκολα έπιανε φιλίες να διαπράξει αυτό το λουτρό αίματος; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που οι ερευνητές πρόκειται να θέσουν στον έφηβο, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία και κρατείται χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής του με εγγύηση.

Δεν είχε υπάρξει καμιά προειδοποιητική ένδειξη πως ο νεαρός επρόκειτο να διαπράξει ποτέ κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Τέξας

Όμως οι αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και οι καταχωρίσεις στο ημερολόγιό του αποκαλύπτουν έναν νεαρό ξεμυαλισμένο με τα όπλα, αποφασισμένο να σκοτώσει–και να πεθάνει. Μια ανάρτησή του την 30ή Απριλίου στη σελίδα του στο Facebook εικονίζει ένα μαύρο μπλουζάκι και σταμπαρισμένη, με τη γραμματοσειρά σε λευκό χρώμα, τη φράση «Γεννημένος για να σκοτώνει». Ο ιστότοπος έσπευσε να κατεβάσει την ανάρτηση.

Ο Άμποτ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι καταχωρίσεις στο ημερολόγιο του νεαρού, που κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς, αποκαλύπτουν ότι «όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση, αλλά και ότι ήθελε επίσης να αυτοκτονήσει» μετά το μακελειό. Αλλά, πρόσθεσε, «δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει».

Ο νεαρός έφερε δύο όπλα κρυμμένα κάτω από το παλτό του, μια καραμπίνα κι ένα περίστροφο 0,38 χιλιοστών, που ανήκαν και τα δύο στον πατέρα του και πιθανότατα είχε πάρει χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του.

Ο πατέρας του νεαρού είναι στέλεχος της National Rifle Association (NRA), του λόμπι των όπλων.

Ο έφηβος προσήχθη με το κεφάλι κατεβασμένο και τα άκρα δεμένα με αλυσίδες μπροστά στον δικαστή, περιοριζόμενος να απαντά «ναι κύριε» και «όχι κύριε» στις ερωτήσεις του. Του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονίες κατά συρροή. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν την ποινή του θανάτου στο Τέξας.

Ένας συμμαθητής του είπε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο νεαρός, που έπαιζε στη δεύτερη ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του γυμνασίου του, αντιμετώπιζε «κακομεταχείριση και προσβολές» από άλλους μαθητές.

Οι επιζώντες του Πάρκλαντ στο πλευρό των μαθητών της Σάντα Φε

Οι επιζώντες από τη σφαγή στο λύκειο του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές της Σάντα Φε που βίωσαν σήμερα άλλο ένα μακελειό σε σχολείο, τονίζοντας ότι για να σταματήσει η αιματοχυσία πρέπει να εφαρμοστούν σκληρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή.

Μαθητές από το Λύκειο της Σάντα Φε, μιας πόλης που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Χιούστον, συμμετείχαν τον Απρίλιο μαζί με χιλιάδες άλλους νέους σε όλες τις ΗΠΑ σε μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την απραξία του Κογκρέσου μετά τον θάνατο 17 μαθητών και καθηγητών στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, στο Πάρκλαντ.

Σήμερα, ήταν η σειρά του Λυκείου της Σάντα Φε να δεχτεί επίθεση από έναν ένοπλο μαθητή. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν.

“Σας αξίζει κάτι περισσότερο από Σκέψεις και Προσευχές κι αφού μας συμπαρασταθήκατε βγαίνοντας έξω (σ.σ. από την τάξη τους, στο πλαίσιο της κινητοποίησης) θα είμαστε εκεί για να σας στηρίξουμε, υψώνοντας τις φωνές σας” έγραψε στο Twitter η Έμμα Γκονζάλες, μια από τις επικεφαλής του μαθητικού κινήματος του Πάρκλαντ.

Όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά μετά τη σφαγή της 14ης Φεβρουαρίου, και σήμερα ήταν αισθητή η αστυνομική παρουσία έξω από το Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας. Για πολλούς από τους τελειόφοιτους, η σημερινή ήταν η τελευταία ημέρα των μαθημάτων αλλά η χαρά για την αποφοίτηση αμαυρώθηκε από το νέο αιματοκύλισμα στο Τέξας.

“Θα έπρεπε να γιορτάζω την τελευταία ημέρα μου στο Λύκειο αλλά αντιθέτως μαύρισε η καρδιά μου όταν έμαθα για την τραγωδία στη Σάντα Φε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό, να γίνει ο κανόνας. Δεν μπορούμε” έγραψε στο Twitter η Ντιλέινι Ταρ.

Πολλοί από τους μαθητές του Πάρκλαντ ζητούν επιτακτικά να υπάρξει έλεγχος στην οπλοκατοχή, πιέζουν εταιρείες να διακόψουν τους δεσμούς του με το λόμπι των όπλων NRA και ζητούν από το Κογκρέσο να ψηφίσει σκληρότερους νόμους. Η κάθε τραγωδία μετά από εκείνη που βίωσαν οι ίδιοι τους υπενθυμίζει πόσο σημαντική και πόσο δύσκολη είναι η προσπάθειά τους, επισημαίνουν.

“Κατά κάποιον τρόπο, κοιμόμασταν. Ασχολούμασταν με τη ζωή μας. Αυτό θα μας επανενεργοποιήσει”, είπε ο Ντάνιελ Ταμπάρες, ένας πρωτοετής που έγραφε εξετάσεις στο μάθημα της γεωγραφίας όταν σημειώθηκε το μακελειό στο Τέξας.

Ορισμένοι επιζώντας του Πάρκλαντ εξέφρασαν ξεκάθαρα την απογοήτευσή τους για τους πολιτικούς που δεν κάνουν περισσότερα για το θέμα. “Τα παιδιά μας ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ και το αντιμετωπίζετε σαν να ήταν παιχνίδι. Είναι η 22η επίθεση σε σχολείο φέτος. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ”, έγραψε η Ζακλίν Κόριν, απαντώντας στο σχόλιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στο Τέξας.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα