Άμεση απάντηση δανειστών με …Grexit

Από το βράδυ του Σαββάτου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αθήνα με τον καπνό να μην έχει καταλαγιάσει από την διαρροή του περιεχομένου των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ… Η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ (επικεφαλής του Ταμειου) έδειχνε ξεκάθαρα την Ελληνική Κυβέρνηση ως υπαίτια της διαρροής προς το Wikileaks, ενώ και οι Γερμανοί μετά το αρχικό πάγωμα στη συνέχεια ακολούθησαν την πεπατημένη και με όλους τους τόνους διεμήνυσαν ότι δεν μπαίνουν σε διαμάχη με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του χρέους. Αρα; Η πιο σωστή ενδεχομένως ανάλυση για τη διαρροή ήρθε από δημοσιογράφο της WSJ που σχολίασε ότι η διαρροή του τηλεφωνήματος «μοιάζει με μία περίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος». Στη συνέχεια προχώρησε σε μία σειρά συμπερασμάτων με αναρτήσεις του στο Twitter:

1. Η Μέρκελ δεν θα μιλήσει για το χρέος.

2. Ο Τσίπρας επικεντρώνεται ακόμα στη βραχυπρόθεσμη αποφυγή του πόνου.

3. Δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Και το πιο εντυπωσιακό που αποδεικνύει κατά την άποψή του ποιος έκανε τη διαρροή; το όνομα της Βελκουλέσκου είναι γραμμένο ως «VELKOULESKOU» και όχι ως Velculescu που είναι το σωστό, άρα υπάρχει ελληνικός δάκτυλος…  

Grexit

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι η άμεση αντίδραση των …δανειστών προς την Ελλάδα που θεωρούν ότι αυτή φταίει για την διαρροή. Ξεκίνησαν την φημολογία περί Grexit γνωρίζοντας ότι είναι το μοναδικό που θα την κάνει να συρθεί ακόμη πιο γρήγορα στα πόδια τους. Σε περίπτωση που ανέβει η φημολογία για το πιστωτικό γεγονός θα καταρρεύσει ο τουρισμός, η μοναδική πραγματική κολώνα της Οικονομίας για την χώρα και .. αντίο ζωή. Όπως αναφέρει δε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την απειλή εξόδου από το ευρώ, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι: "Η Ελλάδα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό ή στο δημοσιονομικό της κενό, ενώ τις συζητήσεις παρατείνουν και άλλα ζητήματα, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το προτεινόμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων". Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δεδομένου του ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη λένε ακόμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβάλλει ένα ακόμη εμπόδιο.

Και εδώ, αναφέρεται το Bloomberg, στις διαρροές του Wikileaks και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το από πού θα προέλθουν οι περικοπές, αλλά και στην περίπτωση του Ιουλίου, οπότε και η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι και η τοποθέτηση του Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγου στην ING Diba AG, στη Φρανκφούρτη: «Οι πιθανότητες που δίνω σε μια ακόμη ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές. Δεδομένου τoυ εξαιρετικά αργού ρυθμού της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης, της απώλειας δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της ακόμη περιορισμένης διάθεσης για ελάφρυνση χρέους, η επόμενη κρίση ήδη ετοιμάζεται. Είναι μόνο ζήτημα χρόνου να συμβεί».

Με πληροφορίες από την iefimerida.gr