Αμφισβητεί τώρα η Τουρκία 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο

Για να μην μείνει κανένας παραπονούμενος και με βάση το γεγονός ότι υπάρχει και μία ιεραρχία οι απειλές από την Τουρκία προς την Ελλάδα για το «θέμα κυριαρχία» στο Αιγαίο ήρθε η σειρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας να το παίξει κακός… Εμ τι «μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί θα απειλούν» θα σκέφτηκε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρωθυπουργός και άρχισε τις απειλές κι αυτός. Και μάλιστα ανεβάζοντας τους τόνους στα ύψη…

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι «υπό αμφισβήτηση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, κάνοντας λόγο για απογοητευτική στάση από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Hurriyet ο Γιλντιρίμ απέστειλε στον κ. Τσίπρα και επιστολή για το ζήτημα αυτό. «Εξέφρασα τις προσδοκίες μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων, μέσω της επανεξέτασης της απόφασης (σ.σ. του Αρείου Πάγου) στα πλαίσια του νόμου. Δεν έλαβα απάντηση» είπε ο Γιλντιρίμ σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, πάνω από τα Ίμια, και αν πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονία και «αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Αμύνης να πηγαίνει εκεί, και να ποζάρει, στις βραχονησίδες». Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο... δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Hurriyet κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο να «συνετιστεί» και να «μαζέψει το μυαλό του».