Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑπειλές πολέμου και δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς-Κινήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο και Μαύρη...

Απειλές πολέμου και δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς-Κινήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα

|

«Αντιγράφει τη στρατηγική του Κιμ Γιονκ Ουν; Ιδού η απορία», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές – Κλείδωσαν οι συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο

«Αντιγράφει τη στρατηγική του Κιμ Γιονκ Ουν; Ιδού η απορία», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές – Κλείδωσαν οι συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο

Στην Κίνα είναι πιθανό να γίνει το τετ α τετ Τσίπρα– Ερντογάν, καθώς οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο Πεκίνο για να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση «Belt and Road Forum for International Cooperation». Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσει συνάντηση του Τούρκου προέδρου και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 22 Μαΐου, στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική οικοδόμησης του νέου ηγετικού της προφίλ. Μετά τις απειλές στην Κύπρο και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, χθες έγινε η δοκιμή του πρώτου «εθνικού» πυραύλου της, με το προσωνύμιο «Κααν».

«Αντιγράφει τη στρατηγική του Κιμ Γιονκ Ουν; Ιδού η απορία», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις κινήσεις του «Σουλτάνου».

Η άσκηση έλαβε χώρα στην επαρχία της Σινώπης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Η εκτόξευση του πυραύλου Bora, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και περηφάνια» δήλωσε ο Φικρί Ισίκ, χαρακτηρίζοντας τη δοκιμή ως απόλυτη επιτυχία.

Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκεπτόταν την Ακρόπολη, αλλά επιδεικτικά δεν ακολουθούσε τους ομολόγους του που βρίσκονται στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πύραυλος τύπου Bora αναπτύχθηκε από τη Roketsan. Έχει διαμέτρημα 610 χιλιοστών και εμβέλεια 280 χλμ. Το σύστημα διαθέτει αποτελεσματική ισχύ πυρός καθώς μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 470 κιλών, καθώς και προηγμένης τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Σε ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των προκλήσεών της στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία, ένα μόλις 24ωρο μετά το κατ’ ιδίαν μήνυμα του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη στον Τούρκο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής σε ο,τιδήποτε επιχειρήσει η γειτονική χώρα.

Την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της 11ης Διαβαλκανικής Σύσκεψης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με την παρουσία και του Τούρκου αρχηγού, αεροσκάφη της γειτονικής χώρας προέβησαν σε 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ μία από αυτές τις περιπτώσεις εξελίχθηκε σε αερομαχία (εμπλοκή).

Πιο συγκεκριμένα, τον ελληνικό εναέριο χώρο παραβίασαν δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 σε σχηματικό και τέσσερα μεμονωμένα, τρία εκ των οποίων ήταν κατασκοπευτικά τύπου CN-235 και ένα ελικόπτερο.

Τα δύο μαχητικά ήταν οπλισμένα και σε μία περίπτωση ενεπλάκησαν με τα ελληνικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν προκειμένου να τα αναχαιτίσουν. Οι 34 από τις 40 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, οι τρεις από το ελικόπτερο και οι άλλες τρεις από τα μαχητικά F-16.

Χάρτες – πρόκληση από την Τουρκία: «Δικό μας το μισό Αιγαίο»

 

Η τουρκική ακτοφυλακή εξέδωσε δήθεν επίσημα έγγραφα και χάρτες με τα οποία μοιράζει στη μέση το Αρχιπέλαγος – Θεωρούν τουρκική περιοχή όλο το ανατολικό Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου.

xartes.png

 Μετά τις ανιστόρητες δηλώσεις Τούρκων υπουργών, ότι δεκάδες νησιά του Αιγαίου είναι τουρκικά και ανήκουν παρανόμως στην Ελλάδα, η τουρκική ακτοφυλακή δημοσίευσε έγγραφα και χάρτες με τα οποία υποστηρίζει ουσιαστικά πως το μισό Αιγαίο είναι δικό της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών Sahil Güvenlik Komutanlığı (S.G.K.lığı) αναρτήθηκε ο απολογισμός του έργου της Υπηρεσίας για το έτος 2016.

Στις 60 σελίδες του απολογισμού οι Τούρκοι φανερώνουν για μια ακόμη φορά πως όχι απλά δεν είναι «φίλοι» μας, αλλά παραμένουν άκρως επικίνδυνοι για τη χώρα μας. 

pic.png

 

Ειδικότερα:

Στις σελίδες 7 και 13 υπάρχουν χάρτες της περιοχής ευθύνης SAR της Τουρκίας, σύμφωνα με την τουρκική οπτική, στους οποίους αποτυπώνεται το μισό Αιγαίο να υπάγεται στην αρμοδιότητα της Τουρκίας. Επιπλέον στους παραπάνω χάρτες και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναγράφεται πέραν της περιοχής αρμοδιότητας για επιχειρήσεις SAR ότι η περιοχή συμπίπτει και με την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβάλλοντας το γεγονός αυτό σαν επιχείρημα κατά της Ελλάδας όσον αφορά τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, έχει σπεύσει να υπογράψει διμερείς συμβάσεις με τις χώρες της περιοχής για τον καθορισμό της ΑΟΖ της με βάση τις πρόνοιες της σύμβασης του 1982, «αγνοώντας» ότι δεν υφίσταται εφαρμογή «αλά κάρτ» μιας σύμβασης η οποία ισχύει σε όλο τον πλανήτη.

Στην σελίδα 31 υπάρχει φωτογραφία των Ιμίων με λεζάντα «Η προστασία και επιτήρηση των βραχονησίδων Kardak σε 24ωρη βάση συνεχίζεται».

 

Στις σελίδες 50-51 αναφέρεται ότι η Τ/ΔΑΑ εκμεταλλευόμενη τα ευρωπαϊκά κονδύλια, προέβη στην ναυπήγηση 15 σκαφών διαφόρων τύπων και προμηθεύτηκε 14 οχήματα με θερμικές κάμερες και προγραμματίζει την ενίσχυση των μέσων της με την ναυπήγηση 20 σκαφών και την προμήθεια 6 οχημάτων με θερμικές κάμερες. Επιπλέον αναφέρεται ότι η Τ/ΔΑΑ κατόπιν σύμβασης (τον Αύγουστο 2016) με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IMO) και πάλι με κονδύλια της Ε.Ε. θα ενισχυθεί με επιπλέον 6 σκάφη (τα 2 θα παραληφθούν εντός του Μαΐου και τα υπόλοιπα 4 μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους).

Με πληροφορίες από: militaire.gr – newsbomb.gr

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.