Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO

Μοιάζει απίστευτο… Όμως, έχει προϊστορία. Οπότε μάλλον δεν ξάφνιασε κανέναν… Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσύρονται από την UNESCO εξαιτίας της  μακροχρόνιας διαφωνίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Η αποχώρηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από τις επαναλαμβανόμενες κριτικές στις αποφάσεις της UNESCO, τις οποίες η Ουάσινγκτον κρίνει ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο  Ισραήλ.

Παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την UNESCO μετά την απόφασή του οργανισμού να δεχθεί ως μέλος της την Παλαιστίνη το 2001, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατηρήσει το γραφείο του στα κεντρικά γραφείο του προσπαθώντας να σταθμίσει την πολιτική εκ των έσω. Η αποχώρηση επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να διασφαλισθεί η ανωνυμία τους καθότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για την απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εν λόγω απόφαση πάρθηκε ενόσω η UNESCO ψηφίζει αυτή την εβδομάδα για τον νέο της σε μια τεταμένη ψηφοφορία η οποία αναμένεται να επισκιαστεί τόσο από τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο οργανισμός όσο και από τις διαφωνίες για τη παλαιστινιακή συμμετοχή. Πολλοί μεταφράζουν μάλιστα την απόφαση της ένταξης της Παλαιστίνης ως απόδειξη μια μακροχρόνιας προκατάληψης κατά του Ισραήλ στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσημα…

Υπάρχει όμως και η … ευθεία οδός. Και μετά τις διαρροές ήρθε η επιβεβαίωση. Και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημοποίησε την αποχώρηση και αυτή θα έχει ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου. «Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη και αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών στην Unesco, την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του οργανισμού και την διαρκή αντι-ισραηνική προκατάληψη κατά του Ισραήλ στην Unesco» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ. Από τη πλευρά της UNESCO υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία. «Αφού λάβαμε την επίσημη ειδοποίηση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρεξ Τίλερσον, θέλω να εκφράσω την βαθιά μου λύπη για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Unesco» ανέφερε η γενική διευθύντρια Irina Bokova.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Τραμπ έχει μπει σε μια διαδικασία επανεξέτασης πολλών από τις διεθνείς δεσμεύσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει ξανά από την UNESCO το 1980 καθώς η Ουάσινγκτον έβλεπε ότι ο οργανισμός ενεργεί για πολιτικούς λόγους. Το 2003 οι ΗΠΑ εντάχθηκαν εκ νέου στην UNESCO.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News