Ασχολήσου με το Hello

Η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ βρέθηκε την εβδομάδα που διανύουμε στην Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση να τα πάρει πίσω και η αλήθεια είναι ότι οι βρετανοί «χρησιμοποίησαν» την νεόνυμφη κ. Κλούνεϊ ώστε να βγάλουν τη χολή τους… Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος κάλυψε με εκτενή φωτορεπορτάζ το ταξίδι της διακεκριμένης νομικού στην Ελλάδα, ωστόσο η λαϊκή εφημερίδα Daily Mail προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, επιχειρώντας να υποβαθμίσει και να χλευάσει την όλη προσπάθεια.

Σε άρθρο που υπογράφει ο Ρόμπερτ Χάρντμαν ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός για το ταξίδι της Αμάλ στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά τον πολυσυζητημένο γάμο της στη Βενετία με τον Τζορτζ Κλούνεϊ: «Καλύτερα οι Κλούνεϊ να περιοριστούν στις φωτογραφήσεις τους στο Hello και να σταματήσουν να χτυπούν τη Βρετανία με τα Ελγίνεια».

Ο Χάρντμαν κάνει λόγο για «τσίρκο των μέσων ενημέρωσης», που περίμεναν μια ομάδα νομικών και εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στο νεότερο μέλος της ομάδας επειδή έχει παντρευτεί τον πιο γνωστό εργένη.

«Η κυρία Κλούνεϊ, που πρόσφατα νυμφεύθηκε στη Βενετία κάνοντας χλιδάτο γάμο, άφησε το ταξίδι του μέλιτος για να έρθει στην Αθήνα και να ενταχθεί στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων. Μάλιστα, στην παρούσα φάση θα βρουν υποστηρικτές ανάμεσα στους βρετανούς φιλελεύθερους, καθώς γι” αυτούς το συγκεκριμένο θέμα είναι της… μόδας», σημειώνει με σκληρό τρόπο ο Χάρντμαν.

Ο αρθρογράφος υιοθετεί τη γνωστή επιχειρηματολογία των Βρετανών στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα: Αναφέρει ότι ο λόρδος Ελγιν «τα έσωσε» από το χάος της τουρκικής κατοχής κατά τον 19ο αιώνα, και ότι οι έλληνες πολιτικοί ποντάρουν στο χαρτί της εθνικής υπερηφάνειας για αυτό και έχουν ανεβάσει ψηλά το θέμα.

«Την ίδια στιγμή, όποιος διάσημος περνάει από την Ελλάδα ρωτάται για την επιστροφή των Μαρμάρων. Και για να μην τους κακοκαρδίσουν τους λένε »ναι, να γυρίσουν πίσω». Κάπως έτσι προέκυψε και η κυρία ΚλούνεΪ», σχολιάζει με ειρωνικό ύφος ο Χάρντμαν, ο οποίος συνεχίζει τη βιτριολική του κριτική λέγοντας πως «η Ελλάδα που παραλίγο να χρεοκοπήσει θα πληρώσει και τα έξοδα της Αλαμουντίν κατά την επίσκεψη της».

Ο Χάρντμαν προειδοποιεί τους αναγνώστες ότι για τη Βρετανία θα είναι μεγάλο πλήγμα να δώσει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα, «γιατί τότε θα πρέπει να διαπραγματευτεί για όλα, μέχρι και για τα Φόκλαντς»!