Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την Τουρκία στο κέντρο του Αιγαίου

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η Τουρκία και παρά την κινητοποίηση του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση λίγο πιο πάνω, στο Αιγαίο. Σύμφωνα με νέα NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας για άσκηση με πραγματικά πυρά για το διάστημα 7,8, 25 - 27, 28 ,29 Μαρτίου και για τις 2,3,4, 5,6 - 10, 24 - 26 και 30 Απριλίου. Μόνο το Πάσχα άφησε εκτός ... δράσης.  Είναι η δεύτερη δέσμευση περιοχής μετά από αυτή στο Καστελόριζο για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Το επικίνδυνο στη δεύτερη ναυτική οδηγία είναι ότι μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά. Όπως αναφέρει το Hellas Journal, η Άγκυρα παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς η δέσμευση της περιοχής καλύπτει τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.
Η τουρκική δέσμευση επικαλύπτει και περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει ήδη η Αθήνα (σ.σ. ακυρώθηκε εκ των υστέρων) για πραγματοποίηση ασκήσεων και είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς έτσι προκαλούνται εντάσεις και κορυφώνονται οι κίνδυνοι για ένα απρόβλεπτο θερμό επεισόδιο. 

Να θυμίσουμε πως η Αθήνα έχει δεσμεύσει περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

sfsdio2sfsdio

Η Άγκυρα, πάντως, χθες έστειλε στην περιοχή του Καστελόριζου που παράτυπα είχε δεσμεύσει μία κορβέτα, μια πυραυλάκατο και ένα ελικόπτερο, προκειμένου να πραγματοποιήσει την παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης που είχε εξαγγείλει. Η Αθήνα παρακολουθούσε την όλη άσκηση με πυραυλάκατο που έχει μόνιμα στην περιοχή.

Πηγή: newbeast.gr