Αθήνα προς Κρεμλίνο: Θα μας τυπώσετε δραχμές;

Όταν έχεις τέτοιους συμμάχους τι τους θέλεις τους εχθρούς; Ο «θορυβώδης αδελφός» όπως ουσιαστικά αποκαλείτε ο Αλέξης Τσίπας, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρο της Γαλλίας ενδεχομένως να έχει πει αρκετά πράγματα που ίσως να τον καίνε… Όμως, ας μείνουμε σ’ αυτά που μας αποκαλύπτει ο Γάλλος πρόεδρος. Όπως είναι γνωστό από χθες κυκλοφορεί στη Γαλλία το βιβλίο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» που περιλαμβάνει Προεδρικές εκμυστηρεύσεις σε δύο δημοσιογράφους (Davet και Llomme) της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Και η Ελλάδα έχει την τιμητική της… Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην κρίση του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ -το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν ήθελε καν ν' ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έπαιξε λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο έλεγε χαρακτηριστικά ότι θεωρούσε «έναν θορυβώδη αδελφό». Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.

 Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που περιγράφουν είναι ο εξής:

Σαπέν: «Οι Γερμανοί έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ολάντ: Είναι ικανοί... Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.

Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους Αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ.   «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;» της έλεγαν

Δραχμή και Πούτιν

Όμως, έχει και καλύτερα… Εκεί όπου ο Ρώσος πρόεδρος του είχε εκμυστηρευθεί μέσω τηλεφωνικής επαφής ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ρωτήσει τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία (!!!)

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία. Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν.

Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως περιγράφεται στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Η Απάντηση

Και η απάντηση της Ελλάδας; Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του, σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News