Αυστραλία: Για μία εβδομάδα όλοι ... μέσα στα σπίτια τους

Πως μπορείς να σταματήσεις την πανδημία; Με δραστικά μέτρα... Κι έτσι στη Νότια Αυστραλία πήραν την σκληρή απόφαση να μην δουν άλλες σκηνές από τον… εφιάλτη της Βικτώριας με την πανδημία Covid-19  κι αυτό γιατί η έξαρση του κορωνοϊού στην Αδελαΐδα είχε ως συνέπεια το «κλείδωμα» όλης της Πολιτείας, από σήμερα (Πέμπτη 19/11) τα ξημέρωμα. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Steven Marshall, ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς, για 6 ημέρες αρχικά, καθώς οι υγειονομικές Αρχές θέλουν άμεσα μία «παύση» στον κύκλο της μετάδοσης, ώστε να έχουν χρόνο να γίνει ο εντοπισμός των επαφών των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην περιοχή Parafield.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 2 νέα κρούσματα, που ανεβάζουν το σύνολο όσων συνδέονται με τον «πυρήνα» αυτό στα 22, ενώ 7 ακόμη είναι «ύποπτα». Ο κ. Marshall, είπε πως πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα, γρήγορα για να σταματήσει η εξάπλωση. Τόνισε τη σημασία της άμεσης και αποφασιστικής δράσης και υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε πόσο άσχημη θα γίνει η κατάσταση». Αν αυτή «ξεφύγει θα είναι απολύτως καταστροφικό».

Η επικεφαλής των Υγειονομικών Αρχών της Πολιτείας, Nicola Spurrier, είπε πως η έξαρση αυτή προχωρά «πολύ, πολύ γρήγορα», με περίοδο εκκόλαψης μόλις 24 ωρών, ενώ όσοι έχουν μολυνθεί έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Προέβλεψε δε ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν και άλλα κρούσματα. Με τις Αρχές να κρίνουν πως βρίσκονται σε κομβικό σημείο, για το αν θα έχουν ή θα χάσουν τον έλεγχο, η Νότια Αυστραλία μπήκε σε lockdown, την ώρα που η γειτονική Βικτώρια κατέγραψε 19 συνεχόμενες ημέρες, χωρίς νέο κρούσμα και νέο θάνατο από κορωνοϊό.

 

Τι ισχύει στη Νότια Αυστραλία

Οι αυστηροί περιορισμοί θα ισχύσουν για 6 ημέρες, αλλά θα ακολουθήσουν άλλες 8 ημέρες, με μέτρα πιο «χαλαρά», αν πάνε όλα καλά, διευκρίνισε ο επίτροπος της Αστυνομίας, Grant Stevens. Είπε πως οι υγειονομικές Αρχές και οι Αστυνομία εξετάζουν ακόμη τι θα ισχύει μετά το 6ήμερο. «Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε τι συνέβαινε στη Βικτώρια πριν μερικές εβδομάδες και μάλλον αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο πρέπει να πάμε», δήλωσε.

«Θα κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις μετά τις 6 ημέρες. Αλλά τις 8 ημέρες μετά, θα έχουμε κάποιο επίπεδο περιορισμών ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους και να εντοπίζουμε τις επαφές…», συμπλήρωσε.

Έτσι, για τις επόμενες 6 ημέρες, μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό μπορεί να βγαίνει από το σπίτι και μόνο αν συντρέχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

@ Οι μάσκες καθίστανται υποχρεωτικές για όλους εκτός οικίας.

@ Σταματά η διδασκαλία στα σχολεία, με εξαιρέσεις για τα παιδιά των εργαζομένων σε «σημαντικές» δουλειές, αλλά και όσα ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες.

@ Επίσης, σταματά η παράδοση φαγητού (take away).

@ Κλείνουν πανεπιστήμια, καφετέριες, pubs, καταστήματα φαγητού.

@ Θα πραγματοποιούνται μόνο επείγουσες εγχειρήσεις, ενώ σταματούν οι θεραπείες για καρκίνο.

@ Δε θα γίνονται ανοιχτές επιθεωρήσεις και δημοπρασίες στο real estate, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

@ Δεν θα πρέπει να γίνονται ταξίδια στην Περιφέρεια.

@ Σταματούν οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

@ Κλείνουν εργοστάσια και βιοτεχνίες, εκτός από τις επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα και ιατρικά προϊόντα, καθώς και όσες πρέπει να λειτουργούν για να μην υποστούν βλάβες τα μηχανήματα.

@ Σταματά κάθε εργασία στον κατασκευαστικό κλάδο.

@ Απαγορεύονται γάμοι και κηδείες.

@ Καταλύματα δε θα είναι διαθέσιμα για ενοικίαση.

Ως «σημαντικοί» παραμένουν σε λειτουργία οι τομείς ύδρευσης, ενέργειας και επικοινωνιών.

@ Ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ, αλλά με περιορισμούς ως προς την είσοδο.

@ Ανοιχτά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά μόνο για τις πιο «βασικές» προμήθειες (τρόφιμα, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα).

@ Θα λειτουργούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με ιατρική και νοσηλεία καθώς και οι δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και υπηρεσίες σε αεροδρόμια και μεταφορές.

@ Παραμένουν ανοιχτά πρατήρια καυσίμων, ταχυδρομεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σημαντικοί κλάδοι εξόρυξης, τήξης και πολύ μεγάλα εργοστάσια.

@ Λειτουργούν εγκαταστάσεις για φροντίδα παιδιών, αλλά μόνο για οικογένειες εργαζομένων σε «σημαντικές» δουλειές, καθώς και κτηνιατρεία.

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα, η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας -στην οποία κατοικούν 1,7 εκατ. πολίτες σε έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη της Βρετανίας- κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό με την εφαρμογή καθολικού lockdown σε όλη την επικράτεια.

Τι γίνεται στην Βικτώρια

Με τον κορωνοϊό στο μηδέν για 19 συνεχόμενες ημέρες οι κάτοικοι της Βικτώριας περιμένουν την ερχόμενη Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, για να μάθουν πώς θα είναι η καθημερινότητά τους ως τα «COVID-κανονικά» Χριστούγεννα και έπειτα, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι εν τέλει με τις μάσκες.

Η τελευταία φορά που η Πολιτεία κατέγραψε τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς νέο κρούσμα ήταν από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου. Στο σύνολό τους τα ενεργά κρούσματα στην Πολιτεία είναι μόλις 3, ενώ κανένα δεν είναι από άγνωστη πηγή. Παράλληλα, ωστόσο, η προσοχή στρέφεται και στα… ανατολικά, προς τη Νότια Αυστραλία.

Όπως έγινε γνωστό οι Αρχές της Βικτώριας στήνουν εγκαταστάσεις στα σύνορα ενώ υπήρξε σύσταση να μην πραγματοποιούνται ταξίδια προς την Πολιτεία αν δεν είναι ανάγκη. Αντίστοιχη σύσταση εξέδωσε και η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο υπουργός Υγείας της Βικτώριας, Martin Foley, διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι απαραίτητο να κλείσουν τα σύνορα, ακόμη.

«Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τη θέση της Νότιας Αυστραλίας, αλλά αυτή τη στιγμή η πληροφόρηση που έχουμε από τις υγειονομικές Αρχές είναι ότι οι Νότιοαυστραλοί έχουν τον έλεγχο» και πρόσθεσε. «Σε αυτή τη βάση δε βλέπουμε κανένα λόγο να κλείσουμε τα σύνορά μας και ανυπομονούμε για ‘COVID-κανονικά’ Χριστούγεννα»...

Ωστόσο, όποιος ταξίδεψε στη Βικτώρια και πρόσφατα ήταν στην Αδελαΐδα ζητείται να εξεταστεί και να απομονωθεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News