Αυτοκτόνησε ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Siemens

Άντε τώρα να μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό… Μόλις χθες, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Β. Σόιμπλε (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) και Γιάνης Βαρουφάκης (υπουργός Οικονομικών Ελλάδας) δήλωσαν ότι ο καθένας οφείλει να αναλάβει την ευθύνη να καθαρίσει τα του οίκου του όσον αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Δήλωση που ήρθε σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου προς τον κ. Σόιμπλε για το θέμα της Siemens, και στην οποία ο γερμανός υπουργός ουσιαστικά δεν απάντησε ποτέ, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα μιλώντας περί ανέμων και υδάτων…

Μερικές ώρες αργότερα έσκασε η είδηση. Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του – σε ηλικία 62 ετών – στο Μόναχο ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens Heinz-Joachim Neubürger, πρωταγωνιστής του σκανδάλου δωροδοκιών της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Ο θάνατος του αποδίδεται σε αυτοκτονία.  Διετέλεσε οικονομικός διευθυντής της Siemens από το 1998 έως τον Απρίλιο του 2006. O ίδιος αρνούνταν την ενοχή του για τις κατηγορίες ότι είχε εμπλακεί στη δωροδοκία Ελλήνων (αλλά και ξένων) αξιωματούχων υπέρ της γερμανικής εταιρίας. Μάλιστα, μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας που είχαν δείξει τον Neubürger, ήταν και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Η Siemens τον πήγε στα δικαστήρια κέρδισε μάλιστα τη δίκη το Δεκέμβριο του 2013 με το δικαστήριο να επιδικάζει στην γερμανική εταιρεία αποζημίωση από τον Neubürger 15.000.000 ευρώ τα οποία ποτέ δεν κατέβαλε. Τελικά έφτασαν σε διακανονισμό τον Αύγουστο του 2014 μειώνοντας την πληρωμή στα 2.500.000 ευρώ, ένα ποσό που οι μέτοχοι κατά την ετήσια σύνοδο της Siemens ενέκριναν στις 27 Ιανουαρίου.